Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Hague

 

 

  Otkriti i uhititi Gotovinu ili ga nagovoriti na predaju

Bruno Lopandić
Vjesnik
http://www.vjesnik.hr/html/2004/02/16/Clanak.asp?r=unu&c=1

Ako Carla del Ponte u svojem izvješću, koje se očekuje u ožujku, i dalje bude tvrdila da Hrvatska nedovoljno surađuje s Haaškim sudom zbog slučaja Gotovina, pozitivnih pomaka u Bruxellesu neće biti / Hrvatska će ostati i bez američke potpore u NATO-u, a Sanaderova vlada naći će se u neugodnoj poziciji bivše Račanove vlade koja je pustila Gotovinu da pobjegne

ZAGREB, 15. veljače – Hrvatske vlasti uskoro će morati dokazati konkretnu suradnju u slučaju Ante Gotovine da bi glavna tužiteljica Haaškoga suda Carla del Ponte mogla ustvrditi kako je Hrvatska učinila sve što je mogla da se odbjegli general dovede pred lice pravde.
Kad je riječ o razmjeni podataka o Gotovininoj lokaciji, hrvatske vlasti moraju usko surađivati sa svima, pa tako i sa svim zainteresiranim obavještajnim službama te uredom glavne tužiteljice i, ako je potrebno, provesti policijsko-obavještajne akcije. Jedino je drugo rješenje nagovoriti haaškog optuženika Gotovinu da se dragovoljno preda.
Predstavnici hrvatske vlade i dalje uporno ponavljaju kako su predani ispunjenju svih političkih kriterija, među kojima je i suradnja s Haaškim sudom, a hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul izjavio je prošli tjedan kako je to pitanje na kojem se »pada ili prolazi«. Žužul je nakon razgovora s britanskim ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom izjavio kako je svjestan da se od Hrvatske u slučaju Gotovina očekuju »konkretni potezi«.
No, posljednja izjava potpredsjednika Vlade Andrije Hebranga da je Hrvatska učinila sve što se od nje očekuje, poništila je pozitivan efekt njegova poziva Gotovini da se preda.
Budući da je riječ o najvažnijem političkom kriteriju, o uspješnosti dokazivanja vjerodostojnosti u tome, ovisit će i hrvatski uspjeh u Europskoj uniji i NATO-u ovoga proljeća, ali i uspjeh cijele Sanaderove vlade. Ako Carla del Ponte u svojem izvješću, koje se očekuje u ožujku, i dalje bude tvrdila da Hrvatska nedovoljno surađuje s Haaškim sudom i to zbog slučaja Gotovina, pozitivnih pomaka u Bruxellesu neće biti; Hrvatska će ostati i bez američke potpore u NATO–u, a Sanaderova vlada naći će se u neugodnoj poziciji bivše Račanove vlade koja je u očima međunarodnih predstavnika iz ključnih integracija pred kraj svoga mandata pala upravo na ispitu vjerodostojnosti i predanosti načelima pravne države. Američki veleposlanik za ratne zločine Pierre Richard Prosper izjavio je isto što je i glavna tužiteljica Haaškoga suda rekla protekloga tjedna u Bruxellesu u Europskoj uniji i pred predstavnicima NATO-a – da Hrvatska mora aktivno surađivati s uredom tužiteljice u pokušaju pronalaženja Gotovine, a ako se utvrdi da on nije u Hrvatskoj, s njezinim uredom treba podijeliti informacije o indicijama gdje bi se mogao skrivati.
Hrvatska u Bruxellesu, kad je u pitanju suradnja s Haaškim sudom, nema problema samo s Velikom Britanijom i Nizozemskom, zemljama koje nisu ratificirale, odnosno notificirale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, nego sa svih 15 zemalja članica. U posljednjih sedam zaključaka Vijeća ministara Europske unije svih 15 zemalja izrazilo je zajedničko stajalište o razini hrvatske suradnje s Haaškim sudom, pa je pogrešno tvrditi da su jedino stavovi Velike Britanije i Nizozemske prepreka na putu prema pozitivnom mišljenju Europske komisije i dobivanju statusa zemlje kandidata.
Slična je stvar i kad je riječ o Sjedinjenim Državama. Službenom je Washingtonu izuzetno stalo do pitanja suradnje s Haaškim sudom. Američki veleposlanik pri NATO-u nakon izlaganja Carle del Ponte izjavio je kako je nezamislivo da se u NATO pozove zemlja koja u potpunosti ne surađuje s Haaškim sudom, a sličnu je rečenicu ponovio i američki ministar obrane Donald Rumsfeld za posjeta Zagrebu.
Osim toga, zbog oklijevanja bivše hrvatske vlade da riješi slučaj Gotovina, taj se haaški optuženik našao u rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a zajedno s dvojicom najpoznatijih haaških optuženika bjegunaca, Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem.
Posljednje reakcije iz Bruxellesa i Washingtona nisu nikakvo iznenađenje jer su stajališta o suradnji s Haaškim sudom cijelo vrijeme identična i jasna na svim ključnim adresama, od onoga trenutka kad je Račanova vlada pustila Gotovinu da pobjegne.

Bruno Lopandić
 

Na vrh

 

2004-02-16