Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Srbija

 

 

 Tijanić i četnici

Koja nas to svijetla budućnost sa Srbijom čeka u Europi i kakva je to Europa u koju se ide s Dražom Mihailovićem? I kakva je to Europa kojoj ne smeta veličanje jednog notornog zločinca?

Tihomir Dujmović / Glas Slavonije
http://www.glas-slavonije.hr/kolumne.asp?rid=916&page=1&id=17

Posjet Ive Sanadera Beogradu, ta predstava koja je tamo odigrana za biranu publiku međunarodne zajednice, sve se to, očito, ubraja u slijed perverznih međunarodnih obveza koje nam stoje kao uvjeti za ulazak u Uniju. No, nije li vrijeme da se postavi pitanje hoće li se kao uvjet postaviti i opcija da s vremenom i četništvo prihvatimo s potpunim razumijevanjem i s europskim osmijehom na licu? Hoćemo li možda dobiti sankcije i stoga jer nećemo svaku nedjelju biti pripravni istrpjeti onu količinu velikosrpstva koju nam je voljom HTV-a podario neki dan Aleksanadar Tijanić? I uopće, do kada ćemo se iščuđavati nad renesansom četništva u Srbiji?

Prvo vratiti oteto
Ni jednu od ovih relacija hrvatski mediji ovih dana nisu otvorili pa su tako redom, od Novog lista, preko Jutarnjeg do Slobodne Dalmacije, svi kao sukus Sanaderovog odlaska u Beograd vidjeli tezu da nam je "Europska unija zajednički cilj" te da nam je "budućnost u zajedništvu ujedinjene Europe" kako je to na naslovu zasladio Novi list. Ono što iritira jest činjenica da su u prvi plan došle formalne, a ne sadržajne teze. Naime, i idiotu je jasno da Hrvatska neće aplicirati savezu azijskih država, niti Srbija svoju budućnost vidi u savezu s afričkim kontinentom. Riječ je o tome da odnosi Hrvatske i Srbiji nisu europski i neće to niti biti dok nam Beograd: ne vrati otete ade na Dunavu, dok ne makne ophodnje iz mora oko Prevlake, dok ne vrati sve što je oteo u ovom ratu i dok nam ne otkrije što zna o još tisuću nestalih Hrvata. O kojoj Europi, uopće o kakvim relacijama mi možemo govoriti osim o nasilnoj regionalnoj suradnji, dok predsjednik Srbije i Crne Gore Marović, govoreći o haškom zahtjevu da se izruče optuženi srbijanski zločinci ističe da će morati povući "te bolne korake". Ako je danas za službeni Beograd dakle izručenje Mladića i Karadžića koji su odogovorni za desetke tisuća poklanih ljudi, "bolni korak" onda o kakvim političkim odnosima u regiji mi uopće možemo razgovarati? Ako je cijeloj Srbiji danas, a čitajući njihov tisak pretežiti dio Srbiji se tome priklanja, ako im je potpuno normalno da se njihovi športaši tetoviraju likovima prononsiranih ratnih zločinaca iz jednog drugog rata i ako drže provokacijom činjenicu da jedna Hrvatska misli da to nije dužna trpjeti, onda o kakvoj zajedničkoj budućnosti u ujedinjenoj Europi uopće možemo govoriti? Tetoviranje zločinaca iz jednog rata, glavni je hit za jedne, izručenje Mladića "bolni je potez" za druge, pritom narod kad iziđe na izbore 50 posto svojih glasova daje nasljednicima četničkog pokreta! Kakva je suradnja s takvom državom moguća? Između nas i njih postoji provalija ne duga 15 godina kako smo mislili, nego, kako vidimo, riječ je o provaliji dubokoj punih 60 godina! Jer, jedan Aleksandar Tijanić javno dvoji o zločinačkom i fašističkom karakteru Draže Mihailovića!

Četničke ikone vrijedne tetovaže
Ali, tko da u hrvatskim medijima otvara ove teme kada su današnje novinarske vedete umjesto da su svojedobno prepoznale Tijanićevo militantno jugoslavenstvo i pritajeno velikosrpstvo od njega radile "giganta jugoslavenskog novinarstva". Kruno Kljaković ga je doveo u Nedjeljnu Dalmaciju i godinama se dičio tom činjenicom i nije mu smetalo Tijanićevo tadašnje velikosrpstvo. Kako očekivati da današnja Slobodna Dalmacija problematizira Tijanića kada je Kljaković i danas u vrhu te kuće? Jelena Lovrić mi je u jednoj polemici 1990. godine, kada sam razotkrivao šovinističko Tijanićevo pisanje, doslovce odbrusila da kako se usuđujem dirati u "giganta jugoslavenskog novinarstva"! Jelena Lovrić je danas "udarna pesnica" najtiražnijeg političkog tjednika u Hrvatskoj! Ljubitelja tadašnjeg Tijanićevog pisanja ima još i dobar dio njegovih fanova i danas je u vrhu hrvatskih medija: kako očekivati da se oni dotaknu vlastitog idola kojeg su sami napravili? Od Tijanića su napravili idola dok je u isto vrijeme na snazi bila odluka HND-a da se jednom Krešimiru Đebi zabrani pisanje! Ali, ako već imaju račanovskih problema sa svojom prošlošću, postavlja se pitanje zbog čega hrvatski mediji danas skrivaju renesansu četništva u Srbiji? Nedavno je, primjerice, usred Srbije podignut spomenik od ravno 6 metara istom tom Mihailoviću, tamo čak i u jednom Beogradu nasljednici četništva dobivaju gotovo 50 posto glasova i malo je nedostajalo da Srbija za predsjednika države izabere nasljednika Vojislava Šešelja. Tamo je, kako vidimo, najnormalnije da se lik istog tog Mihailovića tetovira kao najdraža ikona. Zašto se o toj bolesti šuti odnosno zašto o njoj šuti Hrvatska? Mi nismo Finska, mi smo susjedi toj političkoj karanteni i nas perverzna međunarodna zajednica doslovce prisiljava da razvijamo što bliskije odnose s njima. Kako to izvesti kad su njihovi zločinci iz oba rata za nas fašisti prvog reda, a za njih su to ikone vrijedne tetovaže? Kako, kad polovina Srbije daje glas na predsjedničkim izborima čovjeku koji i danas govori o granici Karlovac - Karlobag -Virovitica, kako dakle razvijati bliske odnose s tom državom? Kakva je tu idila moguća? Koja nas to svijetla budućnost sa Srbijom čeka u Europi i kakva je to Europa u koju se ide s Dražom Mihailovićem? I kakva je to Europa kojoj ne smeta veličanje jednog notornog zločinca?
 

 

Na vrh

 

2004-11-19