Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Kako vladaju vladari

 

 

ŠTO SU SVE SKRIVALI KONAČNO OBJAVLJENI
UGOVORI S DEUTSCHE TELEKOMOM

Majstori tajne kužine
skuhali poparu građanima

Dobivši napokon pravo uvida u tajne odredbe ugovora koje su vladajući dogovorili s DT-om, građani su saznali da je većinu pogodujućih odredbi njemačkoj tvrtki, koje i danas skupo plaćaju, dala Račanova Vlada

piše Frenki LAUŠIĆ
http://www.slobodnadalmacija.hr/20050326/ekonomija01.asp

Linić "ne vidi ništa loše" u nizu pogodnosti DT-uMinistarstvo mora, turizma, prometa i razvitka konačno je objavilo tajne ugovore o kupnji Hrvatskog Telekoma od strane Deutsche Telekoma iz 1999. Podsjetimo, ministar Božidar Kalmeta je krajem prošle godine najprije objavio sažetke ugovora iz 2001., potom nakon prosvjeda javnosti i cjelovite ugovore iz 2001., e da bi sada, s tri tjedna zakašnjenja objavio, i to putem interneta, ugovore iz 1999.

Već godinama traje svađa između HDZ-a i koalicijskih stranaka o tome je li lošiji ugovor bio onaj HDZ-a ili koalicijske vlasti, a Vlada Ivice Račana je tvrdila kako je ugovor iz 2001. samo "naslijedio" loše dijelova ugovora iz 1999. kojim je prodano 16 posto dionica. No, sada se pokazalo kako to nije istina. Ugovorom iz 1999. nije, naime, siguran monopol u fiksnoj telefoniji, HT-u do 2005., već do 2003.
Škegro je pregovarao dobroTakođer, ugovorom iz 1999., kojim se prodalo 35 posto dionica HT-a, nije određeno da bi treći operater trebao doći na tržište tek 2004., već je to definirano tek ugovorom iz 2001. Osim toga, HDZ-ovim ugovorom određeno je da će RH do 21 posto daljnjih dionica prodavati putem javnog natječaja, i to do 2000., osim u slučaju nepovoljnih tržišnih prilika, dok se koalicijskim ugovorom definira kako neće biti prodaje dionica do kraja 2003., i to ne jeftinije od 85 posto plaćenih dionica DT-a. Koalicijski ugovor, za razliku od HDZ-ovog, predviđa naknadu štete DT-u u slučaju donošenja nepovoljnijih zakona i propisa do 18. listopada 2006. kojim bi se umanjila prava HT-a glede UMTS koncesija. Jednako tako je potonjim ugovorom definirano da HT ne mora dati nacionalni roming mobilnim operatorima do istog datuma.
Slavko Linić, bivši potpredsjednik koalicijske Vlade, međutim, tvrdi kako u tim ugovorima "nema ništa loše", a Borislav Škegro, bivši potpredsjednik Vlade HDZ-a, navodi kako mu je to "jedina privatizacija s kojom se ponosi". Čudni su kriteriji naših političara, ali na to smo već navikli. Narodna legenda, pak, kaže kako je prvi ugovor s DT-om sklopljen zbog vraćanja političkih dugova SR Njemačkoj, kao i zbog punjenja proračuna, a da je drugi ugovor koalicijska Vlada sklopila pod tako nepovoljnim uvjetima isključivo zbog krpanja budžetskih rupa. To su "povijesne" okolnosti koje su HT-u omogućile gotovo kolonizatorski gospodarski položaj na telekomunikacijskom tržištu, a zbog kojeg su građani Hrvatske plaćali, i još uvijek plaćaju, skoro najskuplje telefonske usluge u Europi.

   

 

Lavina otkaza

Od privatizacije HT-a od 11.300 radnika u poduzeću je ostalo 7700, s tim da je 1000 radnika posao našlo u tvrtkama "kćerima" HT-a, odnosno u "outsorcingu", dok su ostali dobrovoljno pristali na odlazak uz stimulativne otpremnine. Tijekom ove godine od 552 radnika koji su trebali otići, njih 43 je odbilo mogućnost odlaska, dok je 509 zaposlenih pristalo otići uz stimulativne otpremnine. Kako nam je kazao Josip Pupić, predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija, na listi za odlazak se nalazi osim toga još 450 radnika, a oni će eventualno otići nakon potpisivanja novog kolektivnog ugovora koji će tim radnicima dati veću mogućnost prekvalifikacije ili zapošljavanja na drugim radnim mjestima unutar tvrtke.

 

 

Na vrh

 

2005-03-26