Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Kako vladaju vladari

 

 
Sigurnosne službe

Tihomir Dujmović / Glas Slavonije
http://www.glas-slavonije.hr/kolumne.asp?rid=921&page=1&id=17


Da Račanu i Mesiću nije palo na pamet ne samo ukinuti HIS već ukinuti i obavještajnu akademiju, mi bismo za tri, pet ili sedam godina imali solidne kadrovske temelje za moderan ustroj tajnih službi
Najnovija sapunica koja nam stiže iz tajnih službi otvara nova pitanja, ali nudi i jednu konstataciju: čini se da ovdje svatko svakog prisluškuje i da oni koji su se još jučer u oporbi zgražavali i padali u nesvijest nad vijestima da se manipulira tajnim službama nastavljaju tu tradiciju nesmanjenom snagom. I to je, nažalost, glavni meritum priče u kojoj po pravilu kao kolateralne žrtve stradavaju - novinari. Jer, Helena Puljiz, kojoj se Jarnjak ovih dana ispričao, jest kolateral, prije nekoliko godina to je bilo neko drugo novinarsko pero, ali priča je uvijek ista. Naše tajne službe, metode njihova rada, sive eminencije tih službi, tretman koje si one uzimaju u javnosti - sve je to više-manje ista priča koja se ovdje priča negdje od 1945. Mi vidimo i po likovima koji se tu vrte, vidimo da su to likovi iz prošlog stoljeća, mi vidimo po retorici da je to stari rukopis, mi i da hoćemo ne možemo imati posla negoli sa starim kadrom jer, u doslovnom smislu, mi tu u ozbiljnijoj količini novi kadar ni nemamo. Naime, iznimke mladog kadra koje se vrte po čelnim mjestima ne govore ništa o dubinskoj strukturi tih službi, još manje o metodama rada. Mi, dakle, novi školovani kadar nemamo zbog jednog banalnog razloga: krajem 90-ih Hrvatska je ustrojila obavještajnu akademiju, ne odveć impresivnu, ali solidno kopiranu ustanovu "zapadnog tipa".

REAKTIVIRANJE STARIH UDBAŠA
Akademija je nekoliko godina pripremana, akademija je radila, mislim, dvije godine, a onda je Račanova vlada, očito kao znak startnog pištolja da se kreće u detuđmanizaciju, istu tu akademiju - ukinula, zabranila, zatvorila, kako god hoćete. Zatvoriti ovakvu ustanovu, zatvoriti prvi ozbiljniji pokušaj da se školuje novi kadar i da nam sudbinu ne kroje likovi koji su došli sa Sutjeske i Neretve, zaustaviti dakle proces u kojem je stari Udbin kadar šalju u mirovinu, pače, zabraniti akademiju, pa i one koji su već otišli u mirovinu ponovo aktivirati, to je, objektivno govoreći, zločin prema onome što zovemo mlada hrvatska država. To je doista zločin, u prvom redu prema budućnosti tog sigurnosnog sustava, to je, ako hoćete, zločin prema samim temeljima nacionalne sigurnosti ove zemlje. Jer, mi ne možemo aplicirati ulasku u Europsku uniju, a da nam stari drugovi vode najosjetljiviji dio sustava sigurnosnih službi. I jer je zaustavljen taj proces novog školovanja, novog kadra, koji ne samo da ne bi bio opterećen starim traumama već bi bio i dolično školovan, mi godinama gledamo iste igrokaze i vrtimo se u ograničenom krugu. Pa onda Mesić predlaže Tureka i Lončarića za čelnike tajnih službi, pa ih onda Račan odbija punih 15 mjeseci, jer da jedan ima lošu HDZ-ovu prošlost, a drugi da je u odličnim vezama s nekim likovima iz podzemlja. Pa se onda Račan igra demokrata i vizionara, pa je zgranut tom ponudom! Digresije radi, ta je pak epizoda otkrila upravo ono što se i danas pokazuje: da taj nesretni institut supotpisa ne funkcionira jer dijeli odgovornost do neprepoznatljivosti i zapravo otvara širom vrata krizama. Jer, pri supotpisu nitko nije kriv i nitko ni za što nije odgovoran. Pa je točno na tom tragu Račan popustio i nakon 15 mjeseci i on je supotpisao Mesićev kadrovski izbor. No, punih 15 mjeseci oni su bili tamo i bez Račanova potpisa: što onda u ozbiljnom smislu riječi institut supotpisa znači, osim stalno ponavljanje kriza? Sada kad je Mesić potpisao Podbevšekovu smjenu, on je rekao da Podbevšek mora otići jer da nema 50 posto podrške svojih nadređenih. Što to znači osim produciranje krize, koja svima šteti? Dakle, Račan je tipično račanovski popustio i sada vidimo da su te iste tajne službe pratile čak i njegovu suprugu.

OPET NA POČETKU
No, tu ne treba krivnju bacati samo na Mesića: ništa manja nije odgovornost poslovično i fatalno neodlučnog i prestrašenog Račana, koji u riskantne bitke u pravilu ne ulazi! No, sjetimo se sad onoga o čemu se naglašeno šuti, sjetimo se, naime, kako bismo problem mogli sagledavati u totalu, kako su mediji tretirali Markicu Rebića, Ivića Pašalića i njegov kadar. Sjetimo se kakve su demone od njih radili, kako su se sablažnjavali nad time što su se pratili novinari i propitivalo se držanje nekih nevladinih udruga. Sjetimo se toga danas, kad vidimo da su tobože detuđmanizirane, demokratske, pročišćene i svetom vodicom naše dične ljevice zalivene tajne službe pratile, ni više ni manje negoli suprugu hrvatskog premijera! Pogleda li se, dakle, u totalu cijela situacija, može se jasno zaključiti da 3. siječnja 2000. nije nastupilo vrijeme idile, nego da je došlo do još većeg kaosa, još većeg uzurpiranja prava, da je u bijesu detuđmanizacije jedna mukotrpno stvarana i za svaku zemlju prevažna istitucija, kao što je bio HIS, bila ukinuta i da smo, kako vidimo, opet na početku. Da Račanu i Mesiću nije palo na pamet ne samo ukinuti HIS već ukinuti i obavještajnu akademiju, mi bismo za tri, pet ili sedam godina imali solidne kadrovske temelje za moderan ustroj tajnih službi. Ovako smo, nažalost, opet na početku.
 

Na vrh

 

2004-12-03