Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Hague

 

 

 

Mesić i Sanader traže potjeru i uhićenje generala Gotovine

http://www.vjesnik.com/html/2005/02/02/Clanak.asp?r=unu&c=1

Šef države i predsjednik Vlade zatražili su od obavještajnih agencija, MUP-a i Državnog odvjetništva da u skladu sa svojim ovlastima i u suradnji s istim službama drugih zemalja pojačaju sve potrebne mjere i aktivnosti radi otkrivanja boravišta i uhićenja generala Gotovine, ali i njegova prebacivanja pred Haaški sud
ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i predsjednik Vlade Ivo Sanader u utorak su zatražili od svih nadležnih tijela državne administracije - uključujući obavještajne agencije, Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo - da ubrzaju potragu za haaškim optuženikom, generalom Antom Gotovinom. Mesić i Sanader od ovih institucija traže da u skladu sa svojim ovlastima te u suradnji s istim službama drugih zemalja pojačaju sve potrebne mjere i aktivnosti radi otkrivanja boravišta i uhićenja generala Gotovine, ali i njegova prebacivanja pred Haaški sud. Potvrdio je to u utorak predsjednik Mesić nakon tradicionalnog novogodišnjeg prijema za novinare na Pantovčaku.
Koordiniranu akciju predsjednik Mesić i premijer Sanader dogovorili su u utorak telefonom. Razgovarali o suradnji Hrvatske s Hagom u svjetlu novih pritisaka iz Bruxellesa zbog »slučaja Gotovina«, te potvrdili kako sva dosadašnja saznanja i informacije ukazuju na to da Gotovina nije u Hrvatskoj.
I predsjednik i premijer potvrđuju punu i neupitnu spremnost Hrvatske da dosljedno nastavi ispunjavati obveze iz Ustavnog zakona o suradnji Hrvatske sa Sudom u Haagu.
Zajednička reakcija Mesića i Sanadera uslijedila je nakon što je iz Bruxellesa u ponedjeljak stigla jasna poruka da pregovori Hrvatske s Europskom unijom, najavljeni za 17. ožujka, mogu biti i odgođeni ne riješi li se pitanje generala Gotovine. Europska komisija zaključila je kako Hrvatska ne surađuje dovoljno da bi ti pregovori i počeli kako je najavljeno.
Prema izvorima s Pantovčaka, Sanaderu je, da bi bio vjerodostojniji, potrebna Mesićeva konkretna potpora, pa je i dogovoreno da prema javnosti, i domaćoj i stranoj, istupe zajedničkom izjavom.
Sanadera je bruxelleska izjava iznenadila, dok je Mesić, kako je ponovio i u utorak, to i očekivao jer su predstavnici europske politike dosad u nekoliko navrata upozoravali na »slučaj Gotovina«.
No, predsjednik Mesić kazao je da nema informacija o navodnim pregovorima hrvatskih vlasti s generalom Gotovinom o njegovoj predaji, a što je u ponedjeljak ustvrdio Olli Rehn, povjerenik Europske komisije za proširenje.
»Ne znam ništa o tome da bilo tko od službenih vlasti u Hrvatskoj pregovara o predaji s generalom Gotovinom ili njegovim odvjetnicima«, kazao je Mesić.
Predsjednik tvrdi da Hrvatska svojim europskim kolegama sada mora ponuditi dokaze kojima će ih uvjeriti da Gotovina nije u Hrvatskoj, niti je dostupan hrvatskim vlastima. S tim se slaže i premijer Sanader, stoga obojica namjeravaju na noge dići policiju, tajne službe i Državno odvjetništvo.
Miroslava Rožanković

 

Hrvatskoj ultimatum da unutar šest tjedana preda Gotovinu


LONDON/ZAGREB - Financial Times u utorak javlja iz Bruxellesa o ultimatumu koji je Europska komisija u ponedjeljak dala Hrvatskoj: da unutar šest tjedana preda Haaškom sudu Antu Gotovinu, jer joj u protivnom prijeti odgoda pregovora za pristup Europskoj uniji, koji bi trebali početi 17.ožujka. Financial Times smatra da je Rehnovo priopćenje »najbeskompromisnije do sada koje je uputio neki dužnosnik EU-a«. List ponovo podsjeća da su članice EU-a podijeljene u svom stavu o Hrvatskoj, s time da su Austrija, Njemačka i Francuska za početak pregovora o njezinu priključenju EU i ako Gotovina ne bude izručen Haagu. Financial Times dodaje kako je u ponedjeljak »na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a manji broj vlada pod vodstvom Velike Britanije i Nizozemske, a uz potporu nordijskih zemalja, zatražio od EU-a da donese odluku o Hrvatskoj na temelju novog izvješća Carle del Ponte, no luksemburško predsjedništvo odgodilo je tu odluku«.
Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izjavila je u utorak kako je hrvatska vlada »odlučna locirati, uhititi i predati generala Gotovinu« Haškom sudu (ICTY).
»Krajnje je vrijeme da to otvoreno kažemo - odlučni smo locirati, uhititi i predati generala Gotovinu«, izjavila je Škare Ožbolt za agenciju Reuters. Ona je negirala osnovanost izjave povjerenika EU za proširenje Ollija Rehna kako Europska komisija vjeruje da je vlada u Zagrebu bila u neizravnom kontaktu s generalom Antom Gotovinom.
»Mi nismo imali kontakata s Gotovinom, no uputili smo neke ljude da ga pokušaju naći«, kazala je Škare Ožbolt.
»Za sada nije bilo povratne informacije. Postojao je jedan trag da bi se on mogao kriti u Bosni. No ja sumnjam da će on biti tamo. On je legionar i mogao je otići bilo gdje«, kazala je ministrica.
Hrvatska vlada nije povezana s generalom Gotovinom i postoji čvrsta politička volja da se to pitanje riješi, izjavila je u utorak ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.
»Vlada ni na koji način nije, u smislu pomaganja ili skrivanja, povezana s generalom Gotovinom«, rekla je Grabar-Kitarović Hini u telefonskom razgovoru iz Bruxellesa.
Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun izjavio je da je policija u potrazi za odbjeglim generalom Antom Gotovinom provjerila sve informacije koje je primila, lokacije na kojima je navodno viđen te osobe za koje se sumnjalo da mu pomažu i dodao da mjerama i radnjama koje policija poduzima rukovodi i koordinira Ravnateljstvo policije.
Jasna Zanić Nardini/Hina

 

Gotovina mora u Haag prije početka pregovora

General Gotovina mora biti uhićen i izručen Haagu prije početka pristupnih pregovora 17. ožujka, rekao je Juncker/ Sabor želi da se riješi i »preostali kamen spoticanja«, u duhu ustavnosti i zakona o suradnji Hrvatske s Haaškim sudom, kazao je Šeks
LUXEMBOURG - »General Ante Gotovina mora biti uhićen i izručen Haaškom sudu i uvjeren sam da su Hrvatski sabor i Vlada čvrsto opredijeljeni za punu suradnju sa Sudom, no to moraju i dokazati svima«, kazao je u utorak u Luxembourgu premijer te zemlje, ujedno i predsjedatelj Europske unije Jean-Claude Juncker.
Juncker je u kratkoj izjavi novinarima nakon razgovora s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom podsjetio da je istu poruku prethodnog dana prenio i hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu. U tom je razgovoru Juncker izrazio optimizam da će Hrvatska doista početi pregovore s EU-om 17. ožujka unatoč upozorenju povjerenika za proširenje EU-a Ollija Rehna od ponedjeljka da bi ti pregovori mogli biti odgođeni zbog neriješenog »slučaja Gotovine«.
»Inzistirao sam na tome da general Ante Gotovina mora biti uhićen i izručen Haagu prije samog datuma početka pristupnih pregovora 17. ožujka«, rekao je Juncker.
On je, međutim, »čvrsto uvjeren« da i Sabor i Vlada žele u potpunosti surađivati s Haaškim sudom.
»Kad je riječ o generalu Gotovini, on mora znati da određuje sudbinu svoje zemlje koja ima pravo postati punopravna članica EU-a«, smatra Juncker.
Predsjednik Sabora Šeks, koji na čelu saborskog izaslanstva boravi u utorak u posjetu Luxembourgu, istaknuo je u izjavi novinarima da Sabor daje punu potporu premijeru i Vladi u svim aktivnostima vezanima za ispunjavanje svih obveza prema Haaškom sudu.
Osvrnuvši se na »slučaj Gotovina«, Šeks je naglasio kako Sabor želi da se riješi i »preostali kamen spoticanja« na hrvatskom putu suradnje s Haaškim sudom.
Na dužnost poštivanja ustava i zakon podsjetio je i potpredsjednik Sabora Mato Arlović istaknuvši kako Hrvatska »ne može dopustiti« da se zakon ne poštuje.
Za utorak poslijepodne u Bruxellesu najavljeni sastanak ministrice europskih integracija Kolinde Grabar-Kitarović i ministra vanjskih poslova u ostavci Miomira Žužula s Ollijem Rehnom otkazan je zbog bolesti europskog povjerenika.
V. D./Hina

Na vrh

 

2004-04-08