Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

(Bes)pravna država

 

 

  APEL MEDIJIMA I SVIM GRAĐANIMA ZAGREBA

AUTO TAKSI MONOPOL U ZAGREBU - IDEOLOGIJA ILI INTERES?

Dobra je vijest da je Vijeće (Agencija) za zaštitu tržišnog natjecanja na svojoj 34. sjednici, održanoj u četvrtak 10.02.2005, zaključilo da odluka Grada Zagreba, kojom se uređuje sustav i način dodjele koncesija za obavljanje auto taksi prijevoza, sadrži odredbe kojima se ograničava slobodan pristup tržištu. Više o tome možete pročitati klikom na slijedeći link izvješća u Vjesniku od 12.02.2005:

http://www.vjesnik.hr/html/2005/02/12/Clanak.asp?r=unu&c=2

 

U civiliziranim demokratskim državama zaključci Agencije za zaštitu tržišnog u pravilu se sprovode bez obzira što nemaju obvezu zakonske prisile. U Hrvatskoj gradska vlast nema namjeru slijediti zaključke Agencije i zdravog razuma. Tako pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje i graditeljstvo, stambene i komunalne poslove i promet gosp. Davor Jelavić, inače kadar SDP-a i desna ruka Milana Bandića, izjavio je novinarima Vjesnika da nema namjeru mijenjati stanje bez obzira na zaključke Agencije. Više o tome možete pročitati u prilogu Vjesnika od 12.2.2005. na slijedećem linku:

 

http://www.vjesnik.hr/html/2005/02/12/Clanak.asp?r=zag&c=1         

Zahvaljujući zloupotrebi monopola cijene taksi usluga u Zagrebu su višestruko veće od cijena u zemljama sa životnim standardom usporedivim s Hrvatskom. Poznato je da sadašnja gradska vlast (koalicija SDP i HNS-a) funkcionira uglavnom kao zajednica za promicanje vlastitih interesa i ne brine o interesima svojih građana. Nema sumnje da Udruženje taksi prijevoznika uživa potporu vrlo utjecajnih članova Gradskog poglavarstva i Skupštine grada Zagreba, a razlozi se mogu tražiti isključivo u financijskim interesima. Sumnje nekih promatrača da SDP time štiti Udruženje taksi prijevoznika, kao jednu od zadnjih tvorevina jugoslavenskog samoupravnog socijalizma, manje je vjerojatna.

Monopol Udruženja taksi prijevoznika u Zagrebu uzrokuje nerazumno visoke cijene taksi usluga i onemogućava većini građa njihovo korištenje. Na taj način su ugroženi životi mnogih bolesnih i nemoćnih građana Zagreba, a umjetno formirane cijene taksi usluga imaju značajan utjecaj na gospodarski razvoj Grada. Sprega Društva taksi prijevoznika i Gradskog poglavarstva je dokaz organiziranog terora građana i zloupotrebe vlasti s ciljem ostvarivanja materijalne koristi. Ukidanjem monopola u taksi prijevozu cijene taksi usluga će preko noći pasti za najmanje 50% kao što je to slučaj u ostalim gradovima u Hrvatskoj gdje je monopol ukinut.   

 

Pozivamo medije, političke stranke, udruge, istaknute pojedince i sve građane Zagreba da osude drsko ponašanje Gradskog poglavarstva i podupru zaključke Vijeća za zaštitu potrošača zahtijevajući neodgodivo ukidanje monopola u auto taksi prijevozu u Zagrebu.

 

Molimo medije da ovoj temi daju zasluženi prostor i time pomognu u sprječavanju samovolje vlasti!!!!

 

Također Vas molimo da ovaj apel poduprete i proslijedite ga svim Vašim znancima, poslovnim partnerima ili prijateljima s molbom da nam pošalju svoju e-mail adresu kako bi ubuduće dobivali naše obavijesti direktno. Vaše komentare na temu TAKSI MONOPOLA u Zagrebu možete nam poslati, a mi ćemo ih proslijediti Gradskom poglavarstvu.

 

 

JURIS PROTECTA

udruga za unapredjenje pravosuđa u RH

Zlatko Zeljko, predsjednik

tel. 01-3091 108

fax 01-3096 199

e-Mail: info@jurpro.hr

www.jurpro.hr

 

 

 

 

 

 

Na vrh

 

2005-02-14