Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Politika općenito

 

 

 

Nacionalni osjećaj i razvitak Hrvatske

http://www.gfk.hr/press/nacionalni.htm

Već duže vremena nacionalni osjećaj građana ima malo pozitivne, a malo opet negativne predznake. Pitali smo građane Hrvatske "U kojoj mjeri nacionalni osjećaj pomaže ili odmaže razvitku Hrvatske?"

Dobiveni odgovori su:


Podjednak je udio onih koji smatraju da nacionalni osjećaj pomaže razvitku Hrvatske te onih koji smatraju da taj osjećaj niti pomaže niti odmaže, dakle, da nije toliko bitan za razvitak Hrvatske. S druge strane, mali je udio onih koji smatraju da nacionalni osjećaj odmaže razvitku Hrvatske.

Zanimljivo je da ispitanici iz Istre, Primorja i Gorskog kotara imaju zapravo drugačiji stav od ispitanika iz ostalih regija: veći je udio onih koji smatraju da nacionalni osjećaj odmaže (18%) te daleko najmanji udio onih koji smatraju da nacionalni osjećaj pomaže razvitku Hrvatske (23%).

Nacionalni osjećaj nikako ne bi smio ili/ trebao odmagati razvitku Hrvatske. Dapače, na nacionalnom se osjećaju bazira i akcija "kupujmo hrvatsko". Mladi (od 15 do 24 godina) kategorija je u kojoj je najmanje onih koji ne vjeruju u pozitivan utjecaj nacionalnog osjećaja, a svaki drugi ispitanik u dobi 25 - 29 godina vjeruje da taj osjećaj pomaže razvitku države u kojoj žive. Veći je udio onih koji vjeruju u pozitivan utjecaj i među visoko obrazovanim (50%), te među onima s najvećim osobnim primanjima (iznad 5.500 kn - 56%).


Prikazani podaci rezultat su istraživanja javnog mnijenja na reprezentativnom uzorku građana starijih od 15 godina (n= 1 000); osobna anketa u domaćinstvu; travanj 2005.g.

Na vrh

 

2005-04-27