Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Linkovi

Kontakt

 

Medijska politika

 

 

 

Je li Stepinac nedodirljiv?

Duško ČIZMIĆ MAROVIĆ

http://www.slobodnadalmacija.com/20050419/kolumne02.asp


Komisija Iustitia et pax HBK zatražla je javnu ispriku CNN-a, najutjecajnije globalne TV, jer je njezina najpoznatija novinarka Christiane Amanpour rekla da je Ivan Pavao II. "na razinu svetosti podigao Hrvata iz vremena kad su hrvatski fašisti gotovo bili saveznici s Katoličkom crkvom". "Kardinal Stepinac za mnoge je ljude bio neprihvatljivo blizak ustašama", dodaje John Allen, izvjestitelj CNN-a. Na to je biskup Košić otpovrgnuo: "Kardinal Stepeninac bio je cijelo vrijeme u sukobu s režimima, i ustaškim i komunističkim." Iz CNN-a je za sada najavljen samo odgovor, ne i isprika, pritom interni, a ne javni odgovor.
Ozbiljnijih reakcija u našim medijima nije bilo, osim Drage Pilsela koji je u kolumni Demokroacia Novoga lista sasvim nedvosmisleno poručio: Stepinac nije nedodirljiv. Podsjetivši da Stepinac nije proglašen svecem nego blaženikom, i to ne zbog "držanja u ratu već zbog mučeništva iz doba komunističke vladavine", Pilsel rekapitulira (presporu) evoluciju Stepinčeva odnosa prema NDH koju na početku pozdravlja, ne ograđujući se od režima ni nakon očito rasnodiskriminatorskih mjera protiv Židova i Srba. "Povijesna je istina", piše Pilsel, "da je dio Crkve bio pasivan prema najgorim ispadim ustaškog terora."
Više sam puta i sam pisao o crkvenoj nezauzetosti oko istine kad je o II. ratu riječ. I kao što je Stepinac tražio da se (rasni) zakoni provode "poštujući ličnost i dostojanstvo čovjeka", tako se svetost Stepinca i prečesto brani povredom svetosti istine. No ja sam svoju najbolju snagu uložio u projekt socijalizma, i, via facti, politički se svrstao uz progonitelje Stepinca. Stoga je vjerodostojnije kad o istoj temi piše Drago Pilsel, odgajan u proustaškoj emigraciji, prvoborac za slobodu Hrvatske, kandidat teologije koji se borbi za ljudska prava posvetio pod egidom katoličkog univerzalizma — "Amica Croatia, magis amica veritas".

 

Na vrh

 

2004-04-19