Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Linkovi

Kontakt

 

EU

 

 

 

Slučaj koji pokazuje svu političku i gospodarsku bijedu života u Hrvatskoj

http://www.vjesnik.hr/html/2005/02/01/Clanak.asp?r=pis&c=1


Dramatično događanje u vezi s likvidacijom uspješne velikogoričke tvornice »Goričanka« za koju se odlučila Zagrebačka banka da bi podmirila kredit koji je podigao na ime tvornice njen tajkunski vlasnik Gucić, a utrošio ga u druge svrhe, pokazuje svu bijedu političkoga i gospodarskoga života u Hrvatskoj.
Očito je da je Gucić bio jedan od »feudalaca« kojemu je prepušten dio hrvatskoga imetka – s kojim se on tada ponašao kao slon u staklarskom izlogu, ostavivši iza sebe pustoš.
Ponajprije treba reći da je podizanje kredita na račun tvornice koji je korišten u druge svrhe kriminalni čin – pa bi podmirenje dugova trebao platiti onaj koji je podigao kredit svojim imetkom, umjesto da se uspješne radnice poput kmetova pošalju na ulicu. Druga je priča ponašanje vodstva Zagrebačke banke, kojoj je i ministar Vukelić uputio molbu da ne uništava prodajom veoma uspješnu tvornicu.
Žalosno je da je naša vlast spala na pisanje karitativnih molbi strancima prodanoj banci, kojoj očito manjka i ljudska, ali i nacionalna dimenzija.
Trebalo bi reći vodstvu Zagrebačke banke da se ne smije ponašati kao Gucić, jer i građani ove zemlje mogu povući svoj novac iz te banke, a to bi doista trebali i učiniti ako ona ustraje na uništenju tvornice. Jer, time bi se pokazalo da strane banke s našim nazivom nisu gospodari i da njima nije stalo ni do ove zemlje ni do ovoga naroda.
Građanima bi se trebali pridružiti i sindikati, »em, nek" se zna da mi nismo roblje«.


LUKA VUCO
Kaštela

Na vrh

 

2005-02-01