Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Hague

 

 

  Gotovina iz "naše" i "strane" perspektive
 
-----Original Message-----
From: Hrepic, Zdeslav
Sent: Tuesday, February 17, 2004 9:03 PM
To: 'vjesnik@vjesnik.hr'
Cc: 'ured@predsjednik.hr'; 'premijer@vlada.hr'; 'sabor@sabor.hr'
Subject: Gotovina iz "nase" i "strane" perspektive

 
U Hrvatskoj je cini se postalo popularno navijati da se Gotovinu - i koga god vec treba - sto prije izruci gadovima koji su mirno promatrali pokolje u Vukovaru, Dubrovniku, Srebrenici itd., a sve ne bi li nas promatraci "pustili" u svoju promatracku zajednicu. Primjer ovoga je tekst Drage Pilsel u Vjesniku.
http://www.vjesnik.hr/html/2004/02/16/Clanak.asp?r=sta&c=2

Tekst je u prillogu a po njemu je ukratko Gotovina je kriv koliko samo moze biti i treba ga izruciti sto prije jer Zapad ne trpi da mu se mucka kad nesto naredi.

Drago kaze: "Ministar je osramotio uljuenu Hrvatsku jer se niti jednom nije ogradio od Gotovine..."
Steta da se Pilsel i ovaj dio "uljudjene Hrvatske" kojeg spominje nisu nasli u Vukovaru onda kad je trebalo - umjesto onih svih jadnika koji su tamo bili. U tom bi slucaju stvarno bio zlocin sprijecavati Srbe u njihovom pohodu.
 
S druge strane i novinari koji vjerojatno nisu nikad ni bili u Hrvatskoj vec sasvim jasno vide o cemu je rijec s tim tribunalom i Gotovinom napose. Jeffrey T. Kuhner u THE WASHINGTON TIMES-u (http://voiceofcroatia.net/WT.htm#Acute_Slavophobia) izmedju ostalog pise:
 
--------------------------------------------------------
 
Carla Del Ponte, is seeking to prosecute leading Croatian generals on trumped-up charges that would be laughed out of any Western courtroom. 
...

    The ICTY is determined to indict leading Croatian generals in order not to appear biased against the Serbs. This means innocent Croats are being sacrificed for the sake of a policy of ethnic balance. Not only is this an unacceptable manner to run a court, but worse, it reflects the Western dismissal of the rights of individuals in the Balkans. Are individual Croats mere cattle that can be exchanged in order to propagate the myth that the ICTY is evenhanded?
    A similar indictment against Gen. Clark — or any American — would rightly be unacceptable to Washington. It would demand that the charges be dropped immediately. But in the case of Gen. Gotovina, the State Department is insisting that Croatia hand him over to the tribunal. Ironically, even Serbian human-rights activists have stated that the general is innocent.
    Gen. Gotovina is obviously the victim of a racist judicial witch hunt. Too bad he is a Croatian. Otherwise, Western leaders might actually care.

 
--------------------------------------------------------
 
Nas nesretni Drago cini se ili nije dovoljno pametan da razumije razmjere ovog lova na vjestce ili je predobro placen da ga ne razumije. Tako nije nasao za shodno obavijestiti svoje citatelje da je talijanska stampa objavila "podatak" da je optuženi, po njima, pobio 200 tisuća ljudi. Nije napisao ni da je branitelj Blaskovica, (koji je osudjen na 45 godina) - osvjedočeni borac za Jugoslaviju, od prethodne Vlade (hrvatske?) za tu obranu (u četiri godine) dobio više od 9 milijuna kuna ili više od 200 tisuća za svaku dosuđenu godinu zatvora. Nije spomenuo ni da je Biljana Plavsic, glavni savjetnik Radovana Karadjica i ratni zlocinac po vlastitom priznanju dobila u tom Hagu - tek 11 godina. Tima i takvima Drago (i oni koje on naziva "uljudjeni dio Hrvatske") se utjecu za pravdu i vodstvo.
 
 
Toplo preporucam citav gore spomenuti clanak koji je izvrsna analiza ovoga sto se dogadja sa Hagom iz globalne nacionalne perspektive.
 
Ispod je nadalje i jedan clanak (iz Glasa Koncila) koji je takodjer izvrsna analiza stanja ali s "lijevo-desne" globalne perspektive.
http://www.glas-koncila.hr/rubrike_zapazanja.html?broj_ID=560
 
-------------------------------------------------------------
 
 
Sto se tice naseg ulaska u EU - o kojem je rijec u drugom clanku na istoj Vjesnikovosj stranici, pri spominjanju te EU dobro je navesti iskustva stanovnika Grčke, članice EU u Velikoj Britaniji (objavljeno u današnjem Jutarnjem listu). Grci u potrazi za kruhom odlučili su legalno potražiti posao u Vel. Brit. Nekoliko tjedana nisu dobivali plaću, a za hranu su dnevno dobivali komad kruha i pseću konzervu prije nego su o svom ropskom statusu progovorili javno. Što će Hrvati dobivati, kada po rasprodaji svega što vrijedi, budu prisiljeni odlaziti u EU tj. u Vel. Britaniju (ako im daju vize), samo pseću konzervu? Trebaju li se tamo žuriti?
 
Moja je procjena da ce nas NATO "primiti" (citaj iskoristiti nas jal i glupost) a za EU cemo ostati smece kakvim su nas i dosad drzali. S druge strane granice imamo Seseljevu Srbiju. U toj situaciji spas je u - izlazu na more odnosno u veliki svijet u kojem ima i nas i nasih prijatelja:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Iseljenici nude milijarde USD
 
...
 iseljenici poduzetnici zajedno ostvaruju godišnji promet veći od cjelokupne hrvatske ekonomije, a diljem svijeta zapošljavaju više ljudi nego što je ukupno zaposlenih u Hrvatskoj.
...
 
------------------------------------------------
------------------------------------------------
 
Zdeslav Hrepic


 

Na vrh

 

2004-02-17