Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Linkovi

Kontakt

 

Domovinski rat

 

 

 

Zemlja bez očeva

Zapažanja
Đurđica Lieb
Glas Koncila
Broj: 25 (1565), 20.6.2004.

http://www.glas-koncila.hr/rubrike_zapazanja.html?news_ID=1319

Ono što je najstrašnije, a izvješću bi trebalo vjerovati, nije točan podatak da se dosada ubilo 1700 branitelja, nego, prema pouzdanim izvorima, kako navodi predsjednik udruge, brojka je 3500. U taj lanac treba uključiti njihove žene, koje su najčešće nakon toga nesposobne za rad, njihovu djecu, a najčešće su stambeno nezbrinuti. To je jedna, ali ne i jedina od hrvatskih istina.
 

Je li Hrvatska desetljećima, stoljećima, zemlja bez očeva, zemlja s ljudima koji su ginuli i borili se pod tuđim zastavama, tuđim grbovima, nestajali u tuđim zatvorima, za svoj grb i svoju zastavu: pusta zemlja? Onaj koji luta godinama, desetljećima, postane značajan. Odisej je lutao, i po njemu je »Odiseja« dobila ime. Ne po Penelopi koja je bdjela nad ognjištem, čekala ga i bila mu vjerna. Odisej se vratio iz lijepe i teške pustolovine, i kao i svaka sretna priča, završila je i »Odiseja«. Kolike li različitosti u odnosu na hrvatske sudbine. Hrvatske Penelope ostajale su same, najčešće do kraja života, ako su bile udovice, ili veliki dio života, ako su muževi bili u zatvorima. A Hrvati bez obzira na grčko-rimsku poveznicu, nisu ispisivali svoje epove. Njihova »lutanja« ostala su često bezimena.

Strašne sudbine Hrvata s vizijom

Jedne večeri, nedugo pred smrt, pripovijedala je unuka Stjepana Radića o svome djedu, kroz čiji se život velikim dijelom ogleda slika hrvatske povijesti: »Živjeli smo svi zajedno, jer je djed to volio, najprije u Seljačkom domu, današnjoj Modernoj galeriji, u Akademičkoj ulici, a poslije, kad je djed izgradio kuću u Hercegovačkoj, ali nije bilo sve tako idilično, jer su prilike bile strašne, cijelo vrijeme u zraku je bila riječ 'zatvor'. A kada bi tko pozvonio, bila je najčešće policija. Moje djetinjstvo bile su samo žene, 'Dom Bernarde Albe'... Kada je odlazio u Beograd, nitko ga nije mogao odvratiti. Bio je takav, nije se bojao. A kada je bila u pitanju narodna stvar, bio je nepopustljiv. Govorili su: 'Nemoj ići, ubit će te.' Ali on im je uz osmijeh odgovorio: »Kao prvo, neće me ubiti, a drugo, da me i ubiju, ja idem! Još je rekao, a to je često govorio, ako ga ubiju, ostaje na stotine malih Radića, i oni tvore Hrvatsku.« Radić je umro od ranjavanja u beogradskoj Skupštini. Radićeva unuka se sjećala još niza detalja iz djedova života, od dana kada su ljetovali na Rabu, a on je upozoravao malu djevojčicu da Hrvatska nije balkanska, nego mediteranska zemlja, kao što je dovoljno romantično za dijete uvečer gledajući zvijezde govorio, kada bi jedna od njih pala: »Za slobodnu Hrvatsku!« To je bila njegova najveća želja. Njegove smrti sjećala se do kraja života: »Najednom smo čuli zvona, kao da je bilo tisuće žalosnih zvona. Zvuk zvona slijevao se jedan za drugim. Sve je zvonilo. Sjedili smo sami na podu, u polutami, bilo je strašno. Nitko ništa nije rekao, niti - umro je djedička - niti bilo što slično. To se ne govori, to se osjeća. Poslije su došli progoni, pljenidbe, zatvori. Sve su uzeli krajem 1948. godine.«

Radić nije bio prvi s tako strašnom sudbinom. Strašne sudbine stotine Hrvata s vizijom o slobodnoj Hrvatskoj počele su još davno prije; od Krbave do Mohača, Bečkog Novog Mjesta, do Križnih putova bez povratka i jama, ubijanja u tišini zatvora, zasjedama, u tuđini u »doba mira« - sve je to bilo ubijanje očeva. I njihova raseljenost od Ognjene zemlje do Aljaske, ekonomski i politički emigranti, od kojih su najčešće završavali na njemačkim »bauštelama«. Kosti europsko-hrvatske, kosti uzidane u Europu. Povijest je samo podsjetnik, ali su stari Latini znali da je i učiteljica života. A mi smo najslabiji učenici. I dok u budućnost dio hrvatskog rukovodstva vozi simbolično 300 km na sat, osiromašeni i izranjeni narod pješači svojim mukotrpnim putovima, jer im je, nažalost, najvećim dijelom to i ostalo: grobovi, siromaštvo, samoubojstva, bolesti.

Potraga za mitskim ocem

Jedan ustrajni pisac, ali ne samo jedan, vrijeme napada na Hrvatsku uspoređuje s nacizmom u kojem su 90. godine bile nacističke, a sada je vrijeme denacifikacije, kada se konačno zemlja oporavlja. Ako je Hrvatska vodila osvajački rat, bila fašistička država, pa su relevantne usporedbe s NDH, to bi političari morali javno izreći. Premda, ni inozemni ni hrvatski političari tako ne govore o Hrvatskoj, ali govor mržnje u medijima nasilno želi stvoriti takvu sliku kako bi se došlo do željenog kaosa i kažnjavanja cijeloga jednog naroda. Premda se zločin nikad ne može odvojiti od rata, jer je rat sam po sebi zločin.

I kao što je bilo vrijeme kada su nekadašnji Jugoslaveni, vjerojatno s razlogom, počeli diktirati nasilno hrvatstvo, tako sada po diktatu nastaje multietičnost, multikulturalnost, multiliteratura... a sve izvan toga se proglašava nacionalizmom. Čak pojedini pisci i lipicance proglašavaju kao dio nacionalističkog identiteta, propovijedajući uništavanje bilo kakvog identiteta. Kroz to Englezima, Amerikancima, Francuzima, Nijemcima... nimalo ne smeta njegovanje njihova identiteta, pa bi bilo zanimljivo da se npr. Konjičke trke u Engleskoj proglase nacionalističkim identitetom. U sklopu takvog razmišljanja ovih će dana biti predstavljen »Leksikon YU-mitologije«, zajednički projekt beogradskih i zagrebačkih izdavača, a idejni začetnik je Dubravka Ugrešić. U leksikonu se najviše spominje Tito, kao šarmantni hohštapler, čak i kao pop-idol, a JNA, o kojoj i međunarodna javnost piše kao o okupatorskoj sili i agresorskoj vojsci, istina, spominje se kao represivni aparat, ali se je »dečki« u leksikonu sjećaju s nostalgijom i lijepim zajedništvom. Kao da je leksikon s takvim natuknicama, na obrnuti način, dokaz težnje za ocem, ali mitskim. I ma koliko autori leksikona bili nacionalno superiorni, multikulturalni, multietnički, živjeli u inozemstvu, sve je to dokaz potrage za mitskim ocem i mitskim silama u balkanskim gudurama, gdje je guslar jednako hvalio kraljevića Marka, kao i njihova idola Tita, koliko god glumili autori leksikona »belosvetsku kremu«.

Što je s obiteljima branitelja koji su počinili suicid?

A život je, kunderijanski rečeno, negdje drugdje kao i istina koju se želi zamagliti pa i reklamiranjem YU-leksikona, medijskim kičem rasprostrtim Hrvatskom kao i nizom ostalih događanja koja imaju želju za zaboravom. Možda bi trebalo otkriti, premda je to nemoguće, zbog čega su mediji potpuno u službi nekih drugih sila, a nimalo hrvatski. Jer je rijetko naći informacije o nezaposlenima, poniženim braniteljima, ranjenim ljudima, kao i samoubojstvima koja se ovih dana spominju. Nije poznato zbog čega je tolika šutnja o knjigama Ivice Matešića Jeremije koji zapravo u svojoj literaturi dotiče sve probleme koji tište njegove suborce, posebno u knjizi »Takvo zar bilo je lice tvoje«. »Znam da ne znam ništa, ali oduzmete li čovjeku posao, znači upropastite ga. Koliko sad u nas ima upropaštenika? Koliko bolesnih, koliko dokolice ispunjene crnim mislima? Koliko? 400, 500 tisuća... Zastava se poderana na vjetru vije hrvatska. Jedino što ostalo je nama, zastava poderana, srećom još je prava.«

Zbog toga političari ovdje i sada trebaju biti svjesni da nisu važne njihove pojave (koliko god to isticali svjetski marketinški stručnjaci, nažalost, ni Blairu to ne pomaže), nego blizina sa svakim čovjekom koji pati.

Da bismo bili suočeni sa stvarnošću, treba samo uroniti u rijeku života, o čemu je dovoljno ovih dana pročitati i samo jednu vijest s otvaranja Državnog ureda središnjice hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a u Zadru. Predsjednik udruge Milivoj Bujas je rekao da se na 80 posto pozivnica nitko nije odazvao, ni Ministarstvo branitelja, a takve udruge ne dobivaju ni lipe. Ono što je najstrašnije, a izvješću bi trebalo vjerovati, nije točan podatak da se dosada ubilo 1700 branitelja, nego, prema pouzdanim izvorima, kako navodi predsjednik udruge, brojka je 3500. U taj lanac treba uključiti njihove žene, koje su najčešće nakon toga nesposobne za rad, njihovu djecu, a najčešće su stambeno nezbrinuti. To je jedna, ali ne i jedina od hrvatskih istina. Od toga treba početi i put u EU, a ne od nestvarnih temelja. Jer će se dogoditi, ne u obliku američke fraze, dječje pitanje »Što si radio u ratu, tata?«, nego otvoreno i najstrašnije pitanje: »Gdje su očevi?« Nije uzaludno spomenuti rečenicu iz »Antigone, kraljice u Tebi« Tončija Petrasova Marovića, o vladanju: vladati tako da drugi jesu. Iako to već spada u filozofiju vladanja.

Kao usputna misao u suočavanju sa stvarnošću, možda ipak treba napomenuti: Na pogaženoj povijesti i sadašnjosti ne može se graditi budućnost. Svi smo pozvani na ostvarenje vizije kojom se započelo 90-ih godina, ne isključujući i ne mrzeći nikoga.

Na vrh

 

2004-06-20