Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Vi ste ipak, dragi moji vladari, samo potpuni ludjaci koji su se otrgli svakoj kontroli i svakoj povezanosti sa zdravim razumom.

Zelim Vam sve po pravdi.

Zdeslav Hrepic
 

Produljivanje agonije tvrtke pred zatvaranjem

Danica Juričić / www.business.hr

(objavljeno 17.2.06 08:25)

 


Ministri Sanaderove Vlade Branko Vukelić i Neven Ljubičić u dogovoru su odobrili vranjičkoj tvornici azbesta Salonit u stečaju nastavak proizvodnje azbestnih proizvoda, dok je na snazi ostala zabrana prometa i uporabe azbestnih proizvoda.

Tko još proizvodi nešto za što zna da je zabranjeno staviti na tržište? Jedino mafija drogu. To samo pokazuje da Sanaderovi ministri, kada ne znaju riješiti problem koji su sami zapetljali, počinju činiti gluposti.

Kupovanje socijalnog mira

Ministar s vrećicama neprerađenog azbesta

Azbestna vlakna su na Listi otrova Ministarstva zdravstva jer su otrovna i jer uzrokuju bolest azbestozu i rak pluća. Pa, zbog čega će onda tvornica Salonita nastaviti proizvoditi 900 tona azbesta kada ti proizvodi ne smiju u promet? Naime, najvjerojatnije od ponedjeljka tvornica Salonit nastavit će prerađivati 900 tona azbesta uvezenog iz Rusije još krajem 2005. Time će kroz sljedećih šest mjeseci, koliko im treba da tu količinu prerade, zapravo proizvesti još blizu 20 tona opasnog otpada i milijunima eura poskupiti državi sanaciju okoliša oko te tvornice. Ali ministar Vukelić time će kupiti socijalni mir i vrijeme da njegovo ministarstvo napokon napiše zakon o zabrani azbesta, što su već davno morali učiniti. Ali kako nisu, Vukelić je očito izvršio pritisak na svog kolegu ministra Ljubičića.

Proizvodnja azbesta u Salonitu bila je obustavljena s 1. siječnja 2006. kada je stupila na snagu Lista otrova Ministarstva zdravstva koju je potpisao resorni ministar Neven Ljubičić. U toj prvoj verziji Lista otrova zabranjivala je i proizvodnju i promet i uporabu azbesta te proizvoda od azbesta. Ali kada se ministar Vukelić susreo s gnjevom radnika Salonita koji su se našli pred zaključanom tvornicom, Ljubičić je vrlo brzo 14. veljače u Narodnim novinama objavio Listu otrova koja sada zabranjuje samo promet azbestnim proizvodima.

Proizvodnja može, prodaje ne "Mi smo samo prepisali smjernice EU koje ne govore ništa o zabrani proizvodnje azbesta", objasnio je to Business.hr-u ministar Ljubičić. Drugim riječima, hrvatski ministri pronašli su rupe u europskim smjernicama. Odnosno, razmotrili su kako bi europske smjernice mogli zloupotrijebiti u Hrvatskoj. Naravno da europski poduzetnici i ne razmišljaju proizvoditi nešto s čim ne smiju legalno trgovati na tržištu. Na pitanje što će Salonit učiniti s proizvodima od azbesta koje će proizvesti, a neće ih smjeti prodavati, Ljubičić je odgovorio: "Mi pripremamo sanaciju okoliša oko Salonita." To znači da će radnici Salonita doista sljedećih šest mjeseci proizvoditi opasni otpad za koji će država platiti milijune eura da bi sanirala i otpad i nečiju glupost. Ljubičić se pokušao izvući tezom da je azbest opasniji neprerađen nego prerađen.

Gomilanje opasnih proizvoda

Predsjednik vranjičke ekoudruge Barbarinac Lovre Grgić to osporava. "Lakše je manipulirati azbestnim otpadom ako se nalazi zapakiran u nepropusnim vrećama i složen na paletama, nego da se nalazi rasut u proizvodnim pogonima kao višak proizvodnje i kao gotovi proizvodi koji se nemaju gdje plasirati. Već se u ovom trenutku u krugu tvornice nalazi 20 milijuna kuna vrijednosti proizvoda koji se nemaju gdje plasirati. Kada sam bio na sastanku s ministrom Ljubičićem, pitao sam ga je li njemu svejedno hoću li otvoriti vrećice s azbestom ispred njega ili ću ih ostaviti zapakirane, i što se njemu čini štetnije. Ministar je problijedio", rekao je Grgić.

Zabrana proizvodnje i prometa proizvoda od azbesta je standard EU. Međutim, svugdje u EU ti standardi podrazumijevaju i donošenje zakona kojim se cjelovito rješava dekontaminacija terena, sanacija, socijalna sigurnost radnika, prijevremene mirovine, odštete za oboljele od azbestoze, prelazak na neazbestnu proizvodnju, sigurnost radnika u slučaju stečaja, popis svih mjesta zagađenih azbestom, monitoring...

Pogodovanje poduzetniku u bijegu

Ministarstvo gospodarstva je imalo obvezu donijeti nacrt prijedloga zakona o zabrani proizvodnje i prometa azbestnih proizvoda, ali ministar Vukelić to nije učinio. Bila je vidljiva samo jedna strategija Sanaderovih ministara - pogodovanje poduzetniku u bijegu, bivšem vlasniku Salonita Jozi Ćurkoviću. Državno odvjetništvo ima debeli dosje o Ćurkoviću. Vukelić je do sada pokušavao napisati zakon o zabrani azbesta koji bi išao samo financijski Ćurkoviću u korist, ali to su osporile ekološke udruge iz Vranjica. Ministar financija Ivan Šuker je zajedno s Vukelićem pokušavao omogućiti Ćurkoviću da ne mora platiti više od 30 milijuna kuna poreza, i zaustaviti stečaj Salonita, ali ni to nije dopustilo Državno odvjetništvo. Šef Porezne uprave Ivica Mladineo prihvatio je Ćurkovićevu ponudu da preko fiktivne danske tvrtke Robson holdings prihvati uplatu poreznog duga za Salonit, ali je uslijedila istraga USKOK-a zbog prijave da je riječ o opranom novcu.

 

 

 

 

 

  Na vrh