Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Srbija

 

 

 Šutnje o povijesnoj istini

S obzirom na to da troje beogradskih studenata tvrdi kako uopće ne zna da je Draža Mihailović bio zločinac i da milijuni Srbijanaca, kako pokazuju izborni rezultati, i dalje apliciraju za četništvo možda ne bi bilo loše promisliti da se tiskaju brošure o zločinima Draže Mihailovića i da se besplatno dijele na graničnim ulazima u Hrvatsku
 

Tihomir Dujmović / Glas Slavonije
http://www.glas-slavonije.hr/kolumne.asp?rid=919&page=1&id=17

Smanjenje zatvorske kazne beogradskom studentu koji se slikao s posterom Draže Mihailovića u samom srcu Zagreb, te izgon od (više negoli skromnih) šest mjeseci koji je sud odredio za drugooptuženu u ovoj bizarnoj provokaciji, zacijelo je plod prvih telefonskih kontakata crvenim telefonom na relaciji Sanader - Koštunica. No, ovaj načelno smisleni izraz dobre volje s hrvatske strane, u osnovi je izraz tipičnog podcjenjivanja posljedica očite epidemije četništva u Srbiji i ne bi bilo neobično da provokacije na tu temu eskaliraju. Sad se hoće reći da se radilo o neupućenoj mladosti, što je cinizam prvog reda, sad se hoće minorizirti cijela afera pa tako Milorad Pupovac jednu neupitnu političku provokaciju minorizira tepajući da se radilo "o bedastoći" (zanimljivo da se nikada ni jedan incident na temu ustaštva nigdje nije kvalificirao kao "bedastoća"!) ali čak i da je sve to istina postavlja se pitanje što ćemo s onih više od milijun Srba koji su nedavno svoj glas dali Šešelju, glasujući tako opet za Dražu Mihailovića. Jer, čak i da je točno da je troje studenata bilo neupućeno, posve sigurno nije neupućen predsjednik Srbije Tadić pa on ipak ponosno kliče ovih dana kako Draža Mihailović nije fašist. Je li i Tadićeva izjava isto tako "bedastoća", gospodine Pupovac? Da se radi o ustaštvu već bi sve recentne katedre našeg bajnog sveučilišta napisale silne traktate, vidjeli smo tu ekspeditivnost kad je bio obrađen slučaj Budak, no sada kad nam se ovdje gotovo svakodnevno tvrdi da Draža Mihailović nije fašist, o toj temi današnji hrvatski povjesničari, današnja hrvatska znanost i naravno hrvatski mediji - šute. A ne bi se smjelo šutjeti zato što ćemo, kako vidimo, s Dražom još imati posla.

Skrivani u Londonu - nagrađivani iz Berlina
Ima li išta realnije od pretpostavke da će se u sljedećoj turističkoj sezoni pojaviti provokacija na temu ove "bedastoće"? Šutnja dakle o povijesnoj istini je zastrašujuća i doista se postavlja pitanje zašto se javnost ne podsjeti da je, između ostaloga, Draža Mihailović bio ministar obrane izbjegličke vlade, te da je kao takav bio ponajprije autor i pojma i izvršenja plana o etničkom čišćenju to prije što o tome postoje sačuvani pisani dokumenti i njegove izjave odnosno politički govori. Poznat je, primjerice, pokolj četnika u Foči kad je samo u jednoj noći ubijeno nekoliko tisuća ljudi, poznato je da je 1942. zapalio pola Sandžaka, poznata su četnička zvjerstva u Hrvatskoj. Zašto se ne podsjeti da su četničke postrojbe počinile silne zločine i u BiH i u Hrvatskoj, napose u sjevernoj Dalmaciji, ali ništa manje se nisu iživljavale i u Crnoj Gori. Zašto se ne objelodani da su Draža Mihailović i njegovi četnici u drugom svjetskom ratu više negoli aktivno surađivali s Nijemcima, tako da su njegove postrojbe u Crnoj Gori Nijemci i obučavali i doslovce odijevali i dakako potom koristili za vojne akcije. Dok su tako u Srbiji i Crnoj Gori surađivali s njemačkim fašističkim snagama, u Hrvatskoj su surađivali s talijanskim fašistima. Pritom je London i dalje davao gostoprimstvo vladi u kojoj je četnik bio ministar obrane i autor stravičnih pokolja! Kako je poznato, partizanski pokret u Srbiji je bio više negoli simboličan, tamo nitko ne pamti ni jednu ozbiljniju ratnu bitku jer ih, u principu, nije niti bilo, ali je bilo njemačke vlasti i bilo je četničkih jedinica koje su u ratu s njima skladno funkcionirale. Četničke postrojbe, primjerice, u Crnoj Gori bile su za svoje uspjehe višekratno nagrađivane izravno iz Berlina! I to je ono što široj javnosti treba pokazati. Trebalo bi konzultirati šire povijesne izvore pa bi se vidjelo i da London u isto vrijeme podržava izbjegličku jugoslavensku vladu i da ipso facto podržava i ministra Dražu Mihailovića koji na terenu tijesno surađuje s Nijemcima i Talijanima! Nominalno je pak London oaza antifašizma i veliki prijatelj partizana! Toliko o velikom antifašizmu i načelnosti u politici!

Besplatne brošure
Kakve su pak zločine isti ti četnici radili po Bosni, kakva su zvjerstva radili po Hrvatskoj, kakav su teror širili po Crnoj Gori i na Kosovu o tome bi se knjige i knjige mogle pisati. Kao i o tome da je Srpska pravoslavna crkva s naklonošću gledala na četnički pokret, baš kao što je 40 godina kasnije s naklonošću gledala na Martićevo ili Karađićevo četništvo! O svemu se tome u Srbiji zacijelo šuti, ali zašto se šuti u Hrvatskoj doista je nejasno. S obzirom na to da troje beogradskih studenata tvrdi da uopće ne zna da je Draža Mihailović bio zločinac, s obzirom na to da milijuni Srbijanaca, kako pokazuju izborni rezultati, i dalje apliciraju za četništvo možda ne bi bilo loše promisliti da se tiskaju brošure o zločinima Draže Mihailovića i da se besplatno dijele na graničnim ulazima u Hrvatsku!
 

Na vrh

 

2004-11-26