Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

(Bes)pravna država

 

 

 

Hrvatska jedinstvena u svjetu po - zabrani davanja mišljenja o sudskim odlukama

 

----------------------------------

 

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST I MEDIJE

JURIS PROTECTA

 

Prijedlog za brisanje članka 309 st. 2. Kaznenog zakona 

 

Civilizirani svijet ne poznaje zabranu davanja mišljenja o sudskim odlukama. U Hrvatskoj je Tuđmanov režim zadnjom novelom Kaznenog zakona (čl. 309 st. 2.) onemogućio javnu kritiku sudskih presuda (nepravomoćnih). Kako većina sudskih postupaka u Hrvatskoj traje godinama, nerijetko i više desetaka godina, time je rigidni režim pod pritiskom pravosudnog lobija bitno ograničio slobodu medija u Hrvatskoj.

Ovih dana je podnesen optužnica protiv dogradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića zbog verbalnog delikta kritike pravosuđa. Milan Bandić je nakon izrečene sudske presude samo javno iznio činjenično i pravno stanje kako ga on vidi i zbog toga je protiv njega podignuta optužnica. Pokretanje postupka, ni više ni manje, inicirala je Udruga hrvatskih sudaca na čelu s bivšim predsjednikom Općinskog suda u Zagrebu Đurom Sessom. Time pravosudni lobi kaznenim progonom nastoji ušutkati svaku javnu kritiku mizernog stanja u pravosuđu, a naročito ako ona dolazi iz protivničkog političkog tabora.

 

Nevjerojatno je da je sudačka profesija u Hrvatskoj Kaznenim zakonom pošteđena svake kritike, a ni jedna druga profesija to nije. Time je narušen princip zabrane diskriminacije, jer su jedino suci, za razliku od svih ostalih profesija i građana, proglašeni svetim kravama i pošteđeni ma kakve javne kritike. Ovo je protivno standardima EU-a i cjelokupnog civiliziranog demokratskog svijeta. Samo totalitarni režimi, poput nekadašnjeg režima Sadama Huseina imali su slične kaznene odredbe kojima su ograničavali građanske i medijske slobode. Ovakva kaznena odredba ne legitimira Republiku Hrvatsku za pristup klubu demokratskih zemalja EU-a.

 

Ovim još jednom upućujemo javni apel svima koji su u prilici utjecati na to da se što je moguće prije briše članka 309. stavak 2. Kaznenog zakona RH.

 

 

JURIS PROTECTA

udruga za unaprjeđenje pravosuđa u RH

Zlatko Zeljko, predsjednik

tel. 01-3091 108

fax 01-3096 199

e-Mail: info@jurpro.hr

www.jurpro.hr

 

Na vrh

 

2005-02-15