Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

2008-01-20

http://www.slobodnadalmacija.hr/20080120/novosti02.asp

IMOVINSKE KARTICE BROJNI DOMAĆI POLITIČARI
OSJETNO SU ‘PODEBLJALI’ PRIJAVLJENU IMOVINU

Dropulić i Đapić
rekorderi bogaćenja

Najveću promjenu prijavila je ministrica zaštite okoliša, koja je na dionicama IGH zaradila 21 milijun kuna. Vodeći gubitnik je IDS-ovac Valter Drandić, koji je nakon razvoda ostao bez krova nad glavom

Piše ANITA BELAK-KRILE

Ministrica i najuspješnija hrvatska dioničarka/SINIŠA SUNARAPolitičari s lijeve i desne strane Markova trga, oni iz Vlade i iz Sabora, vrlo rijetko su u posljednje tri godine nadopunjavali svoje imovinske kartice svježim podacima o novim stanovima i kućama, automobilima i umjetničkim slikama, dioničkim udjelima i ušteđevini koju su stekli otkad su u politici. Često su ignorirali zakon koji ih na to obvezuje i zapravo se rugali biračima, upisujući i besmislice poput hadezeovca Ante Bagarića koji je evidentirao “bogatstvo” od pet lovačkih pušaka, ili reagirajući tek kad bi fotografije njihovih novih stanova objavili mediji.
U odnosu na početak prošloga mandata, veći dio dužnosnika u ovećem je imovinskom plusu. Gubitnik je tek Valter Drandić (IDS) koji je nakon razvoda ostao doslovce, barem tako navodi u svojoj imovinskoj kartici, bez krova nad glavom jer je sva nepokretna imovina ostala supruzi.
Potužiti se zato ne može šef HSP-a Anto Đapić koji je sa svojom suprugom u zadnje tri godine stekao imovinu vrijednu najmanje četiri milijuna kuna. Poznato je da je ovaj bračni par do 2006. živio u gradskom stanu u zagrebačkom naselju Borovje, a danas imaju svoj stan na Jarunu (105 kvadrata), kao i u Osijeku (64 kvadrata), zavidnu ušteđevinu te dvije kuće na moru, te vikendicu u Baranji.

Hebrangova ‘pametna kuća’

U novi stan uselio se i ministar Božidar Kalmeta, kao i njegov dugogodišnji bliski suradnik, državni tajnik za razvitak Zdravko Livaković, široj javnosti poznat po “umočenosti” u brojne afere vezane uz cestogradnju. Obojica su kupili stanove u zgradi na ulazu u zadarske Arbanase, Kalmeta od 118, a Livaković od 125,88 četvornih metara. Promjene su u imovinskoj kartici prijavili u prosincu 2006. i siječnju 2007. godine. Kalmeta nije naveo vrijednost stana, a Livaković je upisao vrijednost od 207.702 eura.
U tzv. pametni stan od 127 kvadrata, vrijedan oko 400.000 eura, u zagrebačkoj Babonićevoj ulici, iznad Kvaternikova trga, uselio se i šef HDZ-ova Kluba Andrija Hebrang.
Samo vlasnik stana u “pametnoj kući” može, primjerice, iz ležaljke na plaži mobitelom uključiti svjetla u svojoj zagrebačkoj spavaćoj sobi kako bi, recimo, naveo prolaznike na pomisao da stan nije prazan te tako otjerao provalnike.
Riječ je o prvom “pametnom” naselje u Hrvatskoj, s 32 urbane vile, već prozvanim “Beverly Hills”.
Novi stan od 90 kvadrata u zagrebačkim Vrbanima kupio je i SDP-ovac Ljubo Jurčić, no on nije izabrao pametno naselje kao Hebrang, štoviše, imao je peh da je i njegova zgrada jedna od onih koje tjednima pune novinske stupce zbog otrovne vode. Jurčić je također postao i vlasnik poslovnog prostora od 90 četvornih metara u centru Zagreba, na Preradovićevu trgu, koji iznajmljuje za 1750 eura mjesečno. Nesuđeni premijer kupio je i četiri tisuće kvadrata zemljišta i šume u Zagorju, a prema trenutačnim kretanjima na tržištu nekretnina, Jurčićev poslovni prostor i stan vrijede približno 430 tisuća eura.

Šeksova vikendica

Čelnik pravaša u protekle četiri godine stekao je imovinu vrijednu najmanje četiri milijuna kuna/GORAN MEHKEK/CROPIXU novi luksuzni penthouse od 125 kvadrata uselio se i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji nije naveo u kartici koliko ga je taj stan koštao, a novu vikendicu kupio je bivši predsjednik Sabora Vladimir Šeks. Nakon što se s drugom suprugom uselio u komforni stan u Bauerovoj ulici (120 kvadrata) u središtu Zagreba, bivši šef Sabora kupio je i vikendicu u Punta Skali, kraj Zadra, samo nekoliko metara od mora. Riječ je o bijeloj dvokatnici izgrađenoj prije gotovo 30 godina, veličine oko 100 četvornih metara.
Prava rekorderka u brzom bogaćenju, stara-nova ministrica Marina Matulović-Dropulić zaradila je u posljednje tri godine na dionicama Instituta građevinarstva Hrvatske 21 milijun kuna! Spomenuti Institut u privatnom je vlasništvu, a njegov je direktor ministričin stranački kolega - Jure Radić. Dionica IGH počela je snažno rasti prije dvije godine kad je tvrtka počela dobivati velike poslove - i to uglavnom od države.
Ministrica Dropulić kupila je prije ministarskog mandata 1497 dionica Instituta za građevinarstvo Hrvatske, u kojemu je bila direktorica Zavoda za zgradarstvo. Nakon preuzimanja dužnosti, ministrica je svoj paket prepisala odvjetničkom uredu i uredno prijavila u imovinskoj kartici. Dionice IGH stajale su, u vrijeme kad je ministrica preuzela mandat, 210 kuna, a njezin paket vrijedio je tada 314.370 kuna.
Dionice IGH u međuvremenu su premašile iznos od 14 tisuća kuna, što znači da je ministričin paket trenutačno težak nešto više od 21 milijun kuna! Uz IGH, posjeduje i 200 dionica Kraša, vrijednih oko 150.000 kuna.

   

Rizik ulaganja u nekretnine osjetio je SDP-ovac Jurčić kupivši stan u zgradi s 'otrovanom’ vodom na Vrbanima

Tzv. pametni stan na zagrebačkom 'Beverly Hillsu’, vrijedan oko 400.000 eura, kupio je HDZ-ovac Hebrang
 

I premijer Sanader nadopunio karticu

•• Od početka prošloga mandata premijer Ivo Sanader je samo jednom nadopunio imovinsku karticu, i to 15. veljače prošle godine. Na ime pokretne imovine upisao je vrijednost oko 1,5 milijun kuna, i to nakon afere sa skupocjenim satovima. Sanader je tada, za svaki slučaj, priložio i kopiju izjave iz 2005. u kojoj kaže kako je svu svoju imovinu zaradio radom u inozemstvu. Na što se odnose 1,5 milijun teške pokretnine nije pojašnjeno. Sanaderu još uvijek stoji i da posjeduje prastari renault 8 iz l967. godine, koji je kupio 2001. godine od susjeda Aleksandra Halmija za 3000 kuna.

Uspješna supruga ministra Milinovića

•• Supruga novog ministra zdravstva Darka Milinovića, koji je dosad imao plaću od 4000 kuna, vlasnica je dionica Lavčevića vrijednih 750.000 kn. Milinović je tu promjenu u imovinsku karticu upisao 4. lipnja 2007., a navedeno je da su kupljene kreditom. Supruga ministra u samo pola godine na tim je dionicama zaradila više nego dvostruko. Milinovićevi posjeduju i dva povlaštena paketa dionica HT-a.

  Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 

 

  Na vrh