Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Politika općenito

 

 

 

Tko će živjeti u Hrvatskoj kad narod izvrši svoj zadatak

Goranka Adam
Vjesnik
http://www.vjesnik.hr/html/2004/01/29/Clanak.asp?r=pis&c=2

U izvrsnom članku objavljenom u Vjesniku 24. siječnja, pod naslovom »Staklena kugla i svi problemi i jadi hrvatskog puka«, gospodin Branimir Molak osvrnuo se na konferenciju održanu 22. siječnja pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika gospodina Stjepana Mesića , »Hrvatska 2020 – Vizije i perspektiva za politiku, gospodarstvo i društvo«. U članku je gospodin Molak postavio pitanje: »Čemu služi narod«.
Zaista, čemu služi narod? Još smo do nedavno smatrali da treba dobro upoznati prošlost, ako želimo znati što nas čeka u budućnosti. Međutim, prošlost više nije u trendu i političari kažu da ju trebamo zaboraviti. Sada će nam političari reformirani i nereformirani o budućnosti gatati iz »kugle«, kako kaže gospodin Molak. Hoće li se Hrvati do 2020. raspršiti po EU i šire, a u Hrvatsku se doseliti neki drugi iz EU? Vjerojatno hoće.
Jer ako zaboravimo na trendove, pa se osvrnemo malo u prošlost, vidjet ćemo da se već više od četiri milijuna Hrvata raspršilo po svijetu, a do 2020. će nam naši političari omogućiti da se preseli još četiri milijuna Hrvata.
Ako budemo jako dobri, omogućit će nam i da u okviru NATO-a ginemo u tuđim ratovima. Tomu bi trebao služiti narod. A tko će živjeti u Hrvatskoj kad narod izvrši svoj zadatak? Gospođa Kosor je zabrinuta zbog niskog nataliteta, pa se posavjetovala sa stručnjacima za ta pitanja. Zajednički su zaključili da ako ne bude dovoljno novaca za ispunjenje svih obećanja danim mladim obiteljima, Hrvatska može uvoziti rodilje koje će nam besplatno rađati buduću radnu snagu.
Hrvatski iseljenici će se teško odlučiti na povratak, jer je privatizacija obavljena bez njihove nazočnosti. Ali zato se već prošla vlast pobrinula da Hrvatska dobije zakone po kojima azilanti imaju izvrsne uvjete za život u Hrvatskoj. Dakle, ako Hrvatska hoće biti u EU, Hrvati moraju zaboraviti na domoljublje (ili, kako neki kažu, nacionalizam) i moraju imati zakone koji će omogućiti »pozitivnu diskriminaciju« za manjine i azilante. Tako će nam Hrvatsku moći popuniti oni građani iz EU na kojima se sada primjenjuje »negativna diskriminacija«, jer Englezi, Francuzi i Nijemci imaju pravo na domoljublje i toga se neće odreći ni za kakvu uniju. Unija, to su oni.
Dakle, čemu služi narod? Mogli bismo reći, kako gdje. U Hrvatskoj, da bi se što prije odradila i platila misija hrvatskih političara u brisanju državnih granica. A u Izraelu, da bi se izgradio najduži zid na svijetu, kako bi se spriječio ulazak nepoželjnih u Izrael.

GORANKA ADAM

 

Na vrh

 

2004-01-29