Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Medijska cenzura

 

 

  Smijenjen Jović, glavni urednik Dražen Gudić

Damir Tolj
Slobodna Dalmacija

Preuzeto sa: http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20010503/novosti.htm

ODLUKOM PREDSJEDNIKA UPRAVE SLOBODNE DALMACIJE SRĐANA KOVAČIĆA
Smijenjen Jović, glavni urednik
Dražen Gudić

Gudić je prihvatio moj prijedlog i obnašat će dužnost glavnog urednika. Ja se neću petljati u njegovu uređivačku politiku i on će, u tom pogledu, imati odriješene ruke, baš kao što će moći izabrati svoje najbliže suradnike po vlastitoj volji, kazao je direktor Kovačić - Nećemo nikoga otpuštati s posla, a plaće nećemo ni snižavati ni podizati

Piše: Damir TOLJ


SPLIT — Slobodna Dalmacija ima novoga glavnog urednika: odlukom direktora tvrtke Srđana Kovačića, od srijede je Dražen Gudić na čelu lista, dok je Josip Jović smijenjen. Novi šef redakcije će izabrati suradnike, odnosno urednike rubrika po svojoj savjesti. Nitko neće ostati bez posla, plaće će ostati iste, sanacijski program je pokrenut, a politici neće biti mjesta u novinama.
— Gudić je prihvatio moj prijedlog i obnašat će dužnost glavnog urednika. Ja se neću petljati u njegovu uređivačku politiku i on će, u tom pogledu, imati odriješene ruke, baš kao što će moći izabrati svoje najbliže suradnike po vlastitoj volji — rekao nam je direktor Kovačić.
Prema njegovim riječima, novinari će moći pisati slobodno, kao i do sada, ali neke će teme biti obrađene i na drukčiji, objektivniji način. Nužan preduvjet za provođenje sanacijskog plana i povećanje prihoda jest bolji krajnji proizvod.
— Sadašnja koncepcija dnevnog lista doživjela je svoj tržišni maksimum, što nam nije dovoljno za realizaciju plana povećanja prihoda, pa valja naći načina za vraćanje povjerenja bivših čitatelja i osvajanja novih. Primjerice, konkurentski se Jutarnji list u cijeloj Dalmaciji — osim u Splitu — prodaje bolje od Slobodne. To treba promijeniti — dodao je Kovačić.
Direktor je istaknuo kako naša izdavačka kuća mora povećati sve svoje ovogodišnje prihode do razine od 195 milijuna kuna, za razliku od prošlogodišnjeg 151 milijuna. Bez većeg priljeva sredstava sanacija nije moguća. Kovačić je rekao da se tekuće

poslovanje odvija bez većih problema. Kao svoj najvažniji zadatak istaknuo je pregovore s Dalmatinskom bankom, najvećim vjerovnikom "Slobodne".
— Nećemo nikoga otpuštati s posla, a plaće nećemo ni snižavati ni podizati. Plaće su posljednja kategorija koja bi trebala poslužiti restrikciji troškova — naglasio je.
Odgovarajući na novinarsko pitanje o kritikama nekih stranaka, udruga i dijela javnosti prema kojima se u rasplet priče o "Slobodnoj" umiješala politika, Kovačić je rekao:
— Želim da list bude upravo ono što piše na njegovoj naslovnici — nezavisne i slobodne hrvatske novine. Ja sam od politike digao ruke prije 11 godina i od onda sam presretan čovjek. Tako će biti i dalje.
Govoreći o sudbini Nedjeljne Dalmacije, našeg tjednog izdanja, direktor tvrtke je kazao da će struka procijeniti što učiniti s tjednikom i hoće li on ubuduće izlaziti kao i do sada ili kao nedjeljni prilog dnevnog lista. Prema njegovim riječima, glavni urednik "Nedjeljne" Krunoslav Kljaković uručio je svoju ostavku bivšem direktoru kuće Miroslavu Iviću još prije dva mjeseca i ona vrijedi i dalje. Tjednik ima lošu prođu na tržištu i zasigurno će doživjeti promjene.
Na novinarsko pitanje što će raditi Miroslav Ivić, Kovačić je kazao da će njegov prethodnik obavljati dužnost savjetnika predsjednika Uprave poduzeća. Novi je direktor upoznao voditelje svih dijelova tvrtke o svojim zamislima i očekivanjima poboljšanja poslovnog položaja kuće, a razgovarao je i s predstavnicima Sindikata novinara i ogranka Hrvatskog novinarskog društva u "Slobodnoj".

VEDRAN LENDIĆ, PREDSJEDNIK
ŽUPANIJSKOG ODBORA SDP-a:
Novinari samostalni

SPLIT — Vedran Lendić, saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije SDP-a, komentirao je najavu prosvjeda Stožera za obranu digniteta Domovinskog rata u vezi s promjenama u Slobodnoj Dalmaciji, napominjući još jednom kako se ne radi o političkim čistkama, nego o vlasničkom pitanju i ekonomskoj situaciji u kojoj se to poduzeće nalazi.
— Slobodna Dalmacija potrebna je ne samo Splitu nego i čitavoj Dalmaciji i nije nam u interesu da ekonomski propadne — istaknuo je Lendić, odbijajući reći ijednu riječ o uređivačkoj politici.
Na upit novinara kako će HSS kao član novouspostavljene koalicije SDP-HSS-HNS-HSU sudjelovati u tim prosvjedima kako je najavljeno, Luka Roić je decidirano kazao kako njegova stranka neće sudjelovati na prosvjednom skupu, jer joj je mjesto za stolom za pregovore. U uređivačku politiku se nećemo miješati, a novinare pozivamo da budu potpuno slobodni, kazao je Roić.

   

PRVA IZJAVA DRAŽENA GUDIĆA,
NOVOG GLAVNOG UREDNIKA "SLOBODNE":
Profesionalizam prije svega

Novoimenovani glavni urednik Slobodne Dalmacije Dražen Gudić nije u srijedu želio duljiti s izjavama.
— Izbor me iznenadio i sada prije svega trebam razraditi strategiju i porazgovarati s ljudima, naći najbolja rješenja za novine. Htio bih da promjene budu brze i da list ne pati. Svakako, inzistirat ću na profesionalnosti obavljanja novinarskog posla — kazao je Dražen Gudić.
Gudić je, inače, višegodišnji novinar "Slobodne" i urednik Nedjeljne Dalmacije. Dojučerašnji glavni urednik "Slobodne" Josip Jović suzdržao se od davanja bilo kakvih izjava.

   

JOSIP JOVIĆ, SMIJENJENI GLAVNI UREDNIK:
Pisat ću ako novine
ostanu slobodne ...

Smjenu ne doživljavam kao napad na sebe, nego kao napad na slobodu medija. Mi smo u posljednjih godinu i pol dana svojim pisanjem skrenuli pozornost javnosti na neke krupne probleme u društvu i državi i to nam je valjda najveći grijeh. Smjene u "Slobodnoj" su isključivo motivirane političkim, a ne poslovno-financijskim razlozima. Novom uredniku želim mnogo uspjeha, a čitatelje pozivam da i ubuduće čitaju "Slobodnu" — rekao nam je njezin dojučerašnji glavni urednik Josip Jović.
Na naše pitanje što misli dalje raditi, Jović je odgovorio da će otići na godišnji odmor i razmisliti o svojim daljnjim potezima. Najradije bih, kazao je, nastavio pisati u "Slobodnoj" kao novinar, ali samo ako ona bude uistinu slobodna i ako na njezinim stranicama bude dopušteno iznositi drukčija mišljenja.
   D. TOLJ

ZVONIMIR PULJIĆ, PREDSJEDNIK SPLITSKOG HDZ-a:
Mrak jednoumlja

SPLIT — Hrvatska je opet utonula u mrak jednoumlja. Smjenom Josipa Jovića, glavnog urednika Slobodne Dalmacije, hrvatski je jezik ponovno postao "jezik za zube", a posljednje slobodno glasilo izlazi posljednji put. Umjesto slobode javne riječi, slobodnih medija, prava na kritiku i prava na različito mišljenje, imat ćemo harmoničan sklad strogo kontroliranih priopćenja ... Građani Hrvatske, građani Splita, od danas je svejedno koji dnevni list kupujete, u svima će biti iste informacije. Kada to dopuste mogućnosti državnog proračuna, ponovno će biti postavljeni zvučnici na sve rasvjetne i telefonske stupove, a jedini mikrofon bit će u premijerovu kabinetu. Tada novine nećete morati ni kupovati, a dobivat ćete neiskrivljene upute iz prve ruke. Znat ćete što morate misliti i što morate raditi. Nećete imati nikakvih glavobolja.
Ovim povijesnim činom sve vaše dileme su riješene, kaže se u priopćenju što ga je potpisao predsjednik splitskog HDZ-a Zvonimir Puljić.

POGLAVARSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE
Sačuvati neovisnost

SPLIT — Poglavarstvo Splitsko-dalmatinske županije daje punu podršku Središnjem nacionalnom stožeru za obranu digniteta Domovinskog rata i Odboru za obranu Slobodne Dalmacije u nastojanjima da spriječe konačno preuzimanje svih medija pod politički nadzor trenutačne vlasti, te sačuvaju neovisnost uređivačke politike Slobodne Dalmacije, ističe se priopćenju za javnost.
   S. ŠETKA

ŽUPANIJSKA ORGANIZACIJA DEMOKRATSKOG CENTRA
Za brzu sanaciju novina

SPLIT — Županijska organizacija Demokratskog centra Splitsko-dalmatinske županije izražava veliko nezadovoljstvo i žaljenje zbog aktualnih događaja u vezi sa Slobodnom Dalmacijom.
Demokratski centar drži da se problem Slobodne Dalmacije mora riješiti bez utjecaja politike, odnosno Demokratski centar smatra da uređivačka politika ne smije biti pod utjecajem bilo koje političke orijentacije, jer drži da svako političko rješenje ili upletanje izravno narušava načelo neovisnosti medija i njihove uređivačke politike, kojemu se teži u Republici Hrvatskoj. Stoga se Demokratski centar zauzima za što bržu sanaciju Slobodne Dalmacije, njezinu financijsku konsolidaciju, sprječavanje stečaja i spašavanje 1300 radnih mjesta u toj novinsko-izdavačkoj kući, te za njezinu žurnu privatizaciju, kaže se u priopćenju što ga je potpisao Vicko Batinica.

   

PROGLAS ODBORA ZA ZAŠTITU SLOBODNOG NOVINARSTVA
I OBRANU SLOBODNE DALMACIJE

Prosvjed na Rivi
za "Slobodnu"

Pozivamo sve demokratski opredijeljene ljude da dođu na veliki prosvjedni skup u Splitu, na Rivi, u nedjelju 6. 5. 2001. u 12.30 sati, i tako pokažu svoju opredijeljenost za slobodu medija, demokraciju i pravo drugoga na iznošenje vlastita mišljenja, ističe se u priopćenju koje je potpisao Mirko Čondić


SPLIT — Odbor za zaštitu slobodnog novinarstva i obranu "Slobodne" uputio je proglas u kojem navodi:
Hrvatice i Hrvati, građani Splita, Dalmacije i Hrvatske!
Smjenom glavnog urednika "Slobodne Dalmacije" Josipa Jovića ogoljene su do kosti protudemokratske i protuhrvatske namjere Vlade i Predsjednika RH da cjelokupni medijski prostor stave pod nadzor Partije i njenih poslušnika, a sve pod krinkom navodne sanacije poduzeća koje danas posluje s dobiti.
Svi mi koji smo "Slobodnu" čitali od prve stranice nazvani smo "nepoštenim čitateljima", "prostitutkama" i "fašistoidnom svjetinom". A od koga?! Od istih onih Bajrovića, Račana, Mesića koji su nam 50 godina oduzimali pravo na javnu riječ, koji su nam zabranjivali biti Hrvati!
Posljednje izjave Račana i Mesića potvrđuju namjeru da se svi oni koji misle drukčije od njih, proglase pljačkašima i kriminalcima i da nam se zabrani pravo iznošenja vlastitih stavova.
Zovu nas pljačkašima oni koji su nas ostavili goloruke da se tučemo s njihovim dobro naoružanim drugovima iz JNA, i koji su Državu doveli do bankrota i gospodarskog raspada sustava 1990. godine!
Oni godinama pozivaju na demokraciju i slobodu medija, oni su organizirali prosvjed za Radio 101, a isti ti danas političkim nasiljem gase jedini nezavisni dnevni list u Hrvatskoj, čime pokazuju svoje licemjerje i krajnje namjere uvođenja novog jednoumlja u medijski prostor u kojem će biti dozvoljena samo drugarska samokritika, a nikako kritika "unutarnjeg neprijatelja" i "poraženih snaga".
Demokratski Splite i Dalmacijo!
Ne dopustite da lažni demokrati ukinu Vaše pravo na iznošenje drugačijeg mišljenja.
Ovo nije pitanje ideologije, lijevih ili desnih, ovo je pitanje općih sloboda i opstanka demokracije bez čega nema ni slobodne Države!
Pozivamo sve demokratski opredijeljene ljude, pozivamo sve one kojima je istinski stalo do slobode u Hrvatskoj da dođu na veliki prosvjedni skup u Splitu, na Rivi, u nedjelju 6. 5. 2001. g. u 12.30 sati, i tako pokažu svoju opredijeljenost za slobodu medija, demokraciju i pravo drugoga na iznošenje vlastitog mišljenja.
Toga dana, na 10. obljetnicu prosvjeda pred Banovinom, pokažimo da smo i sada spremni boriti se za slobodu naroda, za slobodu svakog hrvatskog čovjeka i za demokraciju, a protiv jednoumlja koje nam se namećalo onda i sada!
Zagreb je obranio Radio 101, može li Split "Slobodnu Dalmaciju"?!, kaže se u proglasu što ga je za Odbor za zaštitu slobodnog novinarstva i obranu "Slobodne Dalmacije" potpisao Mirko Čondić.

LUKA PODRUG, PREDSJEDNIK HČSP-a:
Očekujemo pedeset
tisuća prosvjednika

SPLIT — Predstavnici HSP-a i HČSP-a organizirali su konferenciju za novinare na kojoj su predstavili zajedničku listu s kojom će izići na predstojeće lokalne izbore za gradsku upravu, te pozvali svoje birače, ali i sve ostale građane, da se odazovu prosvjedu na Rivi kojeg 6. svibnja organizira Odbor za zaštitu slobodnog novinarstva i obranu Slobodne Dalmacije.
Luka Podrug, predsjednik splitskog HČSP-a i nositelj ove koalicijske liste, izjavio je kako na nedjeljnom skupu, na koji je svoj dolazak potvrdio i velik broj splitskih stranaka, očekuje najmanje 50 do 100 tisuća prosvjednika.
   L. VUKOREPA

Svijeće u znak protesta

Odbor za zaštitu slobodnog novinarstva i obranu Slobodne Dalmacije na čelu sa Stožerom uputit će prosvjed i svjetskoj javnosti, tražeći povratak Josipa Jovića na mjesto glavnog urednika. Od srijede će svake večeri u znak protesta protiv medijskog mraka u Hrvatskoj članovi Odbora paliti svijeće pred sjedištem Slobodne Dalmacije.


 

Na vrh

 

2001-05-03