Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Linkovi

Kontakt

 

Hague

 

 

Hrvati na putu u haaški zvjerinjak

Tjednik Fokus
Mate Kovačević
http://www.fokus-tjednik.hr/vijest.asp?vijest=1954

U najnovijoj rezoluciji Vijeća sigurnosti zajamčen je, doduše još uvijek unutar Bosne i Hercegovine, suverenitet srpskome entitetu Republici Srpskoj koja je ravnopravno uz SiCG, Hrvatsku, BiH pozvana na što tješnju suradnju sa Sudom u Haagu. Sličnu je potporu toj srpskoj državici dao i mesićračanovski režim nakon preuzimanja vlasti u Hrvatskoj 2000. godine kad je otvorio svoj konzulat u Banjoj Luci. Najnovija pak suradnja s tom državom razvija se na akademskoj razini razmjenom učenika i studenata. Tako je primjerice nedavno na veleučilištu u Karlovcu promoviran i jedan diplomand iz Republike Srpske što je, uz još po jednoga diplomanda iz Slovenije i Federacije BiH, tom našem veleučilištu dalo međudržavni karakter.
Unatoč tako snažnoj međunarodnoj potpori, kao i potpori regionalnoga okruženja, vodstvo bosanskohercegovačkoga HDZ-a umjesto legitimnoga zahtjeva za jednakopravnim položajem Hrvata s drugim dvama narodima uvođenjem trećega entiteta zahtijeva njihovo ukidanje. Ako vodstvo tamošnjega HDZ-a misli dobro svome narodu, onda bi ono trebalo predstavljati njegove interese unatoč tome što ih uz sva kršenja ljudskih i međunarodnih prava provodi engleski lord Paddy Ashdown. Ako pak misle dokazivati svoju nevinost u Bosni i Hercegovini, Paddy je spreman na njih poslati svoje bijesne pse da ih siluju, a nakon toga javno ih prozvati za izazivanje sablazni zbog počinjena bluda. Haaške su optužnice toliko apsurdne da su neoborive, istaknuo je nedavno general Slobodan Praljak aludirajući na njihov politički sadržaj. Upletenost politike u djelovanju Haaškoga suda potvrdio je ovih dana u razgovoru za jedne novine i sin pok. predsjednika Franje Tuđmana - Miroslav - koji je upozorio hrvatsku javnost kako Stjepan Mesić na Pantovčaku skriva transkripte Tuđmanovih razgovora s europskim državnicima. Naime, Mesić je selektivno izručio dokumentaciju, a onu koja bi eventualno pokazala nakane zapadnjačkih državnika po njihovim naputcima strogo čuva. Građa pak koja je istrgnuta iz cjeline omogućuje tužiteljima političko reketarenje preneseno iz balkanskoga miljea u središta europske civilizacije.
Dakle, bosanskohercegovačkim Hrvatima nije pomoglo niti će im pomoći to što su branili, obranili, a na kraju i oslobodili najveći dio bosanskohercegovačkoga teritorija, spasivši tako od pokolja muslimanske enklave koje su pod imenom zaštićenih zona štitili predstavnici i vojnici međunarodne zajednice. Slučaj zaštićene zone u Srebrenici najbolje pokazuje koja je sudbina pod pokroviteljstvom tzv. međunarodne zajednice bila namijenjena bosanskohercegovačkim Muslimanima. Šutnja Haaškoga suda o objektivnoj odgovornosti tzv. modrih kaciga i njihovih političkih mentora za srebrenički pokolj dostatno je jasna poruka kako su trebali završiti stanovnici Bihaća, Žepe, Goražda i drugih područja koja su navodno bila zaštićena.
Hrvatski vojni pothvati Bljesak i Oluja upravo su spriječili pokolje koje su u Srebrenici uz pomoć međunarodnih snaga počinile srpske postrojbe, a optužnice iz Haaga, koje svako malo zapljuskuju hrvatsku javnost, samo su posljedak politici koja je spriječila provedbu toga krvavog međunarodnog plana.
Medijska kampanja i “naivni” političari, koji zagovaraju haaško pisanje povijesti, samo potvrđuju raniji plan stanovitih međunarodnih središta moći da nakon urušavanja komunističkoga poretka iscrtaju nove krvave i povijesno neutemeljene tvorevine, a one koji se eventualno usprotive zbrišu s lica Zemlje...
 

Na vrh

 

 

2004-04-02