Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Linkovi

Kontakt

 

Medijska politika

 

 

 

Izjava voditelja misije OESS-a o Zakonu o HRT-u

JURIS PROTECTA: UDRUGA ZA UNAPRIJEĐENJE PRAVOSUĐA U RH

Osuđujemo izjavu voditelja misije OESS-a Petera Semnebya, koja je objavljena u Jutarnjem listu od petka 28.1.2005., te tražimo njegovu neopozivu ostavku ili smjenu. Izjava je sama je po sebi kontradiktorna. Na jednoj strani se u izjavi kaže da je potrebno stvoriti sigurnosne mehanizme "protiv opasnosti od političkog miješanja i  osigurati značajnu ulogu civilnog društva u nadgledanju HRT-a ...", a na drugoj strani OESS-ov voditelj ističe da bi promjene trebale stupiti na snagu tek "nakon mandata sadašnjeg Programskoj vijeća ...". Poznato je da sadašnje Vijeće HRT-a broji 11 članova i sve ih imenuje Sabor, što znači da o njihovu izboru i imenovanju odlučuju isključivo političari.  To i sam Semneby uviđa, ali ipak misli da bi sadašnje takozvano Programsko vijeće, kojeg su na sramotan način izabrali i imenovali političari, trebalo odraditi svoj mandat do kraja. Očito OESS-ov predstavnik misli da hrvatski građani mogu još neko vrijeme "izdržati" bez uživanja standarda civiliziranog svijeta, što je za svaku osudu. Izjava voditelja OESS-a u Hrvatskoj može se tumačiti izrazom nekompetentnosti ili, što je mnogo gore, pristranosti i povezanosti s političko-interesnim lobijem kojem odgovara status quo na HRT-u. U obadva slučaja konzekvenca bi morala biti njegova ostavka ili smjena. Hrvatski građani nisu zaboravili da je sadašnji Zakon o HRT-u, kojim je na HRT uvedeno tijelo političkih komesara donesen u sprezi vrha SDP-a i Uprave HRT-a uz prešutnu podršku OESS-a. Peter Semneby duguje hrvatskoj javnosti odgovor na pitanje: zašto se tom prilikom nije zalagao da tadašnje Vijeće HRT-a, koje je bilo izravno delegirano iz civilnog sektora, dovrši svoj mandat do kraja?

 

Ako se uzme u obzir činjenica da je poznati stručnjak svjetskog glasa za pravo elektroničkih medija dr. Karol Jakubowicz, a kojeg je prije donošenja zadnje verzije Zakona o HRT-u upravo OESS angažirao, u svom nalazu utvrdio da način izbora Programskog vijeća znači potpunu kontrolu politike nad HRT-om i povratak na državnu televiziju totalitarnog tipa, onda je izjava voditelja OESS-a još apsurdnija.

 

Bez sudjelovanja civilnog društva i direktnog izbora članova Vijeća HRT-a  bez posredovanja politike nije moguće ostvariti javnu televiziju u Republici Hrvatskoj prema standardima EU-a. Sadašnji HRT je sve drugo, a samo ne javna televizija kakvu poznaje zapadnoeuropske okruženje. Jedino je bilo gore kada je "tamnica hrvatskog duha" bila pod izravnom kontrolom Tuđmanova  dvorskog namjesnika Antuna Vrdoljaka. Vrdoljakov kontinuitet traje i dalje, jer je aktualni ravnatelj HTV-a Marija Nemčić bila glavna urednica Antona Vrdoljaka u vrijeme kada je HRT medijski direktno sudjelovao u etničkom čišćenju u B i H i svojom propagandom tamo poticao ratne zločine.

 

Ukoliko više  ne želite dobivati obavijesti od nas, molimo Vas da "kliknete" na www.jurpro.hr/delete.htm i svakako navedite točnu e-mail adresu na koju ste primili ovaj e-mail.

 

U Zagrebu, 31. siječnja 2005. godine

 

JURIS PROTECTA

udruga za unapredjenje pravosuđa u RH

Zlatko Zeljko, predsjednik

tel. 01-3091 108

fax 01-3096 199

e-Mail: info@jurpro.hr

www.jurpro.hr

 

Na vrh

 

2004-05-28