Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

2007-02-08

HRVATSKI GOSPODARI KAOSA

Još jedna HRT kaotična Latinica – o kaosu u tzv. Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje

 Dr. Branimir Molak, dipl. inž.

U ponedjeljak 4. veljače bila još je još jedna emisija Latinice u kojoj sugovornici nisu uopće znali o čemu govore tj. čemu služi sustav za obranu, zaštitu i spašavanje civilnog stanovništva (tek je dvojac iz operativnih segmenata sustava dao nasluti da su ponešto o tome što je taj sustav pročitali iz naših tekstova objavljenih još 1994. kada je sustav usred rata razoren). Stoga je dobro da se nisam odazvao da sudjelujem u takvoj emisiji i razumljivo je da uredništvo emisije sve teže može pronaći meritorne osobe koje žele sudjelovati u takvim emisijama. Ipak, u emisiji su dobro pokazali kakav kaos vlada u tzv. Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, ako to već nije dovoljno jasno svima iz zbivanja prilikom svakog izvanrednog događaja u Hrvatskoj, napose tragedije na Kornatu. U emisiji su samo „pljuvali“ po nesposobnom rukovodstvu te tzv. uprave DUZS odnosno po skladištaru JNA koji je otišao u mirovinu s činom pukovnika, koji zaista, kao i većina sugovornika u emisiji, nema pojma čime bi trebao rukovoditi i što raditi kada je postavljen za rukovodioca tzv. DUZS, pa nemilice troši novac poreskih obveznika. O tome se u emisiji najviše govorilo. No problem je mnogo dublji, jer spomenuti je samo sitni izvršilac (nešto kao džepar u tramvaju), a hrvatski gospodari kaosa su mnogo viši u hijerarhiji uništavanja Hrvatske. Ono što su u emisiji opisivali o bezakonju u DUZS nije ništa prema onome što se događalo s nama koji smo gradili sustav u ratu, od 1994. (kada su razorili sustav) u MUP-u, pa zatim od 2005. u tzv. DUZS. O tom teroru kojem smo bili izloženi (a neki su još i danas), kojeg se ne bi postidio niti fašistički režim, ponešto piše u hiperlinkovima u mojem pismu uredništvu Latinice (u nastavku). Teško je bilo izdržati ovaj teror i još teže razumjeti što su sve u stanju učiniti s ljudima hrvatski gospodari kaosa.  

 

Pokazalo se u emisiji da su voditelj i gotovo svi prisutni mislili da su telefonisti koji se javljaju na broj 112 taj sustav, a u suštini trebali bi biti samo jedan neznatni operativni servis toga sustava za prijenos informacija. Najbolje bi i najekonomičnije bilo da je u okviru postojećih ali povezanih dežurnih servisa MUP-a, hitne medicinske pomoći  i vatrogastva. U toku rata je spomenuta ekipa telefonista - tada se to zvalo motrenje i obavješćivanje ili broj 985 - bila narasla na više od 1500 "tatinih sinova" kojima se nije svidjelo nositi oružje u mobilizaciji za obranu, pa sad gospodari kaosa ne znaju kamo s njima. U emisiji nije bilo niti riječi o tome čemu takav sustav i njegova uprava treba služiti,  da je sustav postojao i da smo ga izgrađivali u ratu, te da je razoren usred rata 1994. i da od tada naši gospodari kaosa ne dopuštaju njegovo ponovno osnivanje. Slično je kaotično stanje i u mnogim drugim područjima života u Hrvatskoj, napose u energetici čije posljedice svakodnevno osjećamo u poskupljenjima. O svemu tome što je taj sustav i što se s njim dogodilo obavijestio sam uredništvo emisije i predložio im da istraže zašto je sustav razoren i zašto ne dopuštaju njegovu ponovnu uspostavu. No to je bilo uzaludno. Emisija je, umjesto da bude pozitivna da prikaže činjenice i pomogne u postavljanju stvari na svoja mjesta, pokazala, kao i još neke iz te serije da bi joj umjesto naziva Latinica mnogo bolje odgovarao naziv pljuvaonica. Možda je hvale vrijedan pokušaj Latinice da se taj važan segment sigurnosti približi javnosti, no realiziran je krajnje neprimjereno – kao dezinformacija. Niz mojih pokušaja da se javnosti preko najutjecajnijih masmedija objasni, da se je educira o tome što je taj važan sigurnosni sustav koji smo izgrađivali i koji treba ponovno izgraditi, ostali su uz časne iznimke npr. Hrvatski radio, uz medije kakvi su u Hrvatskoj, bezuspješni.  Ima li još u Hrvatskoj vrsnih i hrabrih novinara koji bi željeli istražiti i mogli objaviti što je to sustav OZIS i što se s njim dogodilo usred rata? Ako takvih novinara još ima, moje odbijanje (u nastavku) sudjelovanja u Latinici i moj pokušaj usmjeravanja te emisije na bit problema – ponovno osnivanje sustava, možda ne bi bilo uzaludno. Pozvali su me u emisiju telefonom, jer se valjda boje slati e-poruke (nedavna prijetnja otkazom novinarki HRT zbog interno poslane e-poruke koja se „probila“ u javnost). Stoga je u privitku izostavljena e-adresa osobe iz HRT koja me pozvala u emisiju. Za one koji žele pomoći u ponovnoj uspostavi tog važnog segmenta sigurnosti, o tome što je sustav koji smo usred rata izgrađivali u Hrvatskoj može pročitati: “Što je upravljanje u krizama“

http://hakave.org/index.php?option=com_content&task=view&id=1000&Itemid=128

Uz način informiranja nekih emisija HRT i naše sudovanje koje neki s iskustvom nazivaju „septičkom jamom“ ne čude pozivi: “Ne plaćajte TV pretplatu“

http://www.narodni-list.hr/narodnicm/index.php?option=com_content&task=view&id=293&Itemid=30

i biti će ih, zacijelo, sve više.

 

DODATAK: U nastavku je jednosmjerno dopisivanje s HRT

:  

----- Original Message -----

From: Branimir Molak

To:

Sent: Tuesday, January 29, 2008 4:40 PM

Subject: Zašto još uvijek u Hrvatskoj nema sustava obrane, zaštite i spašavanja stanovništva?

 

Još jednom Vam hvala na pozivu za sudjelovanje u Latinici o upravljanju u krizama (rat, Kornati, elementarne nepogode, nekontrolirana oslobađanja opasnih tvari...).  Kada budete u emisiju pozvali osobe koje o temi o kojoj radite emisiju, mogu meritorno govoriti (poznaju materiju) i kada bude moguća izravna emisija (a ne montaža segmenata) vrlo rado ću se uključiti. Jučerašnja Latinica je  npr. pokazala da su neki sugovornici puni predrasuda apsurdno optužili pok.  ratnog ministra obrane za ono što se danas događa istaknutim braniteljima (sude im u Hagu i Hrvatskoj). Možda je njegova krivnja tek to što nije imao dovoljno informacija o tome što rade neki njegovi najbliži suradnici. Jedan od takvih (glavni kadrovik - glavosijek) bio je glavni izvršilac čistke najkvalificiranijeg i najiskusnijeg kadra u MORH-u 1992. (uklonjen Špegelj, zatim načelnik vojnog saniteta, te mnogi drugi). Nije to bio sukob Hercegovaca i drugih u MORH-u, nego je to bio sukob neznalica (koji su glumili velike Hrvate a vjerojatno bili igraći druge strane - velikosrpske) i onih koji su znali kako što djelotvornije organizirati obranu od agresije. Mnogi se danas bune što je spomenuti glavosijek ponovno, unatoč posvemašnje neukosti i nesposobnosti za vojnu problematiku, ponovno postavljen za šefa vojske, a nitko ne spominje njegove zasluge za čistku u MORH-u 1992. godine. Da nije bilo te čistke, žrtava bi zacijelo bilo manje. Stoga je potpuno u skladu sa svim kriterijima koji danas vladaju u Hrvatskoj da je nezamjenjiv.

 

Zato Vam predlažem da istražite za emisiju koju pripremate: Zašto još uvijek u Hrvatskoj nema sustava obrane, zaštite i spašavanja stanovništva?

 

Godinama smo u svojim nastojanjima i stručnim analizama političarima ukazivali na potrebu ponovne uspostave sustava. Da su nas poslušali možda se ne bi dogodila tragedija na Kornatima, niti pogibija stanovnika u bombardiranju Zagreba 1995., a ne bi optuživali Gotovinu za ono što je trebao u oslobođenim područjima Knina i drugdje obavljati sustav obrane, zaštite i spašavanja koji su razorili 1994. godine.

 

O tome što se dogodilo sa sustavom predložio sam Vam da pročitate moj tekst:

Mafija u sprezi s političarima srušila je sustav obrane, zaštite i spašavanja još u Domovinskom ratu  (1. i 2. dio) 12.1.2008.

http://www.dragovoljac.com/index.php?option=com_content&task=view&id=628&Itemid=1

http://www.dragovoljac.com/index.php?option=com_content&task=view&id=629&Itemid=1

 

Većina političara u Hrvatskoj koja međupartijskom političkom trgovinom dospije na visoke pozicije u biti su samo dobro plaćeni glumci koji ne znaju što bi trebali raditi (mnogi od njih nikada u životu nisu ništa radili), a brinu se samo da si osiguraju što više privilegija i novca za «crne» dane, kada odu. Obično su to osobe koje su kupile diplome ili su ih dobili kao zaslužni članovi svojih partija na raznim večernjim i sličnim školama uz rad (kursevi tipa znaš? - znam) za prodaju diploma, kakvima Hrvatska danas obiluje. Neki od takvih okitili su se i titulama magistra ili doktora znanosti, a da nikad nisu ništa suvislo napisali, a kamo li kakav znanstveni ili stručni rad ili članak. Stoga oni ne mogu biti odgovorni za teška djela, poput onog što se dogodilo na Kornatu i uzaludan je česti poziv predsjednika Republike da svi trebaju raditi svoj posao, kada oni, jadni,  niti ne znaju što bi trebali raditi. Predlažem da istražite: Radi li predsjednik dobro svoj posao kada je riječ o potrebi ponovne uspostave spomenutog sustava?

 

Predlažem da proučite javno dostupne materijale koji dokumentiraju zbivanja u tom segmentu (obrana, zaštita i spašavanje civilnog stanovništva) u ratu i poslije:

 

1. ČISTKA NAJKVALITETNIJEG KADRA U MORH-u 1992. god. (koncept) – (izvod iz poglavlja 2. NAGRADA iz moje knjige u pripremi)

pismo Rončeviću 2006. koji je imao ulogu ministra obrane

http://www.croinfo.com/1Politika/HR_Cistke/2006/Cistka_u_MORHu.htm

 

2. Razaranje sustava obrane, zaštite i spašavanja civilnog stanovništva u Hrvatskoj 1994.

http://www.croinfo.com/1Politika/HR_Cistke/2006/Razaranje_Obrane/Razaranje_Sustava_Obrane_1994.htm

 

3. Pisma Mesiću 2003., Radi li predsjednik svoj posao?

http://www.croinfo.com/1Politika/KriznaStanja/2004/Nepostojanje_Sustava.htm

 

O svemu što se događalo objedinjeno u tekstu - sažetku: DOGAĐAJ DANA

http://www.croinfo.com/1Politika/KriznaStanja/06/Dogadjaj_dana.htm

 

Slobodno koristite napisano, a ako Vam trebaju dodatne informacije ili nešto nije dovoljno jasno, javite mi.

 

Pozdrav 

Dr. Branimir Molak

  

----- Original Message -----

From: Branimir Molak

To: 

Sent: Monday, January 21, 2008 11:23 AM

Subject: poskupljenja energenata; upravljanje u krizama


 
Zahvaljujem na pozivu za sudjelovanje u Latinici i interesu za moj rad u području upravljanja u krizama i energetici. Kao što sam obećao šaljem Vam adrese tekstova u kojima možete naći dovoljno informacija o vrlo aktualnim (napose o energetici povodom poskupljenja) temama koje Vas zanimaju. 

  Mafija u sprezi s političarima srušila je sustav obrane, zaštite i spašavanja još u Domovinskom ratu 

(1. dio) 12.1.2008.

http://www.dragovoljac.com/index.php?option=com_content&task=view&id=628&Itemid=1

(2. dio) 12.1.2008.

http://www.dragovoljac.com/index.php?option=com_content&task=view&id=629&Itemid=1

 U Hrvatskoj nema razloga za poskupljenje energenata 20.1.2008.

http://www.dragovoljac.com/index.php?option=com_content&task=view&id=728&Itemid=1

 Slobodno koristite napisano, a ako Vam trebaju dodatne informacije ili nešto nije dovoljno jasno, javite mi.

 

Pozdrav

Dr. Branimir Molak

 

 

 

 

  Na vrh