Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Linkovi

Kontakt

 

Slovenci

 

 

 
Slovenski policajci ušli u Hrvatsku i potukli se s hrvatskim državljaninom

Hina
Vjesnik
http://www.vjesnik.com/html/2004/04/09/Clanak.asp?r=unu&c=6


ZAGREB, 8. travnja – Općinska državna odvjetnica u Krapini Tajana Šoštarić izjavila je da još nije dobila nikakav službeni dopis ili prijavu policije vezanu uz granični incident u noći na četvrtak, u kojem su dvojica slovenskih policajaca ušli u Hrvatsku i zaustavili automobil s dvojicom hrvatskih državljana, a potom se s njima i fizički obračunali.

»O događaju sam u srijedu navečer obaviještena telefonom, no od policije još nisam dobila nikakvu službenu obavijest i prijavu nisam dobila, pa zato o slučaju ne mogu ni govoriti«, rekla je Hini Tajana Šoštarić. MUP je ranije priopćio da je Općinskom državnom odvjetništvu u Krapini predao predmet na daljnji postupak.
Dok ne dobije podatke od policije, krapinska općinska državna odvjetnica ne želi govoriti o mogućim koracima koje će tužiteljstvo poduzeti. No, napomenula je da hrvatski državljanin protiv dvojice slovenskih policajaca može pokrenuti privatnu tužbu zbog lakših ozljeda koje je zadobio i oštećenja njegova automobila.
Prema priopćenju MUP-a od četvrtka, slovenski su policajci u srijedu oko 20 sati, tristotinjak metara unutar teritorija Hrvatske, blizu graničnog prijelaza Macelj, zaustavili 56-godišnjeg hrvatskog državljanina J. Š.-a. On je osobnim automobilom, u kojem je bio i njegov 31-godišnji sin M. Š., počinio prekršaj na slovenskoj strani granice. Nakon što su se otac i sin zaključali u automobilu i odbili izaći, slovenski su policajci razbili vozačevo i suvozačevo staklo, nakon čega je »između njih došlo do fizičkog sukoba«. Policajci i vozač J.Š. lakše su ozlijeđeni u sukobu.
Nakon incidenta sva četvorica dovedena su u prostorije graničnog prijelaza Macelj i puštena nakon ponoći. Njihov identitet nije otkriven. Slovenski MUP je navodno najavio pokretanje stegovnog postupka protiv svojih policajaca.
Krapinska policija je u srijedu navečer o incidentu obavijestila i zagrebački Županijski sud. Predsjednik tog suda Božidar Rumenjak kazao je da je sud zaprimio kratku policijsku obavijest, no državno odvjetništvo zasad nije podnijelo nikakav zahtjev vezan uz taj slučaj.
»Riječ je povredi državne granice što bi sa slovenskim kolegama trebali riješiti MUP i Ministarstvo vanjskih poslova«, rekao je Rumenjak.
(Hina)

  Na vrh  

 

2004-04-09