Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Linkovi

Kontakt

 

Slovenci

 

 

 
Žugić: Hrvatskim štedišama Ljubljanske banke milijardu eura za pretrpljenu bol

Vlado Rajić
Vjesnik
Preuzeto sa:
http://www.vjesnik.com/html/2004/04/09/Clanak.asp?r=unu&c=3

Za uspjeh u Strasbourgu troje štediša i ja dugujemo veliku zahvalnost Lidiji Lukini Karajković, šefici Misije za odnose s Europskim sudom, pomoćniku ministrice pravosuđa Domagoju Maretiću i Vanji Lukić iz HNB-a, rekao je odvjetnik Žugić / U svojoj praksi prvi put sam vidio izuzetan angažman državnih službenika, istaknuo je Žugić

ZAGREB, 8. travnja – Zagrebački odvjetnik Milivoj Žugić dobio je u četvrtak poslijepodne poruku iz hrvatske misije u Strasbourgu. Poruka obuhvaća vijest da su hrvatski građani Kovačić, Mrkonjić i Golubović odlukom Europskog suda za ljudska prava dobili spor protiv Ljubljanske banke, kojom im je dosuđena i nematerijalna šteta, novčana naknada za pretrpljenu duševnu bol zbog uskraćenog prava na dobivanje štednih uloga položenih davno na povjerenje i upravljanje slovenskoj banci.
l Od kakvog je pravnog značenja činjenica da je Sud u Strasbourgu dosudio u korist hrvatskih građana?
– To nije odluka o meritumu. To je poruka da i ostali od 135.000 štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj mogu Sudu u Strasbourgu tužiti svoga bivšeg bankara računajući da će dobiti spor.
Dobivanjem spora bit će im priznata spomenuta nematerijalna šteta koja bi ukupno mogla iznositi oko milijardu eura.
l Kad je troje štediša pokrenulo spor?
– Bilo je to prije osam godina, i očito je da je Europski sud imao težak i složen predmet. Valjalo je raščistiti problem uskrate glavnice, koja je u vrijednosti 150 milijuna eura, od činjenice da su građani tužili Banku zato što im je uskratila pravo na raspolaganje njihovim vlastitim novcem.
l Je li točna procjena da je riječ o presedanu u praksi Europskog suda za ljudska prava?
– Nije! To je krunska odluka jer je riječ o procesu koji je financijski i po broju potencijalnih sudionika najveći postupak koji se vodi kad se radi o području bivše Jugoslavije. Međutim, Europski se sud donoseći odluku koristio i nekim svojim prijašnjim rješenjima. Upravo to da njegova odluka nije »prilagođena« hrvatskim štedišama i njihovoj tužbi, omogućit će da se svaki od bivših štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj javi kao tužitelj s punim pravom očekujući da će presuda biti u njegovu korist.
l Zasigurno ste kao odvjetnik hrvatskih štediša Ljubljanske banke zadovoljni ovakvim ishodom?
– Veliku zahvalnost i troje štediša i ja za uspjeh u Strasbourgu dugujemo Lidiji Lukini Karajković, šefici Misije za odnose s Europskim sudom, pomoćniku ministrice pravosuđa Domagoju Maretiću i Vanji Lukić iz Hrvatske narodne banke. Zahvala slijedi i mom kolegi odvjetniku Zvonku Nogolici. U svojoj odvjetničkoj praksi prvi put sam vidio izuzetni angažman državnih službenika koji su zahvaljujući svom znanju i sposobnostima, ali i ljudskom interesu da pomognu hrvatskim štedišama, osigurali i pobjedu u ovom sporu, koji potencijalno Hrvatskoj donosi milijardu eura samo na temelju naknade za pretrpljenu štetu i duševnu bol. Znanje tih ljudi omogućilo je da se u izravnoj parnici pobijedi i svjetsku odvjetničku tvrtku Stein & Hamilton koja je zastupala Sloveniju.

 

  Na vrh  

 

2004-04-09