Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Srbija

 

 

 

Radikali nastupaju, Srbija živi
Tjednik Fokus

http://www.fokus-tjednik.hr/vijest.asp?vijest=2251

Mirko Kalanj

U Srbiji vrijeme stoji i čini se, njihov sat političkih događanja pokazuje vrijeme unatrag: prvi krug predsjedničkih izbora pokazao je ono što se i očekivalo - najveći broj glasačkih glasova otišao je radikalima Tomislava Nikolića i vojvode bez brade, koji se oglasio iz haaških zidina porukama o besmrtnosti ideje Velike Srbije, gdje po okolinu nije opasno njegovo somnambulističko bulažnjenje, već veliki broj Srba koji još živi s velikosrpskom idejom i granicama Velike Srbije u srcu i glavi i koja ih, pjesnički rečeno, muči i u snu i na javi.
Tomislav Nikolić, Boris Tadić, Dragan Maršićanin i jedan od najvećih magova divljega kapitalizma made in ex YU - Bogoljub Karić, krenuli su u prvi krug predsjedničkih izbora s nedostižnom prednošću za ostale kandidate i vjetrom u leđa, uglavnom i na žalost, njihovu i susjedsku, velikosrpskih tema i varijacija na ovaj ili onaj način.
Posve jasno i očekivano, Karić je u predsjedničkoj kampanji otklonio svaku mogućnost revizije pretvorbe, koja je i u Srbiji i u Hrvatskoj bila i ostaje borba s vjetrenjačama! Uzaludan posao poput računskih operacija s ništicom: rezultat uvijek ostaje isti.
Činjenica što se Karić zauzeo za “zabranu uvoza jabuka, salate i pšenice” nikoga nije ozbiljnije dirnula, napose imajući u vidu njegov način obrtanja i pranja novca, koji je dolazio i dolazi iz posve drugih izvora i mešetarenja, tipičnih za prostor bivše države. Posebno je zanimljiva njegova poduzetnička ideja uređenja Kosova po načelu dioničkih društava, u kojima bi svoj udio imale i bivše YU republike!?
Predsjednik Demokratske stranke i nasljednik ubijenoga premijera Zorana Đinđića - Boris Tadić ipak je varljiva slika srpskoga iskoraka u današnje vrijeme: ostaje tajnovita i neobjašnjiva činjenica kako i zašto nedavna velikosrpska agresija nije nimalo katarzično djelovala na velikosrpsku opijenost granicama i masovnu nacionalističku histeriju, koja ne blijedi protokom vremena i žrtvama koje su pale u odbrani srpskih zemalja!? Sve se mijenja, osim Srbije. Kao i na prošlim neuspješnim predsjedničkim izborima, Nikolić je i na ovima dobio najviše glasova, uz zaključak - radikalna velikosrpska opcija duboko je ukorijenjena u srpsku nacionalnu i pojedinačnu svijest! Dosad su iza Srbije tri neuspjela pokušaja predsjedničkih izbora i, uz permanentnu parlamentarnu krizu, nije bolja situacija ni u pokušajima izbora predsjednika, kojega Srbija nema od prosinca 2002. i Milana Milutinovića, koji danas pravi društvo velikosrpskoj koloniji u Den Haagu.
Izborni poraz Dragana Maršićanina, kandidata vladajuće koalicije, mogao bi dodatno otežati posao srpskomu parlamentu i uzdrmati Koštuničinu vladu, što u konačnici i nije iznenađenje te je bilo realno očekivati - imamo li na umu srpska posla. Radikal Nikolić spreman je velikodušno abolirati dinastiju Miloševića i omogućiti im povratak u otadžbinu, prekinuti suradnju s Haagom (no ne i veze s vojvodom), disciplinirati Kosovo i Vojvodinu kako bi Srbija iz tri dela još jednom i opet bila cela, ohladiti (makar i Todorićevim sladoledima) put Srbije u visoko europsko društvo...
Pretplatite se na Fokus
 

Na vrh

 

2004-06-18