Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 


Pismo Odbora za zaštitu Jadrana M.M. Dropulić

2006-03-15


U pismu stoji da su se uredbe o zatićenu obalnom pojasu posve izjalovile dobro uigranim makinacijama urbanista, lobija i vlasti

Odbor za zatitu Jadrana od nekontrolirane urbanizacije, koji okuplja desetak ekolokih i drugih udruga iz priobalnih županija, u otvorenom pismu ministrici zatite okolia, prostornog uređenja i graditeljstva Marini Matulović-Dropulić iskazuje zabrinutost zbog načina na koji se planiraju veliki objekti kao to su golf-igralita i turistička naselja. Članovi Odbora smatraju da se neprimjerenim prostornim planiranjem potiče masovna rasprodaja zemljita. U pismu stoji da su se uredbe o zatićenu obalnom pojasu "posve izjalovile dobro uigranim makinacijama urbanista, lobija i vlasti" te da su se "planovi vieg reda uskladili s uredbama i legalno nastavili trendove nekontrolirane potronje prostora".

Odbor izražava nevjericu prema najavama novih propisa i zakona u tom području ako ne propiu čvrste uvjete za potronju prostora prema stvarnim potrebama. Smatraju da građevinski lobi i neodgovorne lokalne samouprave nastavljaju troenje prostora, a jedinu mogućnost razvoja vide u izvlačenju jednokratne koristi, to građane, ističu, "pretvara u gastarbajtere u vlastitoj zemlji". "Umjesto da racionalno troe prostor, lokalne samouprave odlučuju se za stihijsku urbanizaciju radi stjecanja jednokratne dobiti i privatnih interesa, čime potiču masovnu rasprodaju i preuzimanje najvrjednijih zemljita u Hrvatskoj", navodi se u pismu. U nastavku stoji da "Vlada pokuava umiriti hrvatsku javnost najavama da će znati sačuvati hrvatski prostor, ali ne uspijeva kontrolirati najbolji instrument - politiku prostornog planiranja" te da je "u tijeku druga faza kriminalne hrvatske privatizacije - preuzimanje vrijednih zemljita." Među ostalim, u pismu se navodi da Odbor sumnja u prave motive velike potražnje za golfskim igralitima te kako smatra da su prave namjere ulagača da izgrade i prodaju luksuzne stanove u sklopu tih igralita.


 

  Na vrh