Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Talijanske pretenzije

 

 

MINISTAR U BERLUSCONIJEVU KABINETU ZADUŽEN ZA ODNOSE S PARLAMENTOM, O IZJAVAMA POTPREDSJEDNIKA TALIJANSKE VLADE


Giovanardi: Fini je rekao istinu


http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20041015/novosti01.asp


Ono što je rekao Gianfranco Fini apsolutno je prihvatljivo, to je povijesna istina. Ne razumijem hrvatske reakcije, kaže talijanski ministar Carlo Giovanardi, član Berlusconijeve Forza Italije
ZAGREB - Jučerašnje reakcije u Hrvatskoj na izjave Gianfranca Finija nisu ostale nezapažene ni u talijanskoj politici i medijima. Ministar za odnose s parlamentom u talijanskoj vladi i član Berlusconijeve Forza Italije, Carlo Giovanardi je izjavio:
- Ono što je rekao Gianfranco Fini apsolutno je prihvatljivo, to je povijesna istina. Ne razumijem hrvatske reakcije. To je isto kao da netko u Austriji danas kaže kako je Južni Tirol povijesno njemačka zemlja. Pa to je istina. Točno da taj prostor danas pripada Italiji, ali je isto tako normalno da njemačka manjina u Alto Adigeu bude zaštićena kao što treba i talijanska manjina u Hrvatskoj - prokomentirao je Giovanardi hrvatske ocjene Finijevih izjava, ne krijući svoje zaprepaštenje ovakvom diplomatskom reakcijom Zagreba.
U jučerašnjem dnevniku Il Piccolo, Giovanardi je izrazio zabrinutost zbog reakcija Hrvatske koje drži neshvatljivim:
- Hrvatska negira običnu povijesnu istinu, a ta je da su Zadar, Pula i drugi gradovi na istočnoj obali Jadrana u povijesti bili naseljeni Talijanima. Ja sam jedan od onih koji podupiru pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji, ali Hrvati bi morali shvatiti što je Europa i nadići taj svoj anakroni nacionalizam.
Predsjednik Federacije esula Guido Brazzoduro izjavio je jučer da "taj prostor ima vrlo složenu povijest koja se ne može prilagođavati ničijim trenutačnim političkim interesima" te je podsjetio na aferu koja je prije tri godine nastala dodjelom Zlatne medalje talijanskog predsjednika gradu Zadru, a koju je, po njemu, uzrokovao isti razlog - neodvajanje povijesti od politike.
- Povijest se ne može izbrisati i tko god objektivno analizira prošlost ovih prostora, ne može ignorirati činjenicu da u njima, kroz kulturu, jezik i običaje, ima ne samo talijanskih nego u širem smislu italskih korijena - izjavio je Brazzoduro.

Šenol SELIMOVIĆ

Na vrh

 

2004-10-15