Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Hague

 

 

  »Da smo znali što će im učiniti, nikada ih ne bismo predali«
 

http://www.vjesnik.com/html/2005/01/27/Clanak.asp?r=van&c=4

»Kada sam nakon tih riječi upitao Mrkšića zašto nikome od pretpostavljenih nisu prijavili što se dogodilo, odgovorio mi je da su odlučili šutjeti kada su vidjeli što su teritorijalci i pripadnici paravojnih formacija učinili zarobljenicima«, rekao je Vasiljević


OSIJEK/BEOGRAD – Saslušanjem svjedoka Aleksandra Vasiljevića, nekadašnjeg načelnika Uprave sigurnosti JNA, na beogradskom Specijalnom sudu za ratne zločine u srijedu je nastavljeno suđenje sedamnaestorici bivših pripadnika Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe »Leva Supoderica«, optuženima za počinjeni ratni zločin na vukovarskoj Ovčari 1991. godine
Vasiljević je pred beogradskim sudom ponovio iskaz koji je dao u veljači 2003. u haaškom postupku protiv Slobodana Miloševića, a to je da je za zločin na Ovčari čuo u siječnju 1993. te da ni u jednom službenom izvješću JNA iz tog vremena taj zločin nije spomenut.
Po njegovim riječima, o zločinu na Ovčari čuo je od Murisa Zjaje, kapetana JNA, koji je u vrijeme okupacije Vukovara bio zapovjednik specijalne postrojbe vojne policije u Gardijskoj brigadi JNA.
»Zjajo mi je ispričao kako je na Ovčaru upućen sa četiri policijska vozila da tamo 'zavede' red. U blizini tog poljoprivrednog dobra začuo je pucnjeve pa je to odmah putem radioveze dojavio oficiru Ljubiši Vukašinoviću. No tada mu je Vukašinović rekao da se vrati u štab jer zarobljenici s Ovčare 'više nisu problem JNA'«, rekao je Vasiljević.
Zjajo mu je, tvrdi Vasiljević, rekao i da su zarobljenike strijeljali 'teritorijalci' i 'dobrovoljci' te ih potom zatrpali u prije iskopanu jamu, a da su, među ostalima, u strijeljanju sudjelovali dobrovoljci Slaviša Papić zvani Topola (nema ga među optuženima) te čovjek kojeg su zvali Kinez (među optuženicima se nalazi Predrag Miloević zvani Kinez).
Svjedok Vasiljević tvrdi da tih dana nije bio na Ovčari pa o događaju zna samo po pričama drugih, među kojima je i novinar srbijanskog tjednika Vreme Jovan Duković, koji je bio u Vukovaru u vrijeme okupacije grada.
»Sve podatke do kojih sam došao dostavio sam Upravi sigurnosti JNA iako sam već bio u mirovini«, ističe Vasiljević.
S tim se, međutim, ne slažu neki optuženici, među njima i Miroljub Vujović, koji upravo Vasiljevića označava kao najodgovorniju osobu za zločin na Ovčari istaknuvši kako je selekciju zarobljenika na Ovčari obavljala Uprava sigurnosti JNA kojoj je on zapovijedao.
Novinarima, koji su ga presreli u sudskom hodniku, Vasiljević je rekao da je u slučaju da protiv njega bude podignuta haaška optužnica spreman odmah se odazvati pozivu Haaškog suda.
»Meni u tom slučaju nikakvi posrednici neće trebati, otići ću sam«, kazao je.
Sudskom je vijeću prepričao i svoj razgovor s Milom Mrkšićem s kojim je, kako tvrdi, o Ovčari prvi put razgovarao 1998. kada su se sreli na beogradskoj Kvantaškoj tržnici.
»'Da smo znali što će im učiniti, djece mi moje, nikada ih ne bismo predali', rekao mi je Mrkšić, a kada sam ga upitao zašto nikome od pretpostavljenih nisu prijavili što se dogodilo, Mrkšić mi je odgovorio da su odlučili šutjeti kada su vidjeli što su teritorijalci i pripadnici paravojnih formacija učinili zarobljenicima«, rekao je Vasiljević.
Potom je opisao i susret s Veselinom Šljivančaninom koji mu je rekao da je tek kasnije saznao da su 'teritotrijalci' i 'dobrovoljci' likvidirali zarobljenike iz vukovarske bolnice.
»U dokumentima JNA o Vukovaru, odnosno u konačnom izvještaju Veselina Šljivančanina nakon pada Vukovara ili u ratnom dnevniku Prve gardijske brigade zločin na Ovčari nigdje nije zabilježen, kao niti predaju zarobljenika 'teritorijalcima' u Vukovaru«, zaključio je Vasiljević.
Suđenje se nastavlja u četvrtak suočavanjem optuženika sa svjedokom Vasiljevićem.
Maja Sajler
 

Na vrh

 

2004-04-08