Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Da se ne zaboravi (2) - dopis Hrvatskoj Kronici

2005-05-02

Cijenjeno urednistvo,

zelim se osvrnuti na nedavni clanak vaseg kolumniste Sime Letine pod naslovom “Da se ne zaboravi” na sto me dodatno ponukao nedavni iskaz generala HVO-a Slobodana Praljka pred haaskin sudom a koji je objavljen na: http://www.index.hr/clanak.aspx?id=314970

 General Praljak je u svom iskazu pred sudom “osudio ‘teške zločine’ koje je počinio režim NDH, rekavši kako je ‘danas u Hrvatskoj izrazito mali broj onih koji se ne srame tog dijela povijesti’. Naglasio je kako su se Hrvati tada u velikom broju, među prvima u Europi, uključili u antifašističku borbu. SFRJ je opisao kao surovu dikataturu, ističući kako je iz nje protjerano više od pola milijuna pripadnika njemačke, talijanske i poljske manjine, a da je Tito bio jedan od najgorih diktatora.”

 Nazalost ovakvi istiniti iskazi kakve iznosi general Praljak o odnosu vecine Hrvata prema zlu koje je napravila i NDH i komunisticka Jugoslavija dovode se bez pokrica (i na veliku stetu Hrvatskoj) u pitanje iskazima poput onog g. Letine u vasem listu.

 Uz par ograda, tvrdnje g. Letine svode se na to da je u redu sto su se ustase pridruzile fasistima, da je to plebiscitarno podrzao hrvatski narod, da se Sepinac svrstao uz ustase i da je danasnja RH nasljednica NDH.

 Najveci problem s tim iskazima nije to sto predstavljaju politicki autogol da ne kazem samoubojstvo, nego to sto su potpuno neistinite i deplasirane. Ove tvrdnje g. Letine se, slucajno ili ne, 100% podudaraju sa tvrdnjama srpskog lobija u svijetu usmjerenima na protuhrvatsku promidzbu. I idu za tim da nastoje potvrditi niz mitova koje McAdams elegantno opovrgava u svojoj knjizi: CROATIA: MYTH AND REALITY. http://www.mcadams-croatia.net/myth/index.htm

 Uz ovakve prijatelje suvremene Hrvatske drzave, tesko da nam trebaju ikakvi neprijatelji. A McAdamsu i njemu slicnima koji nas prijateljski zastupaju po svijetu, g. Letina kao da porucuje: “uzalud vam trud sviraci”.

 Nadalje, danas nema nikakvog smisla I pogubno je novim narastajima Hrvata nametati umjetni izbor izmedju fasizma i komunizma kao sto to cini g. Letina jer nacija koja se poistovjecje sa bilo kojim od ta dva zla nema buducnosti.

 Vezano za HDH, ako tijesnu suradnju s fasistima i nacistima i ostavimo na trenutak po strani, najveci problem s njom nije to sto je bila sve samo ne neovisna – nego to sto je bila najgora nacionalna izdaja u Hrvatskoj povijesti nakon prve prodaje Dalmacije jer je u ovom slucaju rasprodana citava od njenog vodstva.

Osim toga, takva kakva je bila, HDH je donijela zla Hrvatima vise nego ikome drugome. Da nije bilo nje, danasnja Republika Hrvatska ne bi imala toliko neprijatelja u svijetu, i prije, za vrijeme i poslije domovinskog rata.

 S druge strane, koliko god veliko zlo da je bila Jugoslavija, medju partizanima je bilo izvanrednih hrvatskih domoljuba (npr. poput Andrije Hebranga starijeg), a osobno poznajem i bivse partizane koji se ni za izvanredne privilegije nisu htjeli odreci svoje vjere nakon rata i proveli su zivot kao tezaci ili radnici umjesto kao upravitelji poduzeca sto im je bilo nudjeno. Zato antifasiste ne treba poistovjecivati s komunistima. Ovakvi principijelni domoljubi i antifasisti - i nijedni drugi - bili su temelj da je Hrvatska izasla iz II svjetskog rata kao pobjednica i temelj su da njen nacionalni duh s ponosom moze zivjeti i dalje. Jer oni nisu uprljali ruke ni zlocinima ni izdajom Hrvatske (kao sto su to s varijacijama na temu ucinili i ustase i komunisti).

 Uz ovo, ustase su zajedno s svojim mentorima u Njemackoj i Italiji i izgubili rat. Tragicno je stoga kad se Hrvate I Hrvatsku drzavu pokusava poistovjetiti s gubitnicima koji su izdali i krscanske moralne principe i hrvatsku drzavu. Naravno da je i medju ustasama bilo domoljuba koji su se protivili fasizmu ali nazalost napravili su pogubnu gresku misleci (kao to sto to misli i g. Letina) da je bilo u redu uhvatiti se pod ruku s zlom fasizma radi uspostave makar i marionetske hrvatske drzave. Da je bilo srece da su umjesto ovoga upravo ustase organizirali otpor fasistima umjesto sto su to ucinili komunisti, Hrvatska bi danas bila medju najuglednijim i najrazvijenijim svjetskim drzavama. Ali nazalost nisu i nazalost nije. A ima li smisla okvalificirati takvu kardinalnu gresku kao uvod u nasu nezavisnost – ili prije kao u uvod u nevidjene prepreke na njenom ostvarenju - neka procijeni svatko za sebe.

 

Dr. Zdeslav Hrepić

Hays, USA

 

 

 

  Na vrh