Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Linkovi

Kontakt

 

EU

 

 

 

MINISTRI VANJSKIH POSLOVA ZAPADNOG BALKANA
I FRANCUSKE U OHRIDU
Žužul: Ključni su kopenhaški kriteriji

http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20041017/novosti02.asp

Miomir Žužul s ministrom vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vukom Draškovićem tijekom susreta u OhriduOHRID - Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul izjavio je u subotu na Ohridu da su kopenhaški kriteriji ono što je bilo važno za zemlje primljene u EU u svibnju, pa su tako oni najvažniji i za nove kandidate i aspirante.
Žužul je sudjelovao na neformalnom susretu ministara vanjskih poslova zapadnog Balkana i Francuske na Ohridu koji je završen u subotu zajedničkom izjavom kojom te zemlje potvrđuju svoju odlučnost intenziviranja međusobne suradnje i napora za što brže euroatlantsko integriranje.
Takva stajališta potvrdili su na konferenciji za novinare, osim Žužula, i šefovi diplomacija Makedonije Ilinka Mitreva, Albanije Kastriot Islami, Srbije i Crne Gore Vuk Drašković, te zamjenica ministra BiH Lidija Topić.
"Ono što je bitno za sve države", naglasio je Žužul, su kopenhaški kriteriji "koji su postojali za sve države koje su postale članice u svibnju, pa tako vrijede i za nove kandidate i aspirante", što znači da nema novih kriterija.
Regionalna suradnja temelji se upravo na principima ispunjavanja kopenhaških kriterija i zato se ne trebaju izmišljati nova pravila za regiju, ali činjenica je da što je suradnja čvršća time bolje pomažemo jedni drugima i time se dolazi do stabilizacije regije, rekao je.
Kriva je pretpostavka da treba najprije stabilizirati regiju pa onda razgovarati s EU, rekao je Žužul, dodajući da se kroz proces približavanja EU regija stabilizira.
Pritom je izjavio da je na susretu razgovarano o tome što svaka od država regije treba učiniti na putu prema europskim integracijama, te da su se svi složili da se svaka zemlja nalazi "u svojoj regati", da će različitim tempom stići prema cilju.
Naglasivši da su svi pozdravili napredak Hrvatske, Žužul je rekao da je očito da postoji vremenska razlika među državama i da je očito da Hrvatska ulazi u završnu fazu, Makedonija se kreće, a ostali su u pripremnoj fazi.
 

 

Na vrh

 

2003-10-17