Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Talijanske pretenzije

 

 

SABOR ZASTUPNIK TONČI TADIĆ REAGIRAO NA IZJAVE GIANFRANCA FINIJA:

Vlada mora hitno povući veleposlanika iz Rima!

http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20041014/novosti03.asp

ZAGREB - Kako ćemo, dame i gospodo, reagirati kada nam sutra ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Drašković bude poručivao da su Vukovar, Osijek, Zadar, Split i Dubrovnik srpski gradovi, ako danas dopuštamo da potpredsjednik talijanske vlade Gianfranco Fini u Slobodnoj Dalmaciji javno tvrdi da su Dalmacija, Rijeka i Istra oduvijek bile talijanske zemlje - zapitao se u srijedu, mašući za saborskom govornicom intervjuom Gianfranca Finija objavljenim u našim novinama, pravaš Tonči Tadić, zatraživši da Vlada nakon ove izjave hitno povuče veleposlanika iz Rima na konzultacije i o ovom incidentu izvijesti Bruxelles, a Saboru podnese izvješće.
- Ovo je nečuvena i neprihvatljiva izjava. Da su Picula ili Sanader kojim slučajem izjavili stotinu puta benigniju stvar, reakcije Italije u Bruxellesu bile bi nevjerojatno jake - procijenio je Tadić. Meni je jasno da je Fini neofašist, ali on u Italiji nije bilo tko, nego potpredsjednik vlade - ustvrdio je Tadić, ustrajavajući u stavu da Finijev istup nije usamljeni eksces, nego tek nastavak politike koja je tražila suspenziju hrvatskoga gospodarskog pojasa i izmjenu Osimskih sporazuma. On se založio i za pokretanje pitanja obeštećenja za žrtve talijanskih logora u Drugom svjetskom ratu.
Predsjednik Sabora Vladimir Šeks Finijeve je izjave nazvao neprihvatljivima, a od Odbora za vanjsku politiku zatražio je da ove "nostalgične iredentističke pretenzije" hitno raspravi.
Inače, u srijedu je državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Ivica Buconjić podnio Saboru izvještaj o graničnim incidentima sa Slovenijom, istaknuvši da su oni kulminirali ulaskom Slovenije u Europsku uniju.
- U rujnu 2002. godine na premijerskoj razini dogovorena je mješovita policijska ophodnja spornim dijelovima granice, nakon čega nije zabilježen niti jedan incident. Početkom svibnja ove godine slovenska se strana jednostrano prestala ponašati u skladu s dogovorenim kodeksom, a slovenski ministar unutarnjih poslova čak se svojim europskim kolegama žalio da je hrvatska policija u incidentu s parlamentarcima iz Podobnikove stranke ugrozila vanjske granice Unije - pojasnio je Buconjić. Hrvatskoj nitko ne priječi da štiti svoju granicu u skladu s hrvatskim zakonima. U tom će smislu hrvatska policija i dalje postupati dovoljno suzdržano kako ne bi bila optužena za nedemokratsko ponašanje - zaključio je on.

Anita BELAK-KRILE
Marina KARLOVIĆ-SABOLIĆ

 

INCIDENT NA ZGRADI TALIJANSKOG PREDSTAVNIŠTVA U SPLITU

Plakatom na konzulat!

http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20041015/novosti01.asp

Naš reporter je na mjesto događaja stigao nakon što je plakat uklonjen, ali "uhvatio" je policajce na očevidu
SPLIT - Plakat sadržaja uvredljivog za Talijane osvanuo je u četvrtak ujutro na fasadi talijanskoga konzulata na splitskoj rivi, potvrdio nam je Nino Ćurić, načelnik Ureda načelnika PU splitsko-dalmatinske.
— Dakle, u četvrtak ujutro je na adresi Ulica hrvatskog preporoda 10, zatečen papirnati plakat, dimenzija 100 X 80 centimetara, uvredljiva sadržaja ispod kojega je bio nacrtan automobil s registracijom na kojoj je narisan kukasti križ — izvijestio nas je Ćurić, napomenuvši kako je policija napravila očevid pred talijanskim konzulatom, te da je izuzela navedeni plakat, čiji je autor još uvijek N.N., nepoznat netko.
Za izjavu smo tražili i Marca Nobilija, konzula talijanskog konzulata u Splitu, ali nam je on preko tajnice poručio kako nema namjeru komentirati ovaj incident. Ne treba biti puno pametan pa zaključiti kako je plakat reakcija na istup potpredsjednika talijanske vlade Gianfranca Finija, komentirali su Splićani.
Fini je, podsjetimo, za Slobodnu Dalmaciju izjavio kako su Dalmacija, Rijeka i Istra oduvijek bile talijanske zemlje.

D. BARBARIĆ

Na vrh

 

2004-10-14