Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Obrana

 

 

IZVJEŠĆE O SPREMNOSTI ORUŽANIH SNAGA POTVRDILO NAGAĐANJA O KATASTROFALNOM STANJU

Naoružanje Hrvatske vojske za »staro željezo«

Hrvatski ratni brodovi mogu tek patrolirati i postavljati mine, avioni su neispravni, tenkovi stari 35 godina, a eksplozivna sredstva u takvom stanju da bi ih trebalo uništiti

NOVI LIST


http://www.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=2859285C2863285928582863285A28582858285C286328962897289E2863286328592859285D285D2861285E28632863286328582863E


ZAGREB
– Ako je suditi prema službenom izvješću MORH-a o spremnosti obrambenog sustava Oružanih snaga Republike Hrvatske koje je dostavljeno Saboru, stanje u Hrvatskoj vojsci ravno je katastrofi. Oružanim snagama nedostaje sve, tehnika je zastarjela, a novca za modernizaciju nema, mornarica i zrakoplovstvo ratne zadaće ne mogu ni izvršavati, ubojita sredstva na donjoj su granici pouzdanosti, vojnih zaliha goriva nema, ne provodi se cjelovita obuka... Porazno stanje u vojsci oslikava i zaključak da se zapravo cjelokupna spremnost Oružanih snaga zapravo temelji na – njihovim pripadnicima.
    Da se naoružanje Hrvatske vojske zapravo slobodno može zvati »staro željezo« svjedoče detalji izvješća. Primjerice, brodove HRM-a obilježava visoka prosječna starost iznad 20 godina te njihova tehnološka zastarjelost. Zbog neadekvatne opreme i naoružanja, brodovi nisu u punoj uporabi. Da, primjerice, Slovenci nemaju razloga za strah svjedoči i podatak da HRM tek može prevoziti, polagati mine i obavljati ophodnje. Ali zato ne može nanositi raketne udare niti se upuštati u podmorničke i protuminske borbe.
    Niti stanje u zrakoplovstvu nije ništa bolje. U izvješću se priznaje da se zrakoplovstvo susreće s
Kovačević: Za katastrofu sustava krivi Mesić, Račan i Sanader
   
    – Izvješće upozorava da je situacija u hrvatskom obrambenom sustavu više nego ozbiljna, a za to su najodgovorniji predsjednik Republike te bivša i sadašnja Vlada, kazao je jučer HSP-ovac Pero Kovačević. Naime, upravo je na inzistiranje njegove stranke MORH podnio ovo Izvješće Saboru, a cijeli je dokument sve do utorka nosio oznaku državne tajne.
   
    Izvješće je jučer jednoglasno prihvaćeno na zatvorenoj sjednici saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.
   
    Skupi radari »Enhanced Peregrine« neispravni?
   
    Posebno je zanimljiv dio Izvješća koji se odnosi na radarski sustav »Enhanced Peregrine«, koji se sastoji od četiri radara, a Hrvatsku košta 15,9 milijuna dolara. Kaže se da završna primopredaja prvog od četiri radarska sustava nije provedena (trebala je biti prije dvije i pol godine) i to zbog nezadovoljavajućih rezultata ispitivanja tog radara.
    Utvrđeno je da se radi o nepreciznom uređaju koji je pao na dva uzastopna testa te da su sva četiri radara dostavljena HRM-u bez kompletnih tvorničkih ispitivanja. U Izvješću se tek kaže da proizvođač od veljače 2004. godine uklanja nedostatke.
    Spomenuti je radarski sustav dosad već postavljen na Lastovo, Vis i Dugi Otok, a u tom projektu »More« nedostaju još radari na Učki i na Pelješcu. Pretpostavlja se da će sustav biti u funkciji sredinom sljedeće godine.
velikim problemima oko redovnog održavanja i remonta svojih sredstava. Budući da su proteklih godina odgađani remonti i modernizacija zrakoplova, kažu da je sada teško osigurati ispravnost aviona i helikoptera više od 30 posto. Da bi se to promijenilo, predlaže se i smanjenje broja borbenih zrakoplova u operativnoj uporabi.
    Sustavi protuzračne obrane također su zastarjeli i nemaju mogućnost protuzračne zaštite na visinama većim od 3.000 metara.
    Iako oružane snage raspolažu velikom količinom ubojitih sredstava, čini se da im je to zapravo teret, a ne prednost. Naime, većina njih proglašena je »neperspektivnima« i mora se uništiti. Ono što je perspektivno zapravo je na »donjoj granici pouzdanosti«, a većina skladišta u kojima se čuvaju ne zadovoljavaju standarde.
    I kopnena vojska muku muči sa zastarjelom tehnikom i sporim procesom njenog obnavljanja. Prosječna starost tenkova je 35 godina i oni su »tehnološki inferiorni«, dok su borbena vozila prosječno stara 20 godina.
    Obuka vojnika također se smanjeno provodila, također zbog smanjenih resursa. Ročnici, kojih je sve manje (upozorava se na povećan interes za civilnu službu), također se ne obučavaju dovoljno u završnom dijelu svoje obuke i to zbog svojih stražarskih obveza.
    U Izvješću se ipak zaključuje da stanje borbene spremnosti vojske osigurava ispunjenje uloge i zadaća iz strategijskih dokumenata iz područja obrane i nacionalne sigurnosti. No, budući da su suočeni s brojnim materijalno-financijskim i kadrovskim ograničenjima, tu spremnost postižu uz povećani napor pripadnika Oružanih snaga.

Saša VEJNOVIĆ

 

 

Na vrh

 

2004-05-27