Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Mesićeva kći Saša doktorirala kod - Mesićeva savjetnika

2004-06-17

http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20040617/novosti04.asp

Govoreći o sukobu interesa, Letica kazao: kći Predsjednika Republike Saša Mesić doktorirala je kod prof. dr. Esada Prohića, inače njegova savjetnika za znanost i obrazovanje, dok je tvrtka Goranka Fižulića povećala promet sa 6 na 66 milijuna kuna na benzinskim crpkama nakon što je on ušao u Nadzorni odbor Ine

ZAGREB - Dok Sabor ne utvrdi popis trgovačkih društava od posebnoga državnog interesa, državni dužnosnici mogu biti članovi nadzornih odbora. Oni za svoj angažman ne smiju primati novčanu naknadu, pa će putni troškovi ostati jedina stavka koju će ubuduće moći naplatiti — stoji u konačnom prijedlogu Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji je u srijedu državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić predstavio u parlamentu. To je, ujedno, i promptan odgovor na optužbe koje je samo dan ranije predsjednik Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Antun Kapraljević uputio Slaven Letica opet je u Saboru iznio intrigantne podatke/Admir BULJUBAŠIĆizvršnoj vlasti, optuživši je za protuzakonito imenovanje dužnosnika u nadzorne odbore tvrtki u državnom vlasništvu, i zatraživši njihove ostavke, pa i novčane kazne.
Palarić je priznao da dosadašnji zakon ima "nesavršenih normi", ali je upozorio da Vlada zbog toga nije smjela državne tvrtke ostaviti bez nadzornih odbora. Prema njegovim riječima, novi bi zakon proširio krug dužnosnika na koje se odnose stroža pravila o sukobu interesa i na predsjednika Republike, župane i njihove zamjenike te zagrebačkoga gradonačelnika. Ubuduće dužnosnici, umjesto dosadašnjih 25 posto, ne bi smjeli raspolagati s više od 0,5 posto dionica u tvrtkama, imovinske kartice postale bi javne, a vrijednost darova koje primaju ne bi smjela prelaziti 500 kuna.
Je li odlazak na Europsko nogometno prvenstvo u Portugal na državni trošak sukob interesa, zanimalo je prof. dr. Slavena Leticu, koji je u ime Kluba HSP-a otvorio dilemu treba li Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa prerasti u neku vrstu USKOK-a za političare, ili ostati tek pozornicom za najrazličitije igrokaze s imovinskim karticama.
On je iznio i nekoliko primjera koje drži očitim sukobom interesa: kći Predsjednika Republike Saša Mesić doktorirala je kod prof. dr. Esada Prohića, inače njegova savjetnika za znanost i obrazovanje, tvrtka bivšega ministra gospodarstva Goranka Fižulića povećala je promet sa 6 na 66 milijuna kuna na benzinskim crpkama nakon što je on ušao u Nadzorni odbor Ine, a tvrtke Radimira Čačića su, prema njegovim riječima, namještanjem natječaja i dumping cijenama dobivale poslove na gradnji autocesta i stambeno-poticanoj stanogradnji.
- Korupcije ima, ali ona ne stanuje samo na Markovu trgu - ustvrdila je Đurđa Adlešić (HSLS), upozorivši da je načelnike za nabavu na lokalnoj razini puno teže kontrolirati nego zastupnike ili ministre.
Josip Leko (SDP) usprotivio se svrstavanju predsjednika Republike u red državnih dužnosnika o čijem će potencijalnom sukobu interesa moći odlučivati Povjerenstvo, ustvrdivši da o njegovoj odgovornosti prema Ustavu može odlučivati samo Ustavni sud. IDS-ovac Damir Kajin, pak, čitavu je polemiku oko sukoba interesa nazvao "oglođanom kosti" koja je, kao Severinin pornić, postala razbibrigom za narod.

S. PAVIĆ
M. KARLOVIĆ-SABOLIĆ

 

  Na vrh