Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

SLOVENSKA VLADA DONIJELA UREDBU O RIBOLOVNOM PODRUČJU

2006-01-05

http://vijesti.hrt.hr/ShowArticles.aspx?ArticleId=4490

5. siječnja - Slovenska vlada je uredbom koja će stupiti na snagu za tjedan dana proglasila "slovensko ribolovno područje na moru", u koje je uključen cijeli Piranski zaljev. Prema riječima ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela to je učinila kako bi reagirala na pravilnik o granicama hrvatskoga ribolovnog područja, koji je hrvatska Vlada donijela sredinom prošlog mjeseca.

"Hrvatski pravilnik posezao je čak u naše teritorijalne i unutarnje vode, zbog čega smo tada i službeno prosvjedovali", rekao je Rupel na konferenciji za novinare. Dodao je da slovenska uredba ima privremeni značaj i da će biti na snazi dok se ne postigne sporazum o granici ili pravila za ribolov u pograničnom području, gdje dolazi do incidenata.

Kako je na istoj konferenciji za novinare objasnila ministrica poljoprivrede Marija Lukačič, prihvaćenom uredbom o slovenskome ribolovnom području ono je podijeljeno u tri zone. Zona A obuhvaća cijeli Piranski zaljev, koji se smatra "slovenskim unutarnjim vodama". Ribolovna zona B obuhvaća slovensko "teritorijalno more", koje se prema njezinim riječima proteže od točke T5 prema sporazumu o razgraničenju na moru između bivše Jugoslavije i Italije na sjevernoj do rta Savudrija na južnoj strani. Riječ je o kotama, dodala je, koje su naznačene i u tzv. parafiranom sporazumu Drnovšek - Račan iz 2001. godine s "dimnjakom" koji osigurava slovenski izlaz na otvoreno more. Zona C "slovenskoga ribolovnog područja" obuhvaća morski prostor slovenske zaštitne ekološke zone i otvorenog mora, prema zakonu koji je slovenski parlament prihvatio prošle jeseni.

"Uredbom želimo ubrzati dogovaranje Hrvatske i Europske unije o pravilima ribolova", rekao je Rupel. Dodao je da je riječ o prostoru za ekonomski ribolov na osnovi sporazuma o malograničnom prometu i suradnji (SOPS), koji je na snazi između Slovenije i Hrvatske, a za koji Europska unija mora donijeti izvedbena pravila. "SOPS je međunarodno valjan dokument i ratificirale su ga obje države", rekao je Rupel.

Na pitanje tko će slovenske ribare "štititi" kad budu lovili u dijelu Piranskog zaljeva koji je proglašen dijelom slovenskoga ribolovnog područja, a prelazi crtu sredine u spornom zaljevu, Rupel je rekao da su se slovenska i hrvatska vlada na Brijunima prošle godine dogovorile o izbjegavanju incidenata. "Nikoga ne treba posebno štititi, za to su mjerodavni drugi, a ne ministarstvo vanjskih poslova", rekao je Rupel.

Slovenski ministar vanjskih poslova je rekao da Slovenija ovom uredbom pokušava riješiti problem za koji je kriva Hrvatska, odnosno njezin pravilnik o ribolovnom području kojim je posegnula u slovenski akvatorij.

Izjava glasnogovornika ministarstva poljoprivrede Mladena Pavića

 

 

 
  Na vrh