Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Kriminal u vlasti

 

 
Žužul preko supruge primio 500,000 kuna mita

http://www.index.hr/clanak.aspx?id=231549

AKO STE pomislili da je bliska povezanost tajkuna i političkog vrha u Hrvatskoj stvar prošlosti, razmislite opet. Vlada RH, naime, oprašta dugove i najvećim dužnicima, pod uvjetom da se prije toga isplati ministrova supruga.

Nakon što je Tatjana Žužul, supruga ministra vanjskih poslova Miomira Žužula, u siječnju 2004. prodala 10,000 kuna vrijednu polovicu vlasničkog udjela u svojoj, po vlastitom priznanju bezvrijednoj tvrtki, imotskom poduzetniku Ivanu Karinu za pola milijuna kuna, Karinova tvrtka na sedmom po redu natječaju za 6,3 milijuna kuna posuđenih od banke kupuje propalu državnu tvrtku Imostroj, koja je pak državi dužna više od 10 milijuna kuna.

Vlada RH, tri mjeseca nakon natječaja na zatvorenoj sjednici 2. rujna otpisuje 6,24 milijuna kuna duga, pri čemu novci od kupnje odlaze radnicima, koji su prethodno odobrili prodaju tvrtke Ivanu Karinu. Radi se o prvom takvom potezu Sanaderove vlade.

Bitno je napomenuti da se novcima od prodaje tvrtki u stečaju prvo namiruju potraživanja države, a tek onda radnika. Kako radnici moraju dati suglasnost za prodaju tvrtke u stečaju, nameće se logičan zaključak da su to dozvolili samo kad im je u tajnosti dana garancija da će država odustati od svojih potraživanja, a novac od prodaje ostat će njima.

Miomir Žužul jedan je od trojice ministara koji su se osobno založili za otpis višemilijunskog duga Imostroju, tvrtke čiji je novi vlasnik njegovoj supruzi za polovicu bezvrijedne tvrtke isplatio 500,000 kuna.

HDZ-ov saborski zastupnik iz Imotskog, Marijan Bekavac, u razgovoru s medijima tada je pohvalio potez Vlade, tvrdeći kako do njega "ne bi došlo da se za to osobno nisu zauzeli ministri Žužul, Hebrang i Šuker". Odluku Vlade o otpisu dugovanja Imostroju potpisao premijer Ivo Sanader.

O poslovnoj vezi vlasnika Imostroja i supruge ministra vanjskih poslova već su pisali Feral Tribune i Jutarnji list, a Index.hr došao je do saznanja koje baca novo  svjetlo na cijelu priču.

Naime, Karin je još otprije državi dužan više od milijun kuna, zbog čega je pokrenut ovršni postupak Ministarstva financija nad njegovom drugom tvrtkom, Karin Univerzal d.o.o.

Država, dakle, putem ovrhe pokušava naplatiti svoja potraživanja od neuspješnog poduzetnika Ivana Karina, ali nakon što ovaj donira 500,000 kuna ministrovoj supruzi, stvari za njega odjednom kreću nabolje. Dobija višemilijunski kredit, kupuje tvornicu, a država mu oprašta višemilijunski dug, unatoč činjenici da njegova druga tvrtka od ranije državi duguje više od milijun kuna.

Index.hr također ekskluzivno objavljuje audio zapis razgovora novinara Jutarnjeg lista i Tatjane Žužul, u kojem ona eksplicitno kaže da tvrtka za koju je dobila pola milijuna kuna "ne funkcionira kao firma", baš kao i ugovor kojeg je potpisala s Ivanom Karinom pri prijenosu polovice vlasničkog udjela.


Kliknite za veću sliku

Međunarodna trgovina i savjetovanje - neprofitna tvrtka Žužulovih

Prijavljena dobit MTS-a prošle godine iznosila je oko 50,000 kuna, a u prvom tromjesečju 2004. samo 11,000 kuna. 2003. godine u MTS-u bile su zaposlene dvije osobe, ove godine samo jedna, a tvrtka je prijavljena na adresu zagrebačke rezidencije Miomira i Tatjane Žužul.

Iako smo pokušali stupiti u kontakt s Tatjanom Žužul kako bi provjerili informacije kojima raspolažemo, takvo što pokazalo se nemogućim. S ministrovom suprugom uspio je razgovarati samo novinar Jutarnjeg lista, kojeg smo zamolili za snimku njegovog razgovora s ministrovom ženom.

"Ni na kakva pitanja u vezi poduzeća MTS više ne mogu odgovarati, jer MTS više ne funkcionira kao firma." - rekla je Tatjana Žužul, pa prekinula vezu kad ju je novinar zamolio za sastanak na kojem bi razgovarali o MTS-u.

>>> Izjava Tatjane Žužul: MTS više ne funkcionira kao firma

Imostroj - proizvođač minobacača dužan državi i radnicima

Problemi za Imostroj započeli su 1996. godine, kad je utvrđeno da minobacači koje proizvode ne odgovaraju NATO standardima, te nisu za daljnju upotrebu. 2001. Imostroj odlazi u stečaj s 98 radnika, koji potražuju nemale novce za isplatu zaostalih plaća.

Na sedmom i posljednjem natječaju, održanom u lipnju 2004., jedini ponuđač je bio Ivan Karin, koji Imostroj kupuje za 6,3 milijuna kuna - novac koji je na kredit dobio od jedne hrvatske banke također bliskoj ministru Žužulu.
 
2. rujna 2004. Vlada na zatvorenoj sjednici otpisuje 6,24 milijuna kuna dugovanja Imostroja Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i Poreznoj upravi, što je presedan u dotadašnjem radu Vlade.

Napomenimo i da Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond traže od Vlade da ne otpisuje dugovanja tvrtkama, jer se takvim potezima država samo dodatno zadužuje.

Prema riječima stečajne upraviteljice Imostroja, o otpisu dugova počelo se razgovarati tek nakon što je propao peti natječaj.

Neovisni stečajni upravitelji: Socijalni mir kupljen za 6,24 milijuna kuna novca poreznih obveznika

Aferu Imostroj pod uvjetom anonimnosti komentirala su i dvojica ugledna neovisna stečajna upravitelja.

"U tijeku stečajnog postupka do sedmog natječaja očigledno je da unovčenje predmetne imovine za iznos manji od onog kojim bi se namirile tražbine i bivših radnika, nije bio moguć zbog protivljenja radnika. Nakon prodaje je državni proračun oštećen pod izlikom poštivanja socijalnih prava, a kako bi tvrtka u suvlasničkom odnosu s ministrovom tvrtkom mogla kupiti jedno državno poduzeće. Imostroj ne nastavlja raditi u suvlasništvu države. Može se naslutiti o čemu je riječ. Radnici su dobili novac kako bi šutjeli o prodaji. No, kupnja socijalnog mira ili glasača nije prihvatljiva na ovaj način. Državni proračun je izravno oštećen za 6,24 milijuna kuna, a radi se o novcu poreznih obveznika." - ustvrdili su stečajni upravitelji.

Odvjetnik Branko Šerić, predsjednik HOO-a Žarko Puhovski i zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić složili su se da je u slučaju Imostroja ministar Žužul morao obavijestiti Vladu o poslovnim vezama svoje supruge i vlasnika Imostroja, piše Jutarnji list u izdanju od nedjelje.

Držimo da u svemu gore navedenom ima dovoljno elemenata koju ukazuju na nedozvoljene postupke ministra Miomira Žužula, kojima bi se morali pozabaviti Državno odvjetnišvo, USKOK, kao i saborsko Povjerenstvo o sprečavanju sukoba interesa, naravno pod uvjetom da dotično Povjerenstvo jednog dana zaista proradi. 

Neven Barković

 

 

 

Na vrh

 

2004-11-01