Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Linkovi

Kontakt

 

Hrvatski Jezik

 

 

 

Službeni jezik Hrvatske u EU mogao bi biti srpsko-hrvatski

Drugi dopis dr. Šimca Vjesnikovom uredništvu (neobjavljen)

-----Original Message-----
From: neven simac [mailto:nevensimac@yahoo.com]
Sent: Friday, February 04, 2005 11:25 AM
To: desk@vjesnik.hr
Cc: zoran.vodopija@vjesnik.hr
Subject: Tekst za Vas dnevnik


Gospodo urednici,

nakon razgovora s Vama, ostao sam s gorkim okusom nemoći da postignem ono, na sto mi Zakon daje pravo.
Pojavilo se nakon toga i dodatno bacanje sumnje od strane akademika Brozovića. Zato Vam upućujem priloženi tekst i tražim od Vas, da ga objavite, kako Zakon o medijima određuje.

Ne zelim naime surađivati u nepoštivanju Zakona, jer na taj način ni javni mediji, ni ova zemlja neće nikad doći na zelenu granu.

Neven Šimac- - - - - - - - -

Ovo je već treći put, da ne uspijevam postići deontološku i pravnu korektnost Vašeg lista. Prvi put mi je Vjesnik u članku povodom smrti francuskog predsjednika Mitterranda, izbacio "nisi" iz rečenice - "De mortuis nihil nisi bene", pa je ispalo da se rugam s pokojnikom, što su mi mnogi zamjerili, a bez moje krivnje. Nedugo zatim je g. Jajčanin, iako mi je bio obećao, ispuštao podatak, da sam član Međunarodne hrvatske inicijative, što sam navodio u podliscima o B. Vukobratu. Da li zato, što se to moglo nesvidjeti ondašnjem Predsjedniku?!

Jučer sam vidio, da akademik Brozović ili nije rekao, što je Vaš list objavio ("Mogla se očekivati Šimčeva jugonostalgičarska reakcija"), ili se izvlači, jer je zastranio. Nije se ipak suzdržao od prijekog suda: "Šimac nema dovoljno kritičan stav prema nekim međunarodnim akcijama u vezi s hrvatskom državom". Ne kaže kojim akcijama, ali ostaje aluzija u stilu - nije on baš naš! Ova je "besplatna zloba" hic et nunc bez posljedica za autora, ali ne i za osumnjičenika. Ali tu netko - ili akademik ili Vjesnik - ne govori istinu, odnosno iznosi uvredu i, kako to već "samoupravljački" biva – nitko se ne ispričava! Tako me u Vašem listu razvlače već tri dana, umjesto da se objavi tekst Vaših pitanja i odgovora koje sam Vam dao. Ali ih zato Vaši novinari rabe, bud' kako, pa se ne mogu otresti osjećaja, da sam radio za one koji svoj posao ne rade, nego pisane odgovore čereče do mile volje i - moje nevolje.

Od toga štetuju i Vaši čitatelji, jer, umjesto da saznaju, što radi Akademija za političku izobrazbu, ili njezin organizator "Europski krug Hrvatska", ili sponzor projekta, Vijeće Europe, njima se iznosi samo sporedne dijelove diskusija – trojice gostiju, a ne riječi organizatora i sudionika. A da ova akademija nastoji obrazovati i okupljati vrsne mlade ljude, o tome - ni riječi! Pa, "zar i ti, Brute", tj Vjesniče, trebaš nekorektnosti i uvreda? I može li se Vjesnik zadovoljiti, da bude poput drugih, lošijih dnevnika? Ovo pitanje nisam tek tako nabacio, jer, kad sam tražio da se moj odgovor na Vaš članak i Brozovićeve objede (stvarne ili navodne) donese, kako zakon određuje se mi, da to ne dolazi u obzir… iako čl. 41/1 Zakona o medijima zahtijeva, da se "ispravak mora objaviti bez promjena i dopuna na istom ili istovrijednom mjestu programskog prostora i na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena informacija na koju se ispravak odnosi."

Radije bih na ovom mjestu iznosio, o čemu se raspravljalo na okruglom stolu Akademije za političko obrazovanje, ali dok Vjesnik ne bude poštivao bolje (deontološke) običaje i, što nije mala stvar, hrvatski zakon, to ne ću činiti.

Dr. Neven Šimac

 

Na vrh

 

2005-02-04