Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Linkovi

Kontakt

 

EU

 

 

 

Bio bi to bankrot, Hrvatska ne smije siromašna ući u Europsku uniju
 

http://www.vjesnik.hr/html/2005/02/01/Clanak.asp?r=pis&c=3

Hrvatska dio Europske unije – svakom građaninu ove zemlje to lijepo zvuči. U mašti prosječnoga Hrvata to asocira na lagodan život visokoga standarda dobro plaćenoga Nijemca, Francuza ili sl. Pri tome se zaboravlja da su svoj visoki standard građani europskih zemalja gradili pet desetljeća kulturom slobodne privrede, da bi se prelaskom na euro, primjerice, prosječnom Nijemcu životni troškovi udvostručili.
Analogno tome standard Nijemaca se prepolovio, a kako će to izgledati kada se dogodi nama Hrvatima? U Hrvatskoj gdje je 30 posto građana statistički ispod granice siromaštva, 60 posto je prezaduženo i živi od minusa na tekućim računima, sa samo 50 posto zaposlenoga radno sposobnog stanovništva, gdje država duguje građanima, npr. umirovljenicima, ogroman novac... Dodajmo tome i ogromni vanjski dug, koji i dalje nekontrolirano raste.
Ono što se dogodilo sa standardom bogatih Nijemaca za nas bi, u sadašnjim uvjetima, bila prava katastrofa, usporediva jedino s bankrotom. Hrvatska zato ne smije siromašna ući u EU, jer je sasvim izvjesno da Unija neće zaposliti naše nezaposlene, niti će plaćati uzdržavanje naših siromaha, umirovljenika ili nezaposlenih. Naprotiv, ulaskom u EU fiksiraju se svi privredni resursi na stanju u kojem su zatečeni u trenutku ulaska, pa svaki daljnji razvoj neće više ovisiti o nama, nego o »dobroj volji« EU.
Preduvjet ulaska u EU je, dakle, stvaranje visokoga standarda tj. jake privrede u Hrvatskoj prije samog pristupanja. To je logična osnovna strategija koju Hrvatska mora provoditi. U praksi se događa obrnuto, tj. ne postoji strategija jačanja privrede, nego strategija njezina izravnog uništavanja, počevši s tzv. privatizacijom, koja je provedena protuzakonito u 90 posto slučajeva a bez progona odgovornih. Nema nikakvih dokaza ili znanstvenih simulacija o tome što će se doista dogoditi kada u našoj zemlji zavladaju europski zakoni.
Dosadašnji, a osobito sadašnji Sabor i Vlada pokazali su potpunu i posvemašnju nesposobnost u privrednom gospodarenju zemljom. Pri tome su jedinu konkurentnu privrednu granu, koja ostvaruje konkretnu zaradu, tj. turizam, uglavnom vezan za Jadransko more, odlučili onečistiti i uništiti kojekakvim problematičnim projektima i ponašanjima (Družba Adria, industrijski uzgoj tuna, ignoriranje opasnosti od brzog širenja štetne zelene alge, prekomjerni ribolov, nebriga za morski gospodarski pojas itd.).
Može se samo zaključiti da se hrvatska privreda očito razarala smišljeno zbog što lošije pozicije Hrvatske u novom svjetskom poretku po principima globalizacije tj. neokolonijalizma.
Rješenje se hitno mora tražiti u kadrovskoj politici vlastodržačkih struktura, tj. u traženju konkretne odgovornosti za nastalo teško stanje, kako bi se započelo s pravom obnovom naše privrede, a da bismo mogli normalno i ravnopravno pristupiti Europskoj uniji.


TOMISLAV BUBANOVIĆ
Zagreb

Na vrh

 

2005-02-01