Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

(Bes)pravna država

Akcija

 

 www.jurpro.hr/akcija

 

ODVJETNIČKE TARIFE I PRAVOSUDNI LOBI

 Astronomsko poskupljenje odvjetničkih usluga ponukalo je nevladine udruge, sindikate i nezavisne udruge poslodavaca na stvaranje ad hoc koordinacije sa svrhom da se zaustavi daljnja povreda osnovnih ljudskih prava u Republici Hrvatskoj, a jedno od njih je pravo na pravnu zaštitu u razumnom roku i po razumnim cijenama.

 Nedavna odluka Hrvatske odvjetničke komore kojom je cijena odvjetničke satnice povećana sa sadašnjih 40,00 kn na 500,00 kn, a cijena obrane u kaznenim postupcima sa sadašnjih 200,00 na 4.000,00 kuna, prelila je već punu čašu ogorčenja hrvatskih građana. Za ostale odvjetničke usluge cijene su već bile nerazumno visoke.

 Navodnim [op. Z.H.] Slomom komunističkog jednoumlja građani Republike Hrvatske očekivali su uspostavu građanske države s naglaskom na pravnu državu po uzoru na napredne građanske demokracije u Europi i svijetu. To se nažalost nije dogodilo. Pravosuđe je u mladoj hrvatskoj državi stavljeno u službu interesnih lobija za osiguranje njihovih materijalnih i političkih privilegija. Čelnu ulogu pri tome imao je odvjetnički lobi, koji se je pobrinuo za zakonske okvire koji su pravnu zaštitu učinili nerazumno skupom i k tome nedostižnom u razumnom vremenskom roku. Tako u Hrvatskoj ne postoji zakon o odvjetničkim tarifama, za razliku na primjer od SR Njemačke, nego odvjetnici u Hrvatskoj određuju cijene svojih usluga samostalno, a k tome zakonodavac im je osigurao monopol u davanju pravnih savjeta i zastupanju pred sudovima. Postojeći tarifni sustav za odvjetnike potiče sukob interesa, za razliku od njemačkog tarifnog sustava, jer su odvjetnici u Hrvatskoj posebno plaćeni za svaku raspravu i podnesak na sud, pa imaju interes odugovlačiti sudske postupke. Na sličan način su i suci zakonom pošteđeni kritike javnosti.

 Nevladine udruge, sindikati i udruge poslodavaca drže da su za ovakvo stanje odgovorni Hrvatski sabor i Vlada, jer sve do sada nisu pokazali političku volju za usvajanjem pravnih standarda zapadnoeuropskog okruženja i time doveli gospodarstvo, građane RH i cjelokupnu zemlju na rub propasti, a veliki dio odvjetnika i suci istovremeno imaju daleko veće prihode od ostalih usporedivih zanimanja. Stoga je ad hoc koordinacija odlučila pozvati cjelokupno građanstvo Republike Hrvatske da podrži priloženu zajedničku izjavu. Podršku Izjavi (Deklaraciji) je moguće dati putem Interneta na adresi

  www.jurpro.hr/akcija

 Držimo da je ovo trenutak od povijesnog značenja, jer su svi društveni slojevi, u jednom tako značajnom pitanju kao što je usvajanje pravnih normi građanskog društva, konačno našli interes za zajednički nastup.

 Molimo Vas da poduprete Deklaraciju naše Udruge. To možete učiniti najjednostavnije klikom na www.jurpro.hr/akcija.  Detalji ove akcije biti će objavljeni na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji koja će se održati u četvrtak, 1. srpnja 2004. god. s početkom u 10,00 sati u Centru za ljudska prava u Zagrebu, kralja Držislava 6.

 S poštovanjem, 

JURIS PROTECTA

 udruga za unapređenje pravosuđa u RH,

 za Koordinaciju

 Zlatko Zeljko, predsjednik

 tel. 01-3091 108; faks: 01-3096 199

e-Mail: info@jurpro.hr; www.jurpro.hr      

 

 

 

 

Na vrh

 

2004-06-28