Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

2006-08-19

* * * Forwarded message begins * * *

 
Odvjetnicki ured Andjelka Galica
107 W. Van Buren Street
Suite 204
Chicago, IL 60605

MEDJUNARODNI KAZNENI SUD ZA BIVSU JUGOSLAVIJU (ICTY)
PONOVO NAREDIO UKIDANJE WEB STRANICE
WWW.LIJEPANASADOMOVINAHRVATSKA.COM

Priopcenje za javnost

Veza: (312) 986-1510

CHICAGO – 18. kolovoza 2006. Medjunarodni kazneni sud za bivsu Jugoslaviju  (ICTY) ponovo je ukinuo web stranicu
www.lijepanasadomovinahrvatska.com . Gospodin Ivica Grgic, vlasnik web stranice skinuo je sve clanke o Domagoju Margeticu koje je sud izdvojio kao neprihvatljive u svojoj prvoj naredbi koja mu je dostavljena iz Haaga. Ucinio je to dragovoljno. Nakon sto su clanci vezani za Domagoja Margetica skinuti, web stranica je bila ponovo aktivirana 10. kolovoza. Tuzitelji haaskog suda su u medjuvremenu ponovo zatrazili od Hostway poduzeca koje je pruzalo hosting usluge za www.lijepanasadomovinahrvatska.com da se stranica ponovo ugasi sto je i ucinjeno 15. kolovoza 2006. Nama jos nisu poznati razlozi zbog kojih se tuziteljstvo odlucilo na ovaj potez.

Ivica Grgic je povjerio nasem uredu vodjenje ovog spora s Hostway poduzecem  a isto tako i sa tuziteljima iz Haaga koji su podnijeli zahtijev i dobili nalog od suda da se stranica zatvori. Za vrijeme rasprave o web stranici na sudu u Haagu Grgic nije sudjelovao niti je mogao sudjelovati jer je sve bilo uradjeno u tajnosti.

Mi smo u medjuvremenu od tuziteljstva zatrazili da se izjasne na osnovu cega smatraju da ICTY ima nadleznost nad pravnim osobama iz SAD-a i zamolili smo ih da nam dostave zahtijeve koje su podnijeli na sudu vezano za ovu web stranicu.

Tuzitelji iz Haaga nam jos nisu dostavili zatrazene dokumente ali su nam priopcili da statut Medjunarodnog suda za bivsu Jugoslaviju pretpostavlja njihovu nadleznost nad svim osobama bez obzira na njihovo mjesto boravka. Kako ovakva interpretacija statuta nije ocita i kako se takav zakljucak ne moze lako izvesti na osnovu standardnih pravila o interpretaciji slicnih statuta mi u uredu radimo zurno na pripremi tuzbe koju cemo uskoro predati nadleznom sudu u SAD-u da donese odluku po tom pitanju.

Ivica Grgic ne moze prebaciti svoju web stranicu na neko drugo poduzece za odrzavanje jer je Hostway poduzece zablokiralo i ime stranice
www.lijepanasadomovinahrvatska.com   na zahtjev tuziteljstva Medjunarodnog suda za bivsu Jugoslaviju.

Izvjestit  cemo pravovremeno  javnost o daljnjem razvoju dogadjaja u ovom predmetu koji se dotakao naseg temeljnog prava na slobodu izrazavanja i slobodu medija.

~  ~ ~

Law Offices of Andjelko Galic
107 W. Van Buren Street
Suite 204
Chicago, IL 60605
 
INTERNATIONAL CRIMINAL COURT FOR FORMER YUGOSLAVIA SHUTS DOWN WEBSITE IN THE UNITED STATES
 
For Immediate Release
 
CONTACT: (312) 986-1510
 
CHICAGO - August 18, 2006: International Criminal Court for Former Yugoslavia (ICTY) shut down US. based website www.lijepanasadomovinahrvatska.com - again. 
 
After receiving the initial ICTY order requiring that certain articles related to Domagoj Margetic be removed from Ivica Grgic's website and owner of www.lijepanasadomovinahrvatska.com, Mr. Grgic complied with the court order and removed all articles identified by the ICTY as objectionable.
 
Subsequently, without any notice to Mr. Grgic or our office, the ICTY prosecutors requested from Hostway Corporation to shut down www.lijepanasadomovinahrvatska.com a second time on August 15, 2006.  Mr. Grgic retained our office to represent him and his interests related to this issue regarding the ICTY and Hostway Corporation. 
 
Our office requested from ICTY prosecutors to a specify legal basis for claiming jurisdiction over a U.S. legal entity.  In addition, we requested a copy of all pleadings they submitted to the ICTY in relation to www.lijepanasadomovinahrvatska.com.
 
Thus far, the office of the prosecutor has indicated that their authority is inherent in the ICTY statue.  Since this legal basis is not apparent from the statue itself nor could it be reasonably deduced from the plain meaning of the statue, our office is taking the necessary preparation to quickly bring this matter to the attention of a competent court in the United States of America.  As of date, the office of the prosecutor has not provided us a copy of the requested pleadings.   
 
Mr. Grgic is unable to use his domain name www.lijepanasadomovinahrvatska.com because Hostway Corporation is refusing to release it to him. 
 
We will promptly advise the general public about any further developments in this case involving our fundamental right to freedom of expression and speech and free press.
 

* * * Forwarded message ends * * *

 

 

 

  Na vrh