Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

"Dogadjaj dana"

2006-08-21

Dragi svi,
evo jednog “dogadjaja dana”!

 Novinari Jutarnjeg Lista naime, drze da cinjenica da Hrvatska nema sustav upravljanja u slučaju terorističke krize vijest koja spada u - “dogadjaje dana”.

http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/clanak/art-2006,8,19,terorizam_hrvatska,39541.jl
 “Stručnjak” za pitanja terorizma Pavle Kalinić, u istom clanku to mrtav-hladan potvrdjuje: “Istina je, Hrvatska je u potpunosti nepripremljena za reagiranje na bilo kakav oblik ozbiljnije terorističke prijetnje”.

U ovome je bitno da nedavno otpusteni Dr. Molak (uz izgovor o “nestrucnosti”) na ovo upozorava od 1994 od kad je sustav obrane, zaštite i spašavanja civilnog stanovništva u Hrvatskoj razoren:

http://www.croinfo.com/1Politika/HR_Cistke/2006/Razaranje_Obrane/Razaranje_Sustava_Obrane_1994.htm
a uz prethodnu cistku najkvalitetnijeg kadra u MORH-u:
http://www.croinfo.com/1Politika/HR_Cistke/2006/Cistka_u_MORHu.htm

 Izvršilac spomenute čistke, izvjesni, potpuno nesposobni glavosijek - Lucić sada je glavni zapovjednik onoga što je ostalo od hrvatske vojske. Tijekom 2005. se vrlo srdačno susreo s jednim od “osloboditelja” Vukovara (oficirom bivše JNA koja je razorila Vukovar) sada zapovjednikom makedonske vojske (!?). Očito se radi o “velikoj” pameti spomenutog ili o dobrim odnosima – suradnji na istom “cilju” -  još iz početka rata.

 Dr. Molak se s druge strane vec godinama obraca nadleznim institucijama u hrvatskoj vlasti - ukljucujuci i uvazenog nam predsjednika republike - apelirajuci da se sustav civilne zastite ponovo uspostavi:

http://www.croinfo.com/1Politika/KriznaStanja/2004/Nepostojanje_Sustava.htm
kao i preko internacionalnih organizacija:
http://www.fireinternational.net/shownews.asp?secid=8&pubid=13&nav=1&newstype=0&key=molak&page=&newsid=2999

 No nitko ne reagira. Zapovjednik HR vojske zauzet je ugoscavanjem Vukovarskih JNA generala a predsjednik Mesic rjesava ruske naftne probleme na stetu Jadranskog mora i priobalja – najvrijednijeg sto je Hrvatskoj jos (jednim dijelom) ostalo.

Ostali u vlasti bave se drugim vaznim stvarima kao izrucenjem Gotovine i rasprodajom drzavne imovine i teritorija:
http://www.croinfo.com/1Politika/KriznaStanja/06/Politicari_nemaju_planova.htm
http://www.croinfo.com/1Politika/KakoVladajuVladari/06/Premijerova_Kolonizacija.htm

 Nize su neki od tekstova Dr. Molaka na ovu temu, objavljenih ranijih godina u Vjesniku. Za zasluge, ova i ovakva Hrvatska vlast, ovog strucnjaka i posljednjeg ratnog zapovjednika sustava obrane, zaštite i spašavanja civilnog stanovništva RH (koji je mafija ukinula usred Domovinskog rata) – otpusta pred koji tjedan s posla -  nakon povratka sa operacije karcinoma.

http://www.croinfo.com/1Politika/HR_Cistke/2006/Dr_Molak/Dr_Molak.htm   

Sto bolje ocekivati od UDBA-sa, Haskih svjedoka protiv branitelja, JNA skladistara i Carlinih psica?

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 14. Vjesnik 24. rujna 2003. str.12

Nema planova za djelovanje u kriznim stanjima, sigurnost države i ljudi ovisna o privatnom interesu

 Upravljanje u krizama ili izvanrednim stanjima jedna je od najsloženijih ljudskih djelatnosti i nije ga jednostavno provoditi niti u mnogo bolje organiziranim zajednicama nego je Hrvatska. U nas je mnoštvo prepreka boljem organiziranju za zaštitu i spašavanje stanovnika, dobara i okoliša u svim vrstama ugrožavanja (priroda, tehnologija, rat) iz jednostavnog razloga što mnogima neorganizirano društvo pogoduje… Osnivanje profesionalne državne uprave za slučaj izvanrednih stanja u Hrvatskoj je preduvjet za bolju zaštitu i spašavanje stanovnika, njihovih dobara i okoliša od kriza, a godišnji troškovi njena rada bili bi manji nego štete od izvanrednih stanja u jednom prosječnom danu. 

Od privatizacije pojedinih dijelova MUP-a u 1994. godini, kada je srušen sustav izgrađivan u Domovinskom ratu intelektualci – znanstvenici sa najvišim stupnjem obrazovanja i branitelji od početka Domovinskog rata sustavno su šikanirani. To proganjanje intelektualaca sa znanstvenim stupnjem i branitelja iz Domovinskog rata poprimilo je oblik terora apsurda nalik na onaj u fašizmu. Načini šikaniranja veoma su širokog spektra od kućnog pritvora, fizičkih napada, raspoređivanja na nepostojeća radna mjesta u nepostojećim organizacionim jedinicama, minimalnih osobnih dohodaka

 Sve na adresi:  http://www.vjesnik.hr/pdf/2003/09/24/12A12.PDF

 13. Vjesnik 23. rujna 2003. str.12

Politika stručnjake za zaštitu stavila na slijepi kolosijek

 Krize ili izvanredna stanja, pa tako i suše, oluje s tučom, požari, poplave… ciklička pojava kao što su to i one pojave izazvane djelovanjem ljudi, npr. nekontrolirana oslobađanja opasnih tvari, nesreće u nuklearnim elektranama, nemiri i terorizam, prekidi opskrbe, lomovi brana… Isto vrijedi i za ratove. Tko iz rata nije ništa naučio mogao bi ga ponovno doživjeti. Osnovno načelo upravljanja u krizama ili sustava zaštite i spašavanja stanovnika, dobara i okoliša je da se nešto korisno može napraviti i između pojavljivanja dviju kriza.

 U svakoj organiziranoj državi koja brine o blagostanju svojih stanovnika mora postojati profesionalna organizacija državne uprave koja se brine o upravljanju u krizama, odnosno o zaštiti i spašavanju svojih stanovnika, dobara i okoliša. Hrvatska bi morala ponovno imati takvu organizaciju. Takav smo sustav u vrijeme Domovinskog rata, radi nužne obrane stanovništva, ubrzano izgrađivali pri ministarstvu obrane…

 Sve na adresi:  http://www.vjesnik.hr/pdf/2003/09/23/12A12.PDF

 i

  (EM)43. B.Molak, T.Sugnetić: Croatia: Calls to set up emergency management agency, Fire International, London UK. New Article ID : 2999 12 February 2003

http://www.fireinternational.net/shownews.asp?secid=8&pubid=13&nav=1&newstype=0&key=molak&page=&newsid=2999

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 To sto nitko nije ništa poduzeo da se stanje promijeni ne zabrinjava ni danas nikoga. Najmanje skladistare i kompaniju na vrhu drzave koja takve poput ovih JNA skladistara angazira za svoje prljave poslove unistenja Hrvatske drzave i pripojenja nekomu - puzuci na koljenima. Srbiji ili Italiji – njima svejedno.

 

Dr. Zdeslav Hrepic

 

 

 

  Na vrh