Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Srbija

 

 

  JUČER U BEOGRADU KĆERI OSUĐENOG RATNOG ZLOČINCA URUČENO NAJVIŠE ODLIČJE KOJE SAD DODJELJUJE STRANCIMA

SAD odlikovao vođu četnika Dražu Mihailovića

http://www.glasistre.hr/?1f7e58b14d19bae761c4834e8a3b45df,TS,528,,3436,4113,46021,

Američki predsjednik Harry Truman 1948. posthumno je odlikovao Mihailovića zato jer su njegovi vojnici spasili oko 500 američkih zrakoplovaca čije su letjelice 1944. nad Srbijom srušili Nijemci
'Legion of merit' jučer uručen kćeri Draže Mihajlović

BEOGRAD/ZAGREB -
Unatoč prosvjedima iz Hrvatske, BiH, ali i Srbije, potomcima četničkog vođe Draže Mihailovića jučer je u Beogradu uručen Orden za zasluge (Legion of merit), najviše američko odličje za strance, kojim je američki predsjednik Harry Truman 1948. posthumno odlikovao zloglasnog ratnog zločinca s Ravne Gore, kojega su četnici devedesetih smatrali svojim nenadmašnim uzorom.
Američki ratni veterani taj su orden u Beogradu uručili Mihailovićevoj kćeri Gordani »u povodu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom«, objavio je Srpski pokret obnove (SPO) Vuka Draškovića na svojoj internet stranici www.spo.org.yu. Beogradski dnevnik »Blic« jučer je objavio kako je dodjela odgođena na neodređeno vrijeme, ali ta se vijest tijekom dana pokazala netočnom.
Truman je, tvrdi SPO u toj vijesti, Mihailovića odlikovao »na preporuku legendarnog američkog ratnog komandanta Dwighta Eisenhowera«. Učinjeno je to zato što su Mihailovićevi vojnici spasili oko 500 američkih zrakoplovaca čije su letjelice 1944. nad Srbijom srušili Nijemci.
Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP) iz Zagreba, kao i dio nevladinih organizacija u BiH i Srbiji pokušali su spriječiti tu dodjelu podastirući američkim veleposlanstvima i javnosti dokaze o genocidnim zločinima Mihailovićevih četnika za koje je njihov zapovjednik znao, ali se čini da ti prosvjedi nisu urodili plodom. »Neki naši susjedi poduzeli su neshvatljivu kampanju da SAD odustane od predaje odlikovanja. Sličnom kampanjom spriječena je i inicijativa američkih ratnih veterana i mnogih američkih kongresmena da se generalu Mihailoviću podigne spomenik u Washingtonu«, stoji u priopćenju SPO-a objavljenom na internetu.
Zahtjev za uručenjem odličja poslije više od pedeset godina prošle je godine američkome državnome tajniku Colinu Powellu uputio predsjednik SPO-a Vuk Drašković, sadašnji ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore. Time je ponovio svoj zahtjev iz 1992., kada ga je predsjednik Bill Clinton ignorirao.
»Povijesna istina više se ne smije prikrivati ni prekrajati. Draža Mihailović je prvi gerilac protiv nacizma u tada porobljenoj Europi. Odbio je priznati kapitulaciju jugoslavenske vojske u travanjskom ratu 1941., a 13. svibnja iste godine s Ravne Gore svim jugoslavenskim patriotima uputio je poziv na ustanak. Bio je komandant legalne vojske u otadžbini i ratni vojni ministar legalne jugoslavenske vlade u izbjeglištvu. Njegov doprinos pobjedi saveznika je golem, kao što je neprocjenjiva i generalova uloga u obrani srpskog naroda od genocida u tadašnjoj nacističkoj hrvatskoj državi«, piše u priopćenju koje je SPO jučer objavio na internetu. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li SAD reagirati na te tvrdnje SPO-a. Isto tako, zanimljiv je podatak da SAD nije odlikovao sina Draže Mihailovića, koji je od 1942. bio - Titov partizan.
Draža Mihailović osuđen je kao četnički zapovjednik i izdajnik i pogubljen je 17. srpnja 1946. u Beogradu, a ni danas se ne zna gdje je pokopan.

Boris PAVELIĆ, Bojana OPRIJAN ILIĆ

Zoran Pusić: Vlada treba argumentirano protestirati SAD-u

»Ako je odličje doista uručeno, Hrvatska treba nepristrano i argumentirano protestirati američkoj vladi, reakcija je Zorana Pusića«, predsjednika GOLJP-a, jednoga od rijetkih koji su se u Hrvatskoj pobunili protiv ove povijesne nepravde. »Citirali smo ne komunističke, nego četničke dokumente iz kojih je jasno da je Mihailović znao da su njegovi vojnici 'postupili po naređenju' i pobili 8.000 žena, staraca i djece. Ako to radite, ne morate se zvati fašistom da biste to bili«, kazao nam je Pusić.

Po njemu, »Amerikanci su uistinu izabrali nesretan trenutak« za dodjelu toga priznanja. »Odgovornog za masovne ratne zločine ne možete proizvesti u antifašista iako se prvih nekoliko ratnih mjeseci jest suprotstavio silama Osovine. Ne treba zaboraviti da je Mihailović odbio ponudu partizana da bude vrhovni komandant ako pokrenu zajedničku borbu. On jest pokrenuo ustanak, ali nije jedini koji je promijenio mišljenje«, komentira Pusić. »Dodjela odličja ide na dušu Amerikancima koji su se dali zavesti, ali i SPO-u koji je od početka zagovarao pročetničku politiku, prešućujući četničke zločine«.


Jakić: SAD treba objasniti političku poruku dodjele

»Činjenica da je američko odlikovanje vođi četničkoga pokreta Draži Mihailoviću, neospornom savezniku fašizma i nacizma, predano upravo na dan 60. obljetnice pobjede nad fašizmom, u najmanju ruku izaziva iznenađenje«, izjavio je jučer savjetnik predsjednika Republike za vanjsku politiku Tomislav Jakić. »Teško je oteti se dojmu da ta činjenica nosi i određenu političku poruku. Stvar je SAD-a kako će tu poruku objasniti, s obzirom na to da je SAD bio jedan od vodećih članova antifašističke koalicije«, kazao je Jakić.

 

Na vrh

 

2005-05-10