Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Linkovi

Kontakt

 

Domovinski rat

 

 

 

Očuvajmo barem trunku nacionalnoga ponosa
 

Nama Hrvatima Bog je dao Srbe kao susjede. Kao što su mnogi narodi međusobno ratovali tijekom povijesti, i mi smo ratovali sa Srbima. Hrvatske rane u nametnutom nam nedavnom ratu preduboke su i presvježe. Dovođenje udovice dokazanog ratnog zločinca na neku od hrvatskih televizija ne znači samo kopanje po svježim, dubokim hrvatskim ranama, nego rugati se žrtvama Ovčare, Vukovara, Škabrnje, Dubrovnika...

http://www.vjesnik.hr/html/2005/02/01/Clanak.asp?r=sta&c=1


IVO PANCIROV


S radošću sam pročitao članak gospodina Antuna Krešimira Buterina u Vjesniku od 27. siječnja 2005. pod naslovom »Bojkotirajmo Arkanovu Cecu«. Kažem s radošću, jer smo mi Hrvati narod sklon brzu zaboravu. Je li u pitanju samo zaborav?
Poučen dugogodišnjim iskustvom čini mi se da je zaborav samo jedan od manje važnih čimbenika u svekolikoj hrvatskoj stvarnosti. Uvjeren sam da je, nažalost, na sceni sluganski podanički mentalitet, koji obezvrjeđuje hrvatski nacionalni ponos. Taj mentalitet posebno dolazi do izražaja djelovanjem i pisanjem nekih novinara.
Dok Hrvatska traži još gotovo 1500 svojih sinova i kćeri, jedna od »hrvatskih« televizija u svoju emisiju poziva u goste suprugu poznatog zločinca. To doista znači ne imati ni trunku nacionalnog dostojanstva niti ponosa.
Uostalom, pojedini novinari slugansko podaničkog mentaliteta ne moraju imati nacionalnog ponosa i dostojanstva. Ali što rade urednici i vlasnici tih »hrvatskih« televizijskih kanala?
Zbog Budakove spomen-ploče u Slunju, a potom i u Svetom Roku, digla se na noge sva lijevo-desna Hrvatska, sve antifašističke udruge i udruge za zaštitu ljudskih prava, HHO, itd. Zbog desetak oronulih staraca u ustaškim odorama u Zadru diglo se na noge sve živo, odmah se organiziraju okrugli stolovi i televizijske emisije tipa »otvoreno i zatvoreno«.
Zbog četnikovanja na pravoslavni Badnjak u hrvatskom Podunavlju nasta grobna tišina svih tih boraca za ljudska prava, svih mogućih antifašista i njihovih udruga. Nasta grobna tišina i povodom tiskanja knjige u Bjelovaru potkraj 2004. u kojoj se veliča četnički pokret. Da nije bilo Glasa koncila, ni o tome hrvatska javnost ne bi bila informirana. A ta se knjiga, prema Glasu koncila, legalno prodaje po Hrvatskoj, pa među inim i na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.
Zašto se onda neki srpski studenti ne bi slikali sa slikom svojeg idola, četničkog vojvode, na tom istom trgu u središtu Zagreba?
Nama Hrvatima Bog je dao Srbe kao susjede. Tako je bilo, tako jest, a tako će i biti dok je svijeta i vijeka. Kao što su mnogi narodi međusobno ratovali tijekom povijesti, i mi smo ratovali sa Srbima. I kao što je svaki rat jednom započeo te jednog dana napokon i završio, tako je i posljednji hrvatsko-srpski rat završio.
I što preosta zaraćenim narodima nego se postupno pomiriti te okrenuti novu stranicu međusobnih odnosa. To ujedno znači postupno uspostaviti dijalog i gospodarske odnose, ali nikada, baš nikada, ne zaboraviti tko je bio agresor, tko je koga htio pokoriti, porobiti, a tko se u ratnom sukobu i ludilu samo branio.
Svjestan sam da je suludo boriti se za bolju prošlost. Međutim, povijest je učiteljica života i svaki pojedinac ili narod koji iz povijesnih događanja ne nauči lekciju, istu će morati ponoviti.
Želio bih vjerovati da je s ratnim strahotama na hrvatskom prostoru završeno. Ratne strahote i slike užasa provlačit će se u prepričavanju i sjećanju do kraja života svih sudionika i svih stradalnika. Dapače, strahote Auschwitza, Jasenovca, Bleiburga, Jazovke, Golog otoka... prenosit će se s naraštaja na naraštaj kao svjedočanstva o bezbrojnim zločinima i kao poruka novim naraštajima da se to više nikada i nikome ne dogodi.
Hrvatske rane u nametnutom nam nedavnom ratu preduboke su i presvježe. Kopanje po tim ranama je degutantno i preopako. Dovođenje udovice dokazanog ratnog zločinca na neku od hrvatskih televizija je ne samo kopanje po svježim, dubokim hrvatskim ranama već zapravo stavljanje soli na te rane. Njezino dovođenje na hrvatsku televiziju znači rugati se žrtvama Ovčare, Vukovara, Škabrnje, Dubrovnika...
Taj čin doživljavam kao pljuvanje po žrtvi majke Kate Šojić i svih hrvatskih majki, supruga i sestara, koje su pokopale svoje sinove, braću i supruge u cvijetu mladosti, da bi se zadovoljili bestijalni apetiti Cecina supruga zločinca i njemu sličnih.
Doista, TV kanal takve »hrvatske« televizije neće se više gledati u mom domu.
Autor je diplomirani ekonomist iz Zagreba.

Na vrh

 

2005-02-01