Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Srbija

 

 

 U Srbiji četništvo u ekstazi 

Odlukom Skupštine Srbije od ovog tjedna predstavnici četničkog pokreta imaju ista prava kao i partizani. Ne vidimo da se u ovoj prigodi pjeni netko u britanskom veleposlanstvu, od kuda redovito dobivamo upute kako se odnositi prema povijesti

Tihomir Dujmović / Glas Slavonije
http://www.glas-slavonije.hr/kolumne.asp?rid=929&page=1&id=17


Sjećate se kako nam je svojedobno aktualni predsjednik Stipe Mesić za Vojislava Koštunicu tepao da je riječ o "pravom demokratu", da je riječ o predstavniku "nove demokratske Srbije" pa ga je kao takvog uporno zagovarao i Europi preporučivao? Sjećate se kako je ovdje i od Đinđića rađen mit makar je i on slatko ismijavao svojedobni hrvatski prijedlog da nam Srbija već jednom plati ratnu odštetu. A, onda je na posljednjim srbijanskim izborima stvorena lažna dilema kako se tamo vodi teška bitka između tobože silno proeuropskog Tadića i radikalnog i nazadnog prononsiranog četnika, izvjesnog Nikolića. I danima su naši mediji, poglavito HTV, raspirivali tu lažnu dilemu šuteći zapravo ustrajno o stvarnoj istini i ne razobličavajući uopće te lažne dileme. No, ovih smo pak dana dobili jasnu informaciju koja sugerira da se Srbijanci više ne misle prenemagati ni na kojoj razini. Naime, odlukom skupštine Srbije od ovog tjedna predstavnici četničkog pokreta imaju ista prava kao i partizani pa tako od sada četnici imaju pravo i na "ravnogorsku spomenicu iz 1941." dok partizanima ostaje njihova "partizanska spomenica".

 

Pohvalna svaka borba za veliku Srbiju
Da ne bi ispalo da je prijedlog stigao s margine, valja reći da se radilo o službenom prijedlogu aktualnog ministra srbijanskih vanjskih poslova Vuka Draškovića i da je gotovo 70 posto zastupnika diglo ruku za ovaj prijedlog. U njemu se navodi da je s obzirom na povijesnu istinu nužno da se izjednače svi koji su se borili protiv fašista, nacista i okupatora. Zapravo se hoće reći da je svaka borba za veliku Srbiju pohvalna, vodila se pod okriljem komunizma ili izravno pod kapom četništva! I to je povijesna istina koja sada dobiva svoj konačni pečat!
U parlamentu se zatekao i unuk Draže Mihailovića, Vojislav, inače zastupnik Srpskog pokreta obnove koji je nakon izglasavanja zakona rekao kako je riječ o "zakasnjeloj satisfakciji za dobar dio potomaka pripadnika ravnogorskog pokreta", dodajući da su njihovi djedovi i očevi bili "istinski borci za slobodu Srbije". Kako se pak mogla stvarati sloboda Srbije pokoljima po BIH i po Hrvatskoj, to dakako unuk Draže Mihailovića ne misli objašnjavati jer je za njega velika Srbija notorna stvar, a ne nešto što zaslužuje robiju!
Zanimljivo je da su se oglasili i tamošnji partizanski borci nazivajući cijelu akciju "nacionalnom uvredom" jer da je sada Srbija "prva zemlja u Europi koja je jedan kvislinški pokret proglasila oslobodilačkim i antifašističkim". No, 70 posto srbijanskog parlamenta tako ne misli, kao što tako ne misli ona vojska od milijun i više Srbijanaca koji su svoj glas opet na izborima dali nasljednicima četnika!
S obzirom na to da je i u Hrvatskoj bilo pripadnika srbijanskih četničkog pokreta koji su izvršili stravična zvjerstva, rekao bih ponajviše u zaleđu Dalmacije, sada je moguće da će i neki hrvatski Srbin koji ima dvojno državljanstvo ponijeti mirovinu kao istaknuti četnik, što doista aktualizira naziv ove kolumne-apsurdna vremena! Jer, mi sada ne vidimo da se u ovoj prigodi pjeni netko u britanskom veleposlanstvu, od kuda redovito dobivamo upute kako se odnositi prema povijesti, mi sada ne vidimo da se iz svijeta bilo tko zgražava i da traži da se taj sramotni zakon koji revoltira sve žrtve tog kanibalističkog pokreta - ukine. Mi isto tako ne vidimo da se bilo tko od ovdašnjih hrvatskih dežurnih antifašista oglasio. No, unatoč tome mi si više ne možemo lagati kako su četnici u Srbiji margina, kako oni ne predstavljaju nikakvu opasnost, kako se radi o običnom folkloru. Apstrahiramo li pozadinu cijele te gromoglasne šutnje, nama je krajnje vrijeme da pogledamo istini u oči da javno konstatiramo kako je četništvo u Srbiji u ekstazi.

 

Upozoriti na legalizaciju fašizma
Mi koji smo kao narod višekratno doživjeli brojne pokolje upravo od ovih spodoba koje sada od srbijanske demokratske države (koju navodno vode demokratske i proeuropske snage), dobivaju mirovinu i druge povlastice, što su u tom klanju sudjelovali, mi dakle kao država jednako kao i susjedna BiH moramo zvoniti zvonima na uzbunu. Najprije stoga da svijet upoznamo s ovom legalizacijom četništva i fašizma, ali i stoga jer prije ili kasnije valja očekivati da će se najprije, zacijelo na folklornoj razini, incidenti o toj temi proširiti i na Hrvatsku, ako ništa onda u turističkoj sezoni.
Posebno u ovoj priči iritira dvoličnost hrvatske lijeve inteligencije i dvoličnost srpskih predstavnika u Hrvatskoj koji uredno šute na ovaj povijesni falsifikat i povratak četništva na scenu.

 

Na vrh

 

2004-12-24