Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Linkovi

Kontakt

 

Medijska cenzura

 

 

 

Priopćenje Hrvatskoga bloka u povodu događaja oko tjednika "Fokus"

Priopćenje za medije 28.5.2004

Bratstva i jedinstva nema bez - cenzure

Vijest da je 211. broj «Fokusa» na zahtjev predsjednika Vlade Ive Sanadera povučen iz prodaje doima se u prvi mah kao potez od kojega list očekuje podizanje naklade. Takav dojam osnažuje demokratsko iskustvo Republike Hrvatske, koje u ovih četrnaest godina, unatoč turbulentnim vremenima, ne pamti takav događaj. S obzirom da je «Fokus» konzervativan list, koji je do prošlih izbora koncepcijski bio na pozicijama današnje Vlade, takav bi postupak bio vrlo loš. Dapače, nedopustiv.

Ali čini se da je stvar mnogo gora. Naime, tvrdnja vlasnika lista da je riječ o njegovoj autonomnoj odluci, proturanje glasine da je razlogom povlačenju Fotonaglasak «Kravljim ludilom po zdravom narodu» (koji donosi sliku Vlade s glavom «lude krave» u prvom planu) i «pilatski» komentar Vladina glasnogovornika nukaju na sumnju i pretraživanje ostalog sadržaja lista i njegova suodnosa sa Sanaderovom politikom «novog kursa».

Povučeni broj «Fokusa» donosi na naslovnici sliku pok. Dubravka Horvatića i udarni naslov: «Inzistiranje na historijskome nezaboravu», a tekstovi Mate Kovačevića «Hrvati opet taoci osovine Zagreb-Beograd» i Franje Raknića «Europsko jedinstvo počinje kod kuće» govore vrlo razložno o središnjim ciljevima Sanaderove politike «novog kursa» - hrvatsko-srpskom bratstvu i jedinstvu i Europskoj uniji. Stoga se i obrazloženje vlasnika «Fokusa» i komentar Vladina glasnogovornika doimaju kao šuplje izlike, jer – zna se – bratstva i jedinstva nema bez cenzure.


Benjamin Tolić,
politički tajnik
Zagreb, 28. svibnja 2004.

PS: Zadnja vijest: POD PRITISKOM JAVNOSTI NAJAVLJENO JE DA CE FOKUS IPAK IZICI - U PONEDJELJAK!

 

Na vrh

 

2004-05-28