Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

U DC-u gorjelo 770 tona ulja
2006-02-14

 

Autor M.JURIC (S.Dalmacija) Utorak, 14 Veljaèa 2006


KAŠTELANSKO-SOLINSKA TVORNICA 'VOZI' NA OTROVNI OTPAD

 

U Dalmacijacementovim pecima, u sve tri tvornice, lani je kao nadomjestak pogonskom gorivu spaljeno oko 770 tona otpadnog ulja, dok je istodobno, usporedbe radi, u Holcimu u Koromacnom, prema dostupnim informacijama, spaljeno tonu do dvije.

Oko 500 tona otpadnog ulja godišnje za ovu kaštelansko-solinsku tvornicu prikupi splitski Cian, poduzeæe koje je registrirano za takvu djelatnost.
Zahtjevi koji dolaze iz Dalmacijacementa mnogo su veæi jer tvrtka potražuje oko dvije tisuæe tona.

U Cianu nam kažu kako je otpadno ulje, koje po kategorizaciji spada u opasni otpad, tek nadomjestak gorivu te da se izgaranjem na visokim temperaturama u peæima cementara gube štetna svojstva dioksina. Mnogo veæu opasnost od izgaranja u DC-ovim peæima jest neovlašteno korištenje tih ulja od strane pojedinih vlasnika plastenika koji to èine potpuno ilegalno i bez kontrole.

U cementnoj industriji, osim otpadnih ulja, kao gorivo koriste se i rabljene automobilske gume. I dok se u Koromacnom spali do šest tona guma godišnje, DC-u je tijekom prošle godine iz Ciana upuceno 30-ak takvih guma. Nije riješenje da se sve cega se želimo riješiti - zapali. Produkti izgaranja ne nestaju, oni su u novom proizvodu ili u zraku. Najhitnija je objektivna kontrola okoliša, a u objektivnost Dalmacijacementa mi smo izgubili povjerenje.

U briketima petrol-koksa koji se dopremaju u Dalmacijacement može biti svašta, a mi ne vjerujemo da je u njima samo regularno gorivo kazuje mr. Goranka Adam, diplomirana inženjerka kemije, koja vec godinama inzistira na sustavnoj i nepristranoj kontroli goriva koje se koristi u ovoj tvornici.

Izvor: Slobodna Dalmacija

 
  Na vrh