Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Linkovi

Kontakt

 

Medijska politika

 

 

 

Realnost je dualna

   U modernoj se fizici ne mogu razumjeti mnogi fenomeni bez Bohrovog (fizičar nobelovac) postulata komplementarnosti. Komplementarnost opisuje situaciju u kojoj tek međusobno isključivi pristupi vode do spoznaje realnosti. Eksperimentalna je činjenica da realni atom u dovoljno izoliranom stanju ima dualni karakter; on je potencijalno i val i čestica! Ta njegova svojstva po Bohru nisu kontradiktorna nego kontrarna.

 Bohr je s uspjehom uveo princip komplementarnosti i u sociologiju. Društveno se uređenje mora izgraditi na dualnom principu: znanstvenom i religiozno-emocionalnom. Znanost i emocija su komplementarni pristupi. Tek njihova optimalna izbalansiranost stvara moderno demokratsko društvo. Pretjerani naglasak znanstvene komponente zamagljuje i reducira emocionalnu i obrnuto. Povijest Europe ima tragično iskustvo s pretjeranim naglaskom jedne komponente.

 Nedavni pretjerani naglasak znanstvene komponente je donio ogromni razvitak prirodoslovnih znanosti i tehnologije, ali zato i dva najnehumanija društvena sistema u povijesti Europe: Komunizam i Fašizam i pred 60 godina nuklearnu tragediju Hirošime i Nagasakia.  U doba srednjovjekovnog visokog vjerovanja bila je prenaglašena religiozno-emocionalna komponenta koja je donijela nevjerojatnu kreativnost u umjetnosti, arhitekturi i moralnoj filozofiji, ali i perverznost inkvizicije. Godine 1205. poslije osvajanja francuskog heretičkog grada Béziersa, osvajači su pitali papinskog delegata opata Arnout de Citeaux  kako će postupiti s građanima Béziersa jer svi nisu heretici. Opat je odgovorio: „ Poubijajte sve, Bog će već selektirati one koji trebaju otići u raj od heretika koji moraju otići u pakao”.

 Projekt Europske Unije (EU) nije samo geografski definiran! Već je u preambuli novog europskog Ustava naglašeno da se EU osniva na zajedničkim vrednotama i konsenzusu  s Acquis communautaire (zajednički ustaljena pravila od osnutka EU). U nastavku stoji: Narodi Europe s pravom ostaju ponosni na svoj nacionalni identitet u koliko je on baziran na uvjerljivoj  demokraciji koja uključuje ljudsko dostojanstvo, slobodu, jednakost, pravnost i poštivanje ljudskih prava.

 Današnja europska liberalna demokracija s višestranačkim sistemom je osnovana na dualizmu antikomunizma i antifašizma!  Nažalost još uvijek hrvatska politika i mediji prenaglašavaju antifašizam, a zanemaruju naglašavati i antikomunizam. To dovodi do blokade demokratskih vrednota i kolektivnu depresiju radi današnje neuvjerljive hrvatske demokracije. Ne Haag, nego takva za EU neprepoznatljiva demokracija glavna je kočnica našem ulasku u EU!

EU uočava u današnjem hrvatskom javnom mentalitetu manjak konsenzusa s acquis communautaire, što je bitno za ulazak u EU. Sigurno ima i drugih nepoštenih političkih razloga za blokadu našeg ulaska, ali naši političari i novinari ne smiju dati povoda za poštenu i razumnu europsku blokadu.

 Bilo bi nužno da gospodin Mesić eksplicitno ex officio, pa i onda ako mu to nije osobno uvjerenje, javno naglasi da je demokratska Hrvatska osnovana, kao i EU, na antikomunizmu i antifašizmu! Neki naši mediji morali bi prestati s nostalgijom pozitivno pisati  o fašističkim ili komunističkim diktatorima.

 Da bi bio konkretniji o problemima nekih medija donosim primjer Slobodne Dalmacije. Na Dan antifašizma 22.6.2005. Slobodna Dalmacija nije htjela tiskati u svojoj rubrici „ukratko“ slijedeću obavijest:

Na 61. godišnjici mučeničke smrti Vojka Krstulovića, mučki ubijenog po nalogu komunističke partije, a koji se žrtvovao za ideale braće Radić –za slobodu, demokraciju i socijalnu pravdu, održati će se Sveta misa u crkvi Gospe od zdravlja u srijedu 22.6.2005. u 10 sati, a nakon toga će njegovi prijatelji i suborci položiti vijenac na grobu svoga predsjednika.   

 Vojko Krstulović, idealist i uvjereni demokrat, bio je član onog dijela HSS koji nije htio surađivati za vrijeme rata ni s fašistima ni s komunistima. On je bio tajno u kontaktu s Englezima i  sudjelovao u pripremi puča u nadi da će zajedno s istinitim antifašistima donijeti Hrvatskoj slobodu i demokraciju i spasiti je od nove sad komunističke diktature.

 U tim istim novinama urednik jedne njezine rubrike, Ćićo Senjanović, koji često u svojim kolumnama glorificira diktatora Tita, u jednom članku prognosticira, u stilu Amerika i Engleska bit će zemlja proleterska, da će Hrvatska u desetak godina ponovno biti komunistička. Prognoza je, priznajem, suluda, ali nažalost ima metodu!   

 Naša bi vlada i mediji morali više pozitivno raditi na ostvarenju političkog okvira koji bi omogućio ostvariti one vrednote na kojima počiva EU, a manje se baviti efemernim haagšim problemima i prestati destruktivnom i neobjektivnom glorifikacijom diktatora i totalitarnih sistema!

 Iluzija metafizičkog komunizma ili fašizma opasna je droga. Realna europska demokracija, kako je definirana u preambuli Ustava EU, može se ostvariti samo na dualnom principu beskompromisnog antikomunizma i antifašizma.

                                                                     Ivo Derado, München

 

            -----Original Message-----
From: Ivo Derado [mailto:iwd@mppmu.mpg.de]
Sent: Thursday, September 08, 2005 5:55 PM
To: desk@vjesnik.hr
Subject: Clanak

Postovani gospodine Ivanus,
Vjesnik je u Stajalistima 5.8.2005. na 12. strani donio dio
mog clanak, navedenog u Attachementu: "Realnost je dualna".
Na moje zaprepastenje urednik je izbrisao moju glavnu pointu: Ne
Haag nego nasi nedomokratski trednovi u politici i medijima su razlog da su nam vrata u EU zatvorena! Za taj trend sam, kako se u politici pristoji, iznio eksplicitne primjere s imenima koji bi morali ilustrirati taj
trend. Primjeri daleke povijesti u Vjesniku su eksplicitno zadrzani, ali
primjeri nase danasnjice su jednostavno izostavljeni.
Mogu zamisliti da neki clanak je predug, pa utom slucaju ne morate
ga tiskati, ali je vrlo opasno i za autora koji je potpisao clanak
neugodno, a i nepravedno da ga novinar vec prema svome uvjerenju "doktorira".
Na zalost ja sam mislio da Vjesnik u Stajalistima donosi stajalista
autora, a ne misljenje redakcije. Zato bih Vas lijepo zamolio da mi javite
da li je to uzus Vase kuce ili pogreska nekog novinara.
S prijateljskim pozdravima, Ivo Derado!
                              

-----Original Message-----
From: Ivo Derado [mailto:iwd@mppmu.mpg.de]
Sent: Tuesday, August 30, 2005 7:39 AM
To: Ivo Derado
Subject: RE: clanak (fwd)

Nijedan list nije htio tiskati gornji clanak! Ovo je novi list u Splitu
Splitske Novine. Urednica je 1995. iz Knina otisla u Beograd.
Tamo je suradjivali u novinama i vratila se u Split i stara
urednica je dala otkaz, a odmah su namjestili tu Srpkinju!!
 

 

Na vrh

 

2005-08-14