Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Linkovi

Kontakt

 

Medijska cenzura

 

 

 

Inkrimirani clanci jos su online:

Europsko jedinstvo počinje kod kuće

Hrvati opet taoci osovine Zagreb - Beograd

 

Tekstove donosimo nize:

------------------------------------------------------------

Hrvati opet taoci osovine Zagreb - Beograd

Tjednik Fokus
Mate Kovačević
http://www.fokus-tjednik.hr/vijest_arhiva.asp?vijest=2170&izdanje=94

Oni koji su još do jučer vjerovali zapadnjačkim obećanjima o lagodnu životu nakon ulaska u Europsku uniju, danas sve više počinju sumnjati u isprazne parole toga novog sovjetskog okvira za mržnju. Utemeljen na ideologiji političke isključivosti koja poništava svaku posebnost, na prostoru od Atlantika do granica s pravoslavnim svijetom na istoku Europe, novi politički div ne skriva svoj cilj koji počiva na urbanoj zadruzi gradskoga kolektiva. Središte staroga zadružnog života iz sela u sovjetskoj Uniji sada je premješteno u gradske sredine, a poticanje međugradskih protimba na razini urbanih kolektiviteta omogućuje šačici financijskih moćnika da na taj način jeftino stječu goleme svote novca, dok za političke potrebe novoga poretka programiraju kaos u još nepokorenim državama.
I dok u Uniji, sastavljenoj od kršćanskih naroda, nema mjesta za kršćanskoga Boga, što uviđaju i njezini narodi, čini se kako hrvatske političke elite još nemaju nikakve zadrške prema tome novomilenijskom zatorniku naroda. Vrijednosti te Unije mogu se svesti na licemjerje raskrinkano još prije dva tisućljeća Kristovim novozavjetnim djelom, a sadržane su u izdaji Boga, čovjeka, obitelji, naroda i domovine. U stvarnosti izgledaju kao pravo i sloboda na ubojstvo još nerođenih i nemoćnih obično prozvane eufemizmima pobačaja i eutanazije. Uz njih se pod geslom prava na različitost dodaje i tzv. apatrizam koji u našoj stvarnosti uglavnom znači izdaju domovine. Ako se među političarima pronađe kakav osamljeni protivnik takvih vrijednosti, onda on postaje nemilosrdna meta medija koji naputke za svoj rad dobivaju iz nadstranačkih, ali i naddržavnih i netransparentnih središta moći. I dok je postupak privatnih medija, koje pod svojom šapom drže stranci, potpuno razumljiv, djelovanje Vlade u svezi rada državne televizije, koja se financira uglavnom katoličkim novcem, zasad je potpuno nerazumno. Nu koliko je djelovanje Vlade uopće razumljivo? Teško je povjerovati kako će HDZ, pa bio on i stranka Ive Sanadera, graditi najavljenu osovinu Zagreb-Beograd. Nu kako su ove najave prošle bez pobližih političkih objašnjenja s Markova trga, a i tajno djelovanje dojučerašnjega premijera Ivice Račana u pogledu dogovora u Savudrijskoj vali, kad je svojim socijalističkim drugovima u Sloveniji pokušao darovati dijelove hrvatskoga mora, poziva nas na veliko nepovjerenje prema svakoj vladi koja vodi pregovre glede bitnih nacionalnih pitanja, skrivajući ciljeve i rezultate toga rada od vlastitoga naroda.
Zašto osovina Zagreb-Beograd nije izvorno hrvatski proizvod? Unatoč tome što se južnoslavenska ideja krivo pripisivala hrvatskome narodu, treba naglasiti kako većina Hrvata nikad nije stremila zaboravu vlastitoga identiteta utapanjem u jugoslavensku državnu zajednicu. Spomenici hrvatske povijesti, kulture i književnosti doduše bilježe pridjeve hrvatski, slovinski, sklavinski, slavenski, ilirički, ilirski, ali su oni uvijek istoznačnice koje pokrivaju isključivo povijesni hrvatski državni prostor i etnos koji na njemu živi. To se najbolje zamjećuje iz rada crkvenih djelatnika koji kao pripadnici Katoličke crkve vrlo pomno vode računa o svakomu narodu. Devetnaestostoljetni pak projekti ilirskoga pokreta i kasnija politička štrosmajerovština tvorevine su političkih središta izvan Hrvatske koje su se za proširenje svojih projekcija moći poslužile tadašnjim hrvatskim elitama. To je jugoslavenstvo, dakle, tvorevina moderne politike, a ne nikakvo hrvatsko povijesno naslijeđe.
Glede srpskoga naroda, i površni poznavatelji njegove povijesti znaju kako su u stvaranju te nacije djelovale dvije narodne odredbenice: svetosavsko pravoslavlje i srpstvo. Uostalom, kad god je tijekom prošloga stoljeća dolazilo do popuštanja vanjskoga pritiska, obje su nacionalne zajednice pokazivale vlastite državotvorne sklonosti - njihovi se interesi zbog povijesnih okonosti bitno sukobljavaju.
Nakon hrvatskih vojnoredarstevnih pothvata Bljesak i Oluja tadašnja su dvojica vođa i predsjednika svojih naroda, a preko ministara vanjskih poslova potpisali međusobna priznanja koja kao međunarodni dokument trajno ostaju pravnovaljana. Tim su sporazumom međusobno bila riješena stoljetna trvenja iza kojih su uglavnom stajali interesi različitih inozemnih središta moći. Nakon što su netransparentna središta moći u Hrvatskoj početkom 2000. na vlast dovukla neokomuniste Ivice Račana, a na čelo države suradnika Tužiteljstva Haaškoga suda u sporu protiv Republike Hrvatske Stjepana Mesića, počelo je rastrojavanje sustava državne sigurnosti i svih ustanova koje skupno čine državni suverenitet. Kako je u međuvremenu prevratničkim putem s vlasti srušen Slobodan Milošević, a na njegovo mjesto instaliran režim netransparentnih središta moći sa Zapada, počeo se ubrzavati proces približavanja Beograda i Zagreba. Nagli zastoj uspostavljene brzine zaskočio je zagrebačke vlasti nakon likvidacije srbijanskoga premijera Zorana Đinđića. Kako je u međuvremenu na izborima u Hrvatskoj narod smijenio neokomunističku diktaturu Ivice Račana, a nova se vlada usprotivila divljanju antiameričkoga raspoloženja u javnosti i svojom konzervativnom politikom najavljivala otklon od jednoumlja socijalističke internacionale u Bruxe-llesu, analitičari su s pravom očekivali popravak onoga što je u četverogodišnjem mandatu rastrojila, uništila i rasprodala neokomunistička vlast...
Pretplatite se na Fokus
Mate Kovačević

Europsko jedinstvo počinje kod kuće

Tjednik Fokus
Franjo Raknić
http://www.fokus-tjednik.hr/vijest_arhiva.asp?vijest=2171&izdanje=94

Francuski predsjednik Jacques Chirac i njemački kancelar Gerhard Schröder zauzimaju se za prihvaćanje predloženoga europskog Ustava prije ljeta ove godine. Ali to je izazvalo i brojne dvojbe i u onih državnika koji su dosad bili načelno suglasni s prijedlozima/rješenjima za brojne političke probleme, uređenje i upravljanje u Europskoj uniji, kako su ih koncipirala dva velika partnera. Stvaranje jedinstvenoga EU tržišta, pa i u što većoj mjeri jedinstvenoga gospodarskog sustava EU, ne ide tako lako.
Čak da imamo i idealne međunarodne uvjete, pokazalo se da su postojeće razlike u gledištima između članica EU kako upravljati državom i gospodarstvom toliko značajne da to zahtijeva novi program.
Prvo pitanje s kojim se Europa susreće jest da li je to zajednica suverenih i ravnopravnih država ili samo zajednica zemalja i naroda kojima će se upravljati prema jedinstvenim odlukama bruxelleskoga vodećega dvojca. Naime, to se govori budući da se Engleska kao treći bitan politički partner distancira od velike dvojke. Sada se čak primjećuje da Engleska lobira za svoj stav, zajednicu suverenih država, među novoprimljenim članicama EU, ali i među državama EU prije nedavnoga proširenja.
Čak i u Francuskoj i u Italiji ima onih koji agitiraju da bi prije prihvaćanja europskoga ustava trebalo provesti općenarodni referendum o Ustavu. Među njima je čak i bivši talijanski premijer, potpredsjednik Konvencije za buduću Europu i bivši potpredsjednik Stranke europskih socijalista Giuliano Amato.
“Moramo biti pošteni. Razmatranje predloženoga europskog Ustava zapravo još nije niti počelo (...) Europa ne pripada isključivo institucijama u Bruxellesu i Strasbourgu. (...) Svaka od 25 članica EU ima vitalne demokratske institucije koje su potvrdili građani pojedine države i koje su potvrđene kao izvor vlasti i autoriteta”, ističe Amato. “Međutim, nacionalni parlamenti do sada nisu imali potrebnih veza u razmatranju i utvrđivanju europske politike. Sada imaju 6328 izabranih članova donjih domova parlamenta u 25 zemalja. No to nije sve. Postoje još članovi Senata i donjih domova, kao i članovi Europskoga parlamenta, a njima treba dodati i regionalne parlamente koji čine težinu demokratskoga centra u suvremenoj Europi. Nacionalnim parlamentima treba dati novu ulogu u utvrđivanju sudbine Europe. Oni su narod koji mora donositi ključne demokratske odluke, demokratski i općeprihvatljivo.”
Rečeno je citirano kao primjer. No spomenuto mišljenje o tome da parlamenti i nacionalne vlade moraju snositi odgovornost u utvrđivanju zajedničke politike dijele i novoprimljene članice. Nije to samo pitanje političke strukture buduće Unije. U pitanju je stvarno upravljanje državnim poslovima, određivanje strategija budućega razvoja, a što je posebno značajno za sve zemlje članice, upravljanje i poticaj gospodarstvu za razvoj i na kraju način na koji će se voditi socijalna politika.
Istina, članice EU predugo su svu pozornost usmjeravale na politiku, na tekuće odnose između bruxelleske administracije i članica EU. Još prije četiri godine donijeti su opći proglasi o tomu kako EU treba postati vodeća gospodarska snaga. Ali što se događalo tijekom posljednjih godina, posebice u posljednjem desetljeću, s EU i pojedinim vodećim gospodarskim državama, naročito Njemačkom?
Stalno se ističe da je u središtu gospodarske politike čuvanje i stvaranje novih radnih mjesta, “spašavanje rada”. Ipak, spašavanje nije bilo uspješno. Usporedni gospodarski rast u posljednjih deset godina bio je znatno sporiji i manji nego u Sjedinjenim Državama, a u posljednje četiri godine Njemačka je ušla u fazu stagnacije, sa stopom nezaposlenosti od 10,5 posto.
Gospodarska situacija u EU odražava se na izvoz zahvaljujući brzom razvoju u Aziji i velikom uvozu u SAD. Domaća potrošnja više je stagnirala nego napredovala. No na svjetskome tržištu svi su se susreli s velikom konkurencijom tako da npr. Njemačka sve manje zarađuje izvozom, mnoga poduzeća gube, a posebno su zapaženi gubitci velikih njemačkih banaka.
Velike financijske ustanove, münchenski HVB kao hipotekarno-kreditna ustanova i Commerce banka, pretrpjele su goleme gubitke. Slično su prošle još neke financijske organizacije. Neke su se spašavale udruživanjem i diverzifikaciju financijskih poslova podržavale su uz vrlo skromnu dobit.
U Njemačkoj sada postoji više od 2700 kreditnih financijskih banaka i organizacija (u Engleskoj ih ima puno manje). Među njima najveći dio depozitnih i kreditnih poslova vrše državne banke, pokrajinske banke, mnoge komunalne banke i šparkase. O potonjima ovisi sudbina malih i srednjih poduzeća. Ali prigovara im se da se u njima skupljaju javni fondovi koji se plasiraju uz vrlo povoljne uvjete u veliki dio njemačkoga gospodarstva, koje postaje sve manje konkurentno. Ali ipak je Njemačka postala prvi izvoznik, nešto malo veći, mjereno u dolarima, nego SAD, s prometom od gotovo 750 milijarda dolara na godinu. Golem je to napor čak i za takvo gospodarstvo poput njemačkoga.
Ali sad su došli na vidjelo brojni unutarnji gospodarski problemi, kao što je najviša cijena rada, visoki socijalni izdatci i preniska ulaganja u gospodarstvo.
Da bi Njemačku održao kao vodeću gospodarsku silu u Europi, njemački kancelar Gerhard Schröder poduzeo je niz reforma čiji bi cilj trebalo biti sniženje troškova rada. No nije dovoljan samo rez u mirovinskome i zdravstvenome osiguranju i socijalnoj skrbi. Korporacije traže sniženje cijene rada, na primjer VW za 30 posto, da bi postao konkurentan s proizvodnjom iz Njemačke. Kako ne bi smanjivali prihode svih djelatnika, predlaže se da se radno vrijeme produlji za dva sata, a primanja ostanu ista. Postoje i drugi problemi kao što su velike razlike u oporezivanju poduzeća. To je toliko delikatno da čak i visoki povjerenik EU za tržište kaže da se oni ne bi mogli uključiti u proces usklađivanja poreza korporacija. No kritiziraju se novoprimljene članice da visokim subvencijama konkuriraju na dosadašnjem EU tržištu te im zbog toga ne bi trebalo odobravati posebna sredstva pomoći.
Svaka država nastoji sačuvati svoj sustav “socijalno-pravne države” i “zaštite rada”. Pri tome se svi susreću s nužnošću velikih promjena u sustavu troškova, gospodarstva i države da bi bili dovoljno konkurentni na svjetskome tržištu.
Povećavanje produktivnosti s velikim programima inovacija, ulaganjima u velike korporacije, kao i u srednja i mala poduzeća tijekom duljega razdoblja ne može biti dovoljno učinkovito da bi se odupirali troškovima i cijenama roba koje dolaze iz Azije...
Pretplatite se na Fokus
Franjo Raknić

 

Na vrh

 

2004-05-28