Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Kriminal u vlasti

 

 

INTERNET PORTAL INDEX O AFERI PRODAJE IMOSTROJA:

Žužulovi podmićeni s 500 tisuća kuna?

http://www.slobodnadalmacija.hr/20041102/novosti02.asp

SPLIT - Pod naslovom "Žužul preko supruge primio 500 tisuća kuna mita", Internet portal Index nastavlja priču o kojoj su već pisale dnevne i tjedne novine, donoseći nam, kako kažu, ekskluzivna saznanja koja bacaju novo svjetlo na priču o tome kako su, navodno, šef diplomacije Miomir Žužul i njegova supruga Tatjana podmićeni.
Nakon što se u medijima privatizacija imotske tvrtke Imostroj prikazala kao dobra odluka hrvatske Vlade, počeli su se propitivati odnosi obitelji Žužul i kupca te tvrtke Ivana Karina, također Imoćanina. Tada je isplivalo da je Tatjana Žužul početkom 2004. godine prodala svoj vlasnički udio vrijedan 10 tisuća kuna, kako se navodi, u svojoj bezvrijednoj tvrtki poduzetniku Karinu za čak pola milijuna kuna, da bi iza toga Karin na sedmom po redu natječaju za nešto više od šest milijuna kuna, posuđenih od banke, kupio propalu tvrtku Imostroj, koja je državi dužna deset milijuna kuna. Vlada RH, tri mjeseca nakon natječaja na zatvorenoj sjednici 2. rujna, otpisuje 6,24 milijuna kuna duga, pri čemu novac od kupnje odlazi radnicima, koji su prethodno odobrili prodaju tvrtke Ivanu Karinu.
Stručnjaci napominju da se novcem od prodaje tvrtki u stečaju najprije namiruje država, a tek onda radnici. Kako radnici moraju dati pozitivnu odluku za prodaju tvrtke u stečaju, nekima se nametnuo zaključak da su to dopustili samo kad im je u tajnosti, navodno, dana garancija da će država odustati od svojih potraživanja, a novac od prodaje ostati samo njima.
No, tu nije kraj. Index saznaje da je Karin još otprije državi dužan više od milijun kuna, zbog čega je pokrenut ovršni postupak Ministarstva financija nad njegovom drugom tvrtkom, Karin Univerzal d.o.o., pa tako putem ovrhe država pokušava naplatiti svoja potraživanja od neuspješnoga gospodarstvenika Karina, ali nakon što ovaj "donira" 500 tisuća kuna ministrovoj supruzi, stvari za njega odjednom kreću nabolje. Nakon toga, kako navode mediji, Karin dobiva višemilijunski kredit, kupuje tvornicu, a država mu oprašta višemilijunski dug, unatoč činjenici da njegova druga tvrtka od ranije državi duguje više od milijun kuna.
Aferu Imostroj pod uvjetom anonimnosti komentirali su za medije neovisni stečajni upravitelji:
"U tijeku stečajnog postupka do sedmog natječaja očigledno je da unovčenje predmetne imovine za iznos manji od onog kojim bi se namirile tražbine i bivših radnika, nije bio moguć zbog protivljenja radnika. Nakon prodaje je državni proračun oštećen pod izlikom poštivanja socijalnih prava, a kako bi tvrtka u suvlasničkom odnosu s ministrovom tvrtkom mogla kupiti jedno državno poduzeće. Imostroj ne nastavlja raditi u suvlasništvu države. Može se naslutiti o čemu je riječ. Radnici su dobili novac kako bi šutjeli o prodaji. No, kupnja socijalnog mira ili glasača nije prihvatljiva na ovaj način. Državni proračun je izravno oštećen za 6,24 milijuna kuna, a radi se o novcu poreznih obveznika", ustvrdili su stečajni upravitelji.

S. JADRIJEVIĆ-TOMAS

 

Na vrh

 

2004-11-02