Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

EU

 

 

 

Slobodna Dalmacija
http://www.slobodnadalmacija.hr/20040621/novosti06.asp

PAPA U NEDJELJU VIDNO UZRUJAN

EU zaboravio na kršćanstvo

VATIKAN - Papa Ivan Pavao Drugi rekao je u nedjelju da se europski kršćanski korijeni ne smiju zaboraviti, a bio je vidno uzrujan zbog toga što Europska unija neće u ustavu spomenuti kršćanstvo. Papa je govorio poljskim hodočasnicima na Trgu sv. Petra i zahvalio je svojoj domovini što se borila za spominjanje kršćanstva u ustavu o kojemu su se u petak kasno navečer dogovorili čelnici zemalja Europske unije.
"Zahvaljujem Poljskoj za napore u europskim institucijama da lojalno obrani kršćanske korijene našega kontinenta, iz kojih su izrasli kultura i napredak našega doba", rekao je i tako odstupio od pripremljenoga govora za tjedni Angelus.
"Naši se kršćanski korijeni ne smiju zaboraviti", dodao je. Službeni vatikanski glasnogovornik u subotu je rekao da je Sveta Stolica razočarana što nisu izrijekom spomenuti kršćanski korijeni u ustavu. "Pokazano je nepoštovanje povijesnih dokaza i kršćanskoga identiteta europskoga stanovništva", kaže se u priopćenju Joaquina Navarro-Vallsa.
Poljska, Italija i druge rimokatoličke zemlje željele su da se u ustavu spomene europsko kršćansko naslijeđe, ali nisu uspjele zbog protivljenja zemalja poput Francuske, Belgije i Finske.

 

Na vrh

 

2004-06-21