Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Srbija

 

 

PREDSTRAŽE ČIČA DRAŽE

Preuzeto sa:

http://www.hrvatski-blok.hr/default.aspx?clanak=1875

Nekoliko dana pred obljetnicu pada Vukovara, a samo jedan dan prije Sanaderova puta u Beograd i potpisivanja Sporazuma o uzajamnoj zaštiti manjina, na Hrvatskoj je televiziji Aleksadar Tijanić, direktor RTS-a, izjednačio Tuđmana i Miloševića, četničkog vojvodu Dražu Mihailovića i hrvatskog blaženika Alojzija Stepinca. Usput je «prozvao» etničku pripadnost svoga imenjaka Aleksandra Stankovića - političkog Hrvata. Na Dan sjećanja na žrtve srpsko-crnogorske agresije srpski je ratni brod povrijedio hrvatsku granicu na Dunavu kod Vukovara. U subotu, 20. studenoga 2004., troje srpskih studenata u Zagrebu se na glavnom gradskom trgu slikalo s portretom četničkog vojvode Draže Miailovića, demonstrirajući tako solidarnost s Aleksandrom Tijanićem i srpsko-crnogorskim ministrom vanjskih poslova Vukom Draškovićem.
Hrvatska je državna vlast za to vrijeme bajala o normalizaciji odnosa sa Srbijom i o divotama Europske unije kojima se Republika Hrvatska približava preko intenzivne suradnje u regiji Zapadnog Balkana.
Izgred Aleksandra Tijanića državna vlast nije komentirala.
O manevru ratnog broda srpski je ministar obrane izjavio doslovce: «Vojni brod nije povrijedio teritorijalne vode, ali je za svoje aktivnosti mogao izabrati neki drugi dan.» Hrvatski ministar obrane Berislav Rončević prihvatio je tu izjavu i protumačio je kao ispriku.
Dvoje od troje studenata koji su usred Zagreba paradirali sa slikom Draže Miahailovića, zagrebački je prekršajni sudac kaznio zatvorom u trajanju od petnaest, odnosno pet dana. Presudu je srpsko-crnogorski ministar vanjskih poslova Vuk Drašković osudio kao nedemokratski postupak hrvatskih vlasti i obećao sve učiniti da kažnjenici odmah budu pušteni na slobodu.
Kako protumačiti ta zbivanja?
U okviru Sanaderove normalizacije odnosa sa Srbijom i Crnom Gorom, bit će toga još. Zapadni Balkan još od Zapadnobalkanskog summita Europske unije u Zagrebu (2000.) žarko žudi za svojom uspostavom. Uskoro će se navršiti godina dana otkad je u Hrvatskoj na vlasti hrvatsko-srpska koalicija HDZ-a i SDSS-a. Ne treba se čuditi što je Zapadni Balkan u takvim okolnostima postao nestrpljiv, što sada samovoljno uzima mali predujam velikih obećanja te koalicije.
A nakon nedavnog brijunskog šaputanja Miomira Žužula i Vuka Draškovića, nakon beogradske proeuropske idile Ive Sanadera i Vojislava Koštunice, nakon medijske pripreme hrvatskog naroda na povlačenje tužbe zbog vojne agresije protiv Srbije i Crne Gore, nakon najava ukidanja Hrvatske vojske, hrvatskih granica i hrvatske kune – bilo bi doista čudno da srpske predstraže spavaju. One su, za razliku od hrvatskih političkih elita, odmah shvatile da je normalizacija međudržavnih odnosa, koja ne počinje poravnavanjem starih računa, zapravo kapitulacija hrvatske državne politike.
Ne treba im dakle zamjerati što se ponašaju u skladu sa svojim jasnim spoznajama. Zamjeriti treba hrvatskim političkim elitama što su stvorile okolnosti koje to omogućuju.


Tomislav Jelić,
predsjednik Gradske organizacije
Hrvatskoga Bloka Grada Zagreba

Zagreb, 22. studenoga 2004.

 

Na vrh

 

2004-11-22