Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

ODBOR ZA ZAŠTITU JADRANA OD NEKONTROLIRANE URBANIZACIJE 

Priopćenje za javnost u vezi premijerovog poziva engleskim investitorima da grade naselja po Jadranskoj obali

Udruge: Odbor za referendum, Ekokvarner, Eko-Sunčani otoci, Lijepa naša – Ploče...

2006-08-02

PREMIJER NE RAZLIKUJE RAZVOJ OD KOLONIZACIJE

    Postoje dvije mogućnosti. Ili je ova naslovna tvrdnja lažna ili istinita. Ako je istinita, premijer je ekološki i gospodarski neobrazovan što je politički nedopustivo. Ako je lažna, premijera netko prisiljava da rasprodaje obalu za izgradnju naselja za povremeno stanovanje, a to nije gospodarstvo. U ovom slučaju premijer bi građanima morao hrabro objasniti zašto rasprodaje obalu. Ako Hrvatskoj prijeti bankrot, neka se provede referendum da li ćemo prodati najvrednija zemljišta na obali (predsjednik Mesić to zove koncesijom na  sto godina)  ili ćemo spustiti plaće i početi raditi. Naravno, ovo je politički vrlo bolno, zato su naši domišljati političari odlučili vlastitom neukom narodu prodavati priče o golfu i razvoju turizma koji to najčešće nije i tako prikriti rasprodaju. U ogromnoj većini slučajeva, interes investitora se svodi na izgradnju naselja sa stanovima i vilama za prodaju što je ekološki i gospodarski nedopustivo. Voljeli bi vidjeti lica tih engleskih investitora da ste im, gospodine premijeru, hrabro rekli da se uz ta golf igrališta neće graditi naselja već eventualno hoteli, da tim igralištima treba i gospodariti i da će se graditi na manje vrijednom zemljištu. Bilo bi zasigurno deset puta manje zainteresiranih ali bi bili ozbiljni investitori, a ne trgovci nekretninama.

    Smatramo da državna politika  neodgovorno opterećuje Jadran politikom prostornog planiranja koja potiče rasprodaju najvrednijih zemljišta. Preporučamo Vladi i predsjedniku Mesiću da usmjere svoje aktivnosi na pasivne hrvatske krajeve, a premijeru da više razgovara s nama, domaćim poduzetnicima, našim potrebama i vizijama. Naše želje iznijete u raznim programima održivog razvoja, planovima razvoja turizma i lokalnim razvojnim planovima gospodarstva, dokumenti su koje nitko ne uvažava, a prostorni planeri ih namjerno zanemaruju uz podršku lokalnih vlasti i nesposobnosti državnih institucija da pravilno i poželjno usmjere razvoj kakav smo zacrtali u raznim dokumentima.

  Da gospodinu Sanaderu nisu jasni procesi koji se događaju na obali pokazao je i prilikom puštanja u pogon trafostanice na Krku. Tada je pohvalio gospodarstvo Krka jer potrošnja struje raste duplo brže od prosjeka Hrvatske. Moramo ražalostiti premijera i reći da to nije zbog razvoja gospodarsta već zbog podivljale urbanizacije-apartmanizacije koja uništava naš turizam i održivi razvoj što se ovih dana pokazalo na Pagu. Premijer, da je našao vremena tom prilikom, kao u Engleskoj za strane ulagače, mogao je pozvati nas domaće poduzetnike i obrtnike i doznati za probleme pri priključivanju naših radionica na infrastrukturu i za ostale „papirnate“ probleme koje usporavaju naš razvoj i poslovanje. Od njih nas sigurno neće spasiti „hitro“ servisi i strani trgovci nekretninama. Vrijeme je da odgovorna državna politika uoči potencijale naše zemlje i čovjeka koji živi u tom prostoru, prepozna njegove vizije i želje i da mu omogući poželjan gospodarski razvoj.

 

 

 

 

  Na vrh