Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Politika općenito

 

 

 

Einstein i atomska bomba

   Pred 60 godina u ovom mjesecu svijet se je fizike i politike opasno povezao na način da se to neće nikad zaboraviti.  Šestog kolovoza 1945. godine je eksplodirala atomska bomba sa snagom od 13000 tona TNT (kemijska mjera za eksploziv) poviše japanskog grada Hirošime. Ta je ogromna nuklearna energija, koja je milijun puta veća negoli obična kemijska energija,  dobivena kod fizije urana (raspad teške nuklearne jezgre u manje dijelove) koju je otkrio nobelovac Otto Hahn 1938. godine. Tri dana kasnije, devetog kolovoza, eksplodirala je slična atomska bomba (fizija elementa Plutonij) i uništila Nagasaki.

   Godine 1939. drugog kolovoza Albert Einstein je potpisao pismo za predsjednika Franklina D. Roosevelta kojeg je napisao mađarski fizičar Leo Szilard.   Pismo započinje: Nedavni rad E. Fermia i L. Szilarda je pokazao da se element Uran u neposrednoj budućnosti može iskoristiti kao novi i važni izvor energije.   Nadalje …taj fenomen može dovesti do konstrukcije ekstremno snažne bombe. Dalje u pismu se napominje da je Njemačka zaustavila prodavati uran iz čehoslovačkih rudnika i da je fizičar Friedrich von Weizsäcker započeo eksperimente s tim elementom u Berlinu. …

   Agresivna antisemitska politika Hitlerove vlade uspjela je Einsteina, intimno povezanog sa židovskim narodom, odvratiti od njegovog radikalnog pacifizma. Već 1933. godine piše jednom engleskom pacifisti: Ja osobno mrzim  militarizam i nasilje bilo koje vrste, ali sam duboko uvjeren da danas to mrsko sredstvo je jedina moguća djelotvorna obrana.   Einstein je napisao četiri pisma predsjedniku Rooseveltu. U četvrtom pismu moli Roosevelta da pozove Szilarda koji će mu razjasniti manjak adekvatnog kontakta između znanstvenika koji konstruiraju bombu i političara koji odlučuju o upotrebi bombe. Nažalost Roosevelt umire 12.4.1945. prije negoli je pročitao to zadnje Einsteinovo pismo. Četiri mjeseca kasnije dolazi do strašne ljudske tragedije Hirošime i Nagasakija. Odluku o bombardiranju japanskih gradova su potpisali predsjednici Amerike i Engleske, ali  fizičari su odgovorni jer, djelomično iz prestiža, nisu bili dovoljno uvjerljivo protiv upotrebe njihovog bebija: little i fat boy.

   Einstein je kasnije izjavio: Učinio sam veliku pogrešku u mom životu što sam potpisao pismo za predsjednika Roosevelta u kojem sam zagovarao izgradnju atomske bombe. Deset godina poslije eksplozije atomske bombe, 11.4.1955. Einstein potpisuje tzv. „Russell-Einstein manifest“ u kojem se apelira na sve nacije da se odreknu nuklearnog  oružja. Einstein umire sedmicu dana kasnije.

   Možemo biti donekle zadovoljni da bomba poslije Nagasakija nije bila više upotrijebljena. Ipak se svijet nije odrekao atomskog oružja nego je izgradio još snažniju vodikovu bombu gdje se energija dobiva od fuzije lakih elemenata (deuterija i tricija) u teže elemente. Fuzija je  mehanizam kojim Sunce proizvodi ogromnu energiju. Danas je čovjek u situaciji da može uništiti sebe i svoju Zemlju. Od toga nisu ga spasili etički motivi, nego strah između konkurentnih blokova, jer bi atomski rat uništio ne samo neprijatelja nego i samog napadača.

   Danas nam neposredno ne prijeti veliki rat, nego anonimne sile terora koje su na svim mjestima nazočne i dovoljno jake, jer imaju pristup velikim potencijalima rušenja između ostalog s tzv. nečistom atomskom bombom. Terorizam hranjen muslimanskim religioznim fanatizmom predstavlja se za lakovjerne kao obrana religioznih i kulturnih tradicija protiv bezbožnog Zapada. Arogantnom nepromišljenošću Zapada ponižene i eksploatirane arapske Zemlje vide u tom asimetričnom ratu čak moralni legitimitet.

   Premda su velesile, prijašnji Sovjetski savez i SAD, prestali s opasnim testovima atomskog oružja već 1990. godine, one ponovno razmišljaju o novoj nuklearnoj bombi tzv. „bunker buster“. Ona bi se navodno morala  duboku ukopati u zemlju i eksplozijom prouzrokovati veliki potres koji sve ruši, ali ima manje radijativnog onečišćenja  okoliša.   Proliferacijom atomskog oružja (Kina, Indija, Izrael, Pakistan, Sjeverna Koreja i možda  Iran) može lako dovesti do lokalnog atomskog rata.

  Azijske zemlje, osobito Kina i Indija, su na putu ostvarivanja  američkog životnog standarda što će predstavljati ozbiljni svjetski energetski problem. To nagoviješta mogući rat za naftne izvore i kritične klimatske promjene. Jedino rješenje je čim prije doći do obnovljivih energija, bolje rečeno izvora energije, koji su neiscrpljvi s ljudskog stanovišta. 

   Kriva ili lažna informacija, slično kao  u ratu s Irakom, može opravdati atomski rat. Ne smijemo zaboraviti da je Manhattan atomski projekt realiziran radi virtuelne Hitlerove bombe, koja nije niti u začetku postojala u Njemačkoj!  Velike sile i dalje imaju na skladištima tisuće  atomskih bombi i raketa  s glavama vodikovih atomskih bombi. U stvari velike sile ne mogu za sada tvrditi da su ugrožene i da zato trebaju toliko atomsko naoružanje radi preventivne samoobrane. Dok se velesile tako naoružavaju teško mogu  efikasno uvjeriti manje zemlje, koje su stvarno ugrožene, da se odreknu atomskog naoružanja. Na koncu tolika atomska naoružanja, poslije terorističkih napada New Yorka, Balija, Madrida i Londona, su dinosaurus 21. stoljeća. U asimetričnom terorističkom ratu nekorisne su  tolike  bombe i rakete. Nadalje u svijetu gdje milijuni žive u bijedi i umiru od zaraznih bolesti i gdje klimatska katastrofa prijeti kugli zemaljskoj skoro je opsceno i neproduktivno trošiti tolike financijske i intelektualne resurse na očuvanju i razvijanju  atomskog naoružanja.

    Zlo u svijetu počinje najprije u glavama ljudi. Zato je još opasnija  poznata moralna mentalna blokada onih fizičara koji su radili na Manhattan projektu koji i  danas nakon Hirošime i Nagasakija ne vide svoj rad kao  moralno zlo. Možda još sama gradnja može biti opravdana njihovim uvjerenjem da su time htjeli spriječiti da Nacisti osvoje svijet. Upotrebu pak bombe nemoguće je opravdati da su tim bili spašeni toliki životi američkih vojnika.  Japan je bio pred kapitulacijom pogotovu poslije  Hirošime. Možda je znakovito da je Robert Oppenheimer ( Znanstveni direktor Manhattan projekta) izjavio da mu je žao što bomba nije bila prije gotova da bi  je mogli baciti na Njemačku! Čak je većina fizičara u kasnijim intervjuima tvrdila da bi pod sličnim uvjetima ponovno radili na produkciji atomske bombe. To se razlikuje od Einsteinovog priznanja pogreške, mada je on samo preporučio izgradnju, a ne sudjelovao u gradnji ili odobrio upotrebu bombe.

  U tome se vidi opasna znanstvena zaslijepljenost kad se radi o atraktivnom radu na nečemu  novom i nepoznatom. K tome ambicije, ugled i društveni status povećavaju tu moralnu blokadu.   Najgore je da i neki neznanstvenici, čak umjetnici, dijele to nemoralno mišljene nekih fizičara. Prvog se listopada 2005. godine daje nova opera u San Franciscou:  DOCTOR ATOMIC. Komponirao ju je poznati skladatelj John Adams, a libreto je napisao Peter Sellars. Glavni karakteri opere su Robert Oppenheimer, Edward Teller i projekt administrator general Leslie Groves. Zaključak opere nije da su fizičari Manhattan projekta likovi kao Faust, koji je prodao svoju dušu vragu da bi dobio znanje i moć, nego su herojska rasa koja je spasila civilizaciju. Možda će arapski svijet na sličan način Bin Ladena nazvati spasiocem muslimanske civilizacije!

   Danas u demokraciji treba ugraditi uz vrhovni princip ljudskih prava i ljudskog dostojanstva dodatno i specijalno ograničenje u  znanosti. Ne smije se ostvariti sve što je tehnički moguće ako su znanstveno još nedovoljno poznate konsekvence tog tehničkog  ostvarenja.

   Pred nama su nove prijetnje. Čovjek je u stanju stvarati samog čovjeka u reagenskoj epruveti. Time čovjek postaje vlastiti produkt, a ne više dar prirode i zato se s produktom čovjek može eksperimentirat ili ga tretirati kao tehnički otpad. Tu se više ne radi samo o fiziološkom problemu nego i humanom, jer to može donijeti  u miru mentalitet degradiranja vrijednosti čovjeka kao što se to događa u ratu. Ne postoje samo u religiji patološki elementi koji su opasni, kako to danas ponovno doživljavamo, nego i u znanosti. Hybris razuma sa svojom mogućom učinkovitosti  također je opasan! Ne postoji ni racionalna, ni etička, ni religiozna Svjetska formula koja bi mogla spriječiti svijet od prijetećih katastrofa. Jedino odgovornost svakog pojedinca i jedan kozmički osjećaj pravednosti i samoodržanja,  koji nam nije dan biološkom evolucijom nego samo kulturnom evolucijom, može spriječiti moguću buduću katastrofu. Zato su važni garancija slobode javnog izražavanja mišljenja i govora i individualni građanski angažman koji kontroliraju odluke političara i stručnjaka.  Totalitarni kolektivni sistemi ne samo da ne mogu pomoći u sprečavanju nehumanih ekscesa, nego deterministički vode u propast!

Polifona komplementarnost između ekonomije i etike je ona sila u demokraciji koja može dati svakom pojedincu moć odgovornosti koju trebamo da bi se ovaj zemaljski globus sačuvao od raspada! Samo jedan internacionalni  konsenzus koji se mora polako izgrađivati godinama mogao bi dovesti do jedne svjetske vlade kakvu je Einstein propagirao. On je smatrao da nas samo jedna svjetska vlada može spasiti od nuklearne kataklizme!  Jednom su zidine gradova štitile gradove od rata; gradovi su postali nedovoljni; i trebale su nacionalne vlade, poslije atomske bombe i globalizacije, trebati će imati globalne vlade.

Dopustite mi da u ovoj Einsteinovoj godini završim s njegovom zadnjom porukom:

   Drago potomstvo!

Ako Vi ne budete pravedniji, miroljubiviji i uopće razumljiviji, negoli smo mi, odnosno bili, onda neka Vas vrag nosi!

Ivo Derado, München

 

Na vrh

 

2005-08-22